A nagy költségvetésű AAA-játékok az Xbox Game Studios főnöke szerint igen sok ideig kell készüljenek, hogy értéklehető cím születhessen.

Nagyon szeretjük, amikor a különböző kiadók online bejelentik, hogy milyen játékokkal készülnek a jövőben, amikor azonban a megjelenési dátumokat látjuk, máris elmegy a kedvünk. Néha ugyanis hosszú éveket kell várni egy-egy megjelenésre, szóval azonnal csillapodik a hype. Sajnos úgy néz ki, hogy ahogy a játékok egyre szebbek és összetettebbek lesznek, úgy egyre többet kell várni rájuk.

Az olyan játékok, mint a The Last of Us, a Halo Infinite vagy a Starfield fejlesztése rengeteg időt igényel, mivel megkövetelnek egy bizonyos minőséget. Persze néha még az idő sem garantálja a minőséget. A Cyberpunk 2077 több mint 9 évig készült, és emlékszünk, hogyan jelent meg. Bár igaz, hogy technológia fejlődik, és minden felgyorsult, az új rendszerek több munkát is eredményeznek.

Persze a nagy kérdés még mindig az, hogy mennyi időt kell várni átlagban arra, hogy megjelenjen egy játék?

Nos, úgy tűnik, hogy a technológiai fejlesztések, az olyan új, optimalizált motorok, mint az Unreal Engine 5, amelyek friss funkciókat tartalmaznak, mint a Lumen és a Nanite, valamint az új konzolhardver/architektúra kombinációk miatt a játékfejlesztés ideje nem csökken, hanem nő.

Az Axios Gaming munkatársának, Stephen Totilónak adott interjújában Matt Booty, az Xbox Games Studios vezetője egyszerű és tömör választ adott a kérdésre.

„[A fejlesztési ciklusok] négy, öt és hat év hosszúak” – mondta. „Nagyobbak az elvárások. A szint, amit képesek vagyunk nyújtani, folyamatosan nő.”

Ez alapján tehát úgy tűnik, hogy egy AAA-s játék (legalábbis az Xbox-nál) minimum fél évtizedig készül. Tehát minden egyes játékos, aki vár valamilyen címre, legalább 5 évet kell öregedjen, mire kézbe veheti azt. Bár ebben semmi meglepő nincs, és mindenki azt szeretné, hogy tökéletesen jelenjenek meg a játékok: gondoljunk bele! Egy 15 éves srác várja a kiszemelt játékot, és 20 éves lesz, mire megveheti. Durva, mi? És úgy tűnik, ma már ez a norma.

Ezt láttad már?

Az komoly: Sarah Connor is beköszön a Stranger Things 5-ben

 

×