A Pókember: A pókverzumon át című filmet már több közel-keleti országban is tiltólistára került, miután nem felelt meg egyes követelményeknek.

Kétségtelen, hogy Pókember népszerűbb, mint valaha, ráadásul a legújabb animációs film, a Pókember: A pókverzumon át nagyon jó kis film lett, amit mi magunk is nagyra értékelünk. Sajnos azonban nem minden országban nézhetik meg a nézők. Ahogy arról az Unilad beszámolt, a Szaúd-Arábiában a Saudi Cinema arról számolt be, hogy a nagy érdeklődéssel várt animációs filmet az régió egyes részein nem fogják bemutatni. Ez Szaúd-Arábiát és az Egyesült Arab Emírséget érinti.

A szaúdi médiaügyi hatóság szerint a film nem felel meg a tartalmi szabályoknak, ezért nem kerül a mozikba.

„A mozikban vetített tartalmak biztonsága és a nézők iránti felelősség miatt nem engedélyezünk olyan filmeket, amelyek ellentmondanak a médiatörvénynek, kivéve ha a gyártó vállalja a szükséges módosítások végrehajtását” – áll a közösségi médiában közzétett közleményben.

Bár nem világos, hogy az hatóság miért bannolta a filmet, sokan azt feltételezik, hogy többek között egy háttérben látható színes zászló az ok, illetve hogy Gwen transznemű karakter. A Twitteren nagyon sokan elítélték a döntést, többen pedig egyértelműnek veszik, hogy a filmben szereplő LMBTQ utalások miatt történt a tiltás.

„Egy film betiltása egy öt másodpercig látható zászló miatt őrültség” – írta egy kommentelő.

Persze a feltételezés nem meglepő. A Pixar Lightyear című filmjét tavaly tiltották be Szaúd-Arábiában, mivel azonos neműek csókolóztak benne. A közel-keleti országok, köztük az Egyesült Arab Emírségek, Kuvait és Katar szintén betiltották a film forgalmazását.

A Doctor Strange az őrület multiverzumában, a West Side Story és az Örökkévalók című filmeket szintén betiltották az LMBTQI+ tartalmakat korlátozó cenzúra miatt. Te mit szólsz a döntéshez?

Ezt láttad már?

Ha ezeket elkezded, elvonóra kell menned – Íme a 7 legaddiktívabb játék valaha

 

×