Fizikailag igen, de senkiháziság megtenni, és ezzel korunk embere jórészt tisztában is van. Íme pár tipp a felesleges kütyük kezelésére.

A mai emberek sokkal tudatosabbak a környezetvédelemmel kapcsolatban, mint a korábbi generációk. Ahelyett, hogy azt feltételeznék, bármi mehet a szemétbe, inkább értelmes kérdéseket tesznek fel:

  • A számítógépet ki lehet dobni a szemétbe?
  • Illegális kidobni a számítógépeket?
  • Mit csináljak a régi mobiltelefonommal?
  • Lehet-e egyáltalán elektronikai eszközöket kidobni?

Az elektronikai cikkek kommunális hulladéklerakóba dobása helytelen, sőt, kevesen tudják, de már jó ideje illegális gyakorlat, az egyre szigorúbb környezetvédelmi jogszabályok következtében. Sokkal jobb a környezet számára és neked is, ha a nem kívánt elektronikai cikkeket és számítógépeket szakszerűen újrahasznosítják. Ha mindenki így jár el, a természetbe nem kerülnek nem lebomló és mérgező eszközök, illetve a személyes adataidat sem kaparinthatják meg illetéktelen kezek, szóval mindenki jobban jár.

Forrás: TechReset

A kis méretű elektronikai cikkek esetében (pl. asztalfiókokban egyre nagyobb halmokat képező mobilok) nagy a kísértés, hogy a szemétbe dobjuk, de olyan tárgyak is viszonylag könnyen végzik a szemétben, mint egy TV és egy monitor. Pedig manapság sok újrahasznosító központ létezik, és a velük kapcsolatba kerülő intézmények, például iskolák is rendszeresen tartanak elektronikai hulladékgyűjtést. Legnagyobb bánatunkra a kifejezetten régi mobilokra létrehozott Passzold vissza, tesó! kampányát a Jane Goodall Intézet pont a napokban végleg lezárja Magyarországon, de rendszeresen tartanak gyűjtéseket kommunikációs cégek is, újrahasznosítási céllal. A Magyar Telekom üzleteiben például leadhatóak a feleslegessé vált mobilok, de felajánlhatjuk őket a Mobildonor programban is, rászorulók javára.

A helyi szemétszállítók szintén szoktak lehetőséget biztosítani elektronikai hulladék leadására (ez gyakran csak időszakos, de érdemes kivárni),

míg akadnak kifejezetten erre szakosodott cégek, amelyek hulladékudvarokban várják a már szükségtelen eszközöket. Egy gyors keresés, és tuti, hogy a saját lakóhelyed közelében is találsz hasonlót. És hogy mennyire kell komolyan venni ezt a témát? Nos, az eleve nagy méretű háztartási gépek (pl. hűtők, mosógépek) után sokkolóan magas az IT és kommunikációs, valamint szórakoztatóelektronikai hulladékok aránya. Együttesen (beleszámolva a jóval ritkábban kidobásra ítélt napelempaneleket is), ezek a hulladéktípusok az EU-ban begyűjtött összes e-szemét csaknem 29 százalékát teszik ki.

Forrás: Eurostat

Kidobhatod-e egyáltalán az elektronikát? A fogyasztóknak és a vállalkozásoknak fel kell tenniük ezt a kérdést azzal összefüggésben, hogy hol élnek és dolgoznak, mert a válaszok nem biztos, hogy olyan egyértelműek. De vajon illegális-e kidobni a számítógépeket és az elektronikai eszközöket? Igen, a felvilágosultabb helyeken (e szempontból hazánk is annak számít) illegális, és pénzbírsággal sújthatják azokat, akik megszegik a törvényt.

Az e-hulladék eldobása büntetendő lehet

A jogszabályok változatosak, ahány állam, tartomány, vagy település, annyiféle, de az mindben közös, hogy valamilyen formában és bizonyos mértékű szankcionálással mindenképpen sújtják a számítógépek nem szelektív eldobását. Nem véletlenül van ilyen fene nagy szigor. Az IT-eszközök és sok más elektronikai cikk nehézfémek keverékéből áll. Ezek károsak emberre, állatra, természetes környezetre egyaránt. Amikor az elektronikai eszközöket hulladéklerakókba hajítják és elégetik, súlyosan mérgező anyagok kerülnek a talajba és a talajvízbe, köztük ólom, higany, kadmium és amerícium. A mérgek az illegális szemételhelyezés következtében a talajba, majd onnan az ivóvízkészletekbe szivárognak, katasztrofális következményekkel. Az emberekre és állatokra gyakorolt hatások között ott

  • a rák,
  • a bőr-, tüdő-, máj-, szív- és vesekárosodás,
  • a szembetegség,
  • a memóriazavar,
  • a meddőség,
  • az agykárosodás

és még sorolhatnánk. Ezek a toxinok az ökoszisztémákat is tönkreteszik, befolyásolva a növényvilág fejlődését, sőt, fennmaradását. Lehet, hogy csak néhány évig használsz egy a számítógépet, de csak annak az egy készüléknek a környezetre gyakorolt hatása több száz évig tarthat – ha hulladékként nem ártalmatlanítják megfelelően.

Értékes anyagokat dobálunk ki

Egy másik ok, amiért nem jó ötlet az elektronikai eszközöket és számítógépeket a szemétbe dobni, hogy sok értékes anyagot tartalmaznak, amelyek az e-hulladék újrahasznosításával visszanyerhetők. Ilyen

  • az arany,
  • a réz,
  • az ezüst
  • és sokféle műanyag.

Arról már korábban is írtunk, hogy nemesfémekből persze nincs annyi egyetlen eszközben, hogy érdemes lenne kísérletezni az otthoni kivonásával (pláne, mert veszélyes savakkal lehet csak elérni), de ipari mennyiségben óriási ökológiai előnye van. Egyetlen tonna elektronikus áramköri lap 40-800-szor annyi aranyat és 30-40-szer annyi rezet tartalmazhat, mint amennyit egy tonna frissen bányászott ércből lehet kinyerni. Szóval az igazi előny – és ezért vagy király, ha szakszerű hulladékkezelésbe adod a feleslegessé vált gépeket -, az, hogy a leadással támogatod a súlyosan környezetszennyező bányászat visszaszorítását.

Elektronikai cikkek, amelyeket soha nem szabad kidobni a szemétbe

Régi televíziók

Egy régi tévé, különösen a nagyi pincéjében porosodó katódsugárcsöves monstrum rengeteg mérgező anyagot tartalmaz, közben pedig tele van újrahasznosíthatókkal is. Egy régi tévé üvegképernyője akár nyolc kiló toxikus ólmot, kadmiumot és foszfort tartalmaz. Ezek soha nem kerülhetnek a levegőbe vagy a talajba (!!!), ám gondos újrahasznosítási technikákkal újra felhasználhatók.

Számítógépek

A régi számítógépek szintén nagy mennyiségű mérgező (plusz néhány értékes) anyagot rejtenek. Ezek szintén újrahasznosíthatók, de van még egy ok, amiért a számítógépeket tilos a sima szemétgyűjtőbe dobni – ez pedig a szervíz. Bár a leselejtezett géped számodra semmilyen értéket nem képvisel, valójában egy csomó olyan anyag van benne, amit különböző eljárások után új számítógépek építésére lehet felhasználni. E szempontból különösen értékesek a gyártók számára a merevlemezek, a memóriák, a billentyűzetek vagy éppen a hálózati kártyák.

Mobiltelefonok

A mobiltelefonok és a táblagépek sok nemesfémet és értékes műanyagokat tartalmaznak. Ezek visszanyerése és újrafelhasználása megóvja az értékes erőforrásokat és megelőzi a környezetszennyezést. A telefonok újrahasznosítása energiát is megtakarít – egymillió darabbal kb. 200 háztartás egy éves áramellátásához szükséges áramot lehet megtakarítani.

Apropó, nemesfémtartalom – itt megírtuk mennyi az annyi:

Te is kidobod a régi kütyüket? Ennyi aranyat vágsz velük a szemétbe

 

×