Úgy tűnik, hogy annak ellenére, hogy szép lassan csökkennek a videokártyák árai, sokkal kevesebb fogy, mint a korábbi években.

Sokan gondolnák, hogy most, hogy szép lassan csökkentek a videokártyák árai, és a kriptovaluta-bányászok sem vásárolnak fel minden készletet, mindenki elkezd gépet fejleszteni. Ez elméletileg azt eredményezné, hogy egyre többen vesznek le GPU-t a boltok polcairól. Nos, egy friss kutatás azonban azt mondja, hogy nem feltétlenül ez a helyzet.

Az asztali PC-kbe szánt videokártyák értékesítése 2023 első negyedévében sajnos zsugorodott, mivel a kiskereskedők és a PC-gyártók tovább csökkentették a készleteteket – derül ki a Jon Peddie Research elemzéséből. Érdekes viszont, hogy miközben a piac új, több évtizedes mélypontot ért el, az Intel tovább növelte részesedését az Arc Alchemist GPU-kkal.

Az asztali PC-kbe szánt videokártyák értékesítése 2023 első negyedévében 6,3 millió darabra esett vissza, ami 12,6%-os csökkenés az előző negyedévhez képest, és 38,2%-os csökkenés az előző év azonos időszakához képest – derül ki a JPR adataiból. Ez a legalacsonyabb negyedéves értékesítési eredmény évtizedek óta.

Az Nvidia továbbra is uralta a piacot 84%-os piaci részesedéssel, de csak 5,29 millió asztali PC-s videokártyát adott el, ami hosszú évek óta a legrosszabb eredmény az asztali PC-k piacán.

Az AMD 12%-os részesedéssel a második helyen végzett. Az AMD Radeon RX kártyák eladásai az asztali számítógépekhez negyedévente egymillió darab alatt marad.

„2023 első negyedévében a piac még mindig a világjárvány ellátási gondjaival és a túlkínálat következményeivel szembesült” – jegyezte meg C. Robert Dow, a JPR elemzője. „2023 második fele derűsebbnek ígérkezik. Az AMD arról számolt be, hogy a Radeon 6000 és Radeon 7000 sorozatú GPU-k esetében az eladások nőttek.

Szerinted miért veszünk kevesebb videokártyát?

Ezt láttad már?

Erre se sokan számítottak: váratlanul bejelentettek egy új Xboxot

 

×