A felhasználó API kulcsa veszélyeket rejtett magában.

A Valve az utóbbi időben kifejezetten aktív. A CS2-höz szinte naponta érkeznek frissítések, de közben a CS:GO és a Steam felületein is kisebb-nagyobb változásokat eszközölnek. A CS2 legnagyobb újdonságainak egyértelműen az átalakított buy menüt és a loadoutot hívhatjuk. Fontos változtatás, hogy CS:GO (és majd CS2) esetében a láda drop már nem „random”, hanem az első heti szintlépés után jár.

Gondolhatnánk, hogy ennyivel véget is ért az újdonságok listája, ám egy olyan Steam funkció élesedett, mely felhasználói oldalról lehet hasznos. Minden Steam felhasználó rendelkezik vagy generáltathat magának egy API kulcsot. A CS:GO trade oldalak előszeretettel használják is ezeket a működésük során, ám ha illetéktelen kezekbe kerül akármilyen módon, akkor meg tudja nehezíteni a játékosok életét.

Többé nem működik hatásosan az API Scam!

Az elmúlt időszakban aranykorát élte ismét az API scam. A fentebb már említett API kulcs megszerzése után kiválóan át lehetett verni a játékosokat. Tegyük fel, hogy oda szeretnénk adni egy drágább CS:GO skint akár egy weboldalnak, akár egy ismerősünknek. Az oldal automatikus rendszere vagy a másik felhasználó kiküldi a trade offert, mi pedig azonnal fogadnánk is el a telefonunkon. Igen ám, de a megszerzett API kulcs segítségével a rosszakaró scammerek törlik az eredeti trade offert, majd a küldő avatarját és nevét lemásolva létrehoznak egy újat. Ha kellően figyelmetlenek vagyunk és nem nézzük meg az adott fiók Steam szintjén, regisztrációs dátumát, akkor már az új, átverős csereajánlatot fogadjuk el az eredeti helyett. 

Mi is az az API scam?

Ennek most valamilyen szinten gátat szabott a Valve. Ahogy fentebb is láthatjuk, a Steam figyelmeztet minket a megerősítéskor, hogy egy nagyon hasonló, de más felhasználónak szánt cserét éppen az imént töröltek. Ha nem mi követtük el a törlést, akkor bizony gyanakodhatunk, hogy API scam áldozatai lehettünk volna, ha nem szól a Steam. Ilyenkor érdemes a jelszavunkat megváltoztatni és az aktív API kulcsunkat kitörölni. Remélhetőleg a jövőben egyre ritkul az API Scamek száma a fenti apró, de annál fontosabb fejlesztésnek köszönhetően.

Máris lecsapott a CS2 új védelme – Akcióban a VAC Live

 

×