Az óceánok világnapjára szánt válogatásban a nagy kék mélység egyszerre gyönyörű, veszélyes, hátborzongató és halálos. Ezekkel játszottál már?

Ahányan vagyunk, annyiféleképpen kötődünk a tengerekhez és óceánokhoz: a legtöbbünket lenyűgözi a végtelensége és sokfélesége, illetve – remélhetőleg – már mindannyian aggódunk annyira a természetes egyensúlyukért, hogy felelősebben éljük a mindennapjainkat. Minél kevesebb kemikália és műanyag hulladék (az is szelektíven gyűjtve), és az is minimum, hogy elutasítunk minden tengeri herkentyűt, ami illegális, vagy túlhalászásból származik. Az óceánok világnapjára ajánlott gyűjteményünk játékai közül többnek a sztorija is a káros emberi tevékenységre hívja fel a figyelmet. Itt a top 10 legjobb vízalatti játék (köszi a segítséget, The Gamer)!

BioShock sorozat

Ennek a franchise-nak gyakorlatilag minden része kincs, az elsőtől kezdve, de annak folytatása, a BioShock 2 külön kiemelésre érdemes, hiszen üdítően másképp közelíti meg Rapture városát. Te vagy Big Daddy, egy olyan karakter, akinek a testét nehéz páncélba zárták, rajta egy hatalmas fúróval és más fegyverekkel. A BioShock 2, ha nem is a legjobb a sorozatban, eredeti megoldásokkal tér el a hagyományoktól és mégiscsak minden idők egyik legjobb víz alatti játéka. A 3. felvonás pedig végképp jól példázza, hogy milyen magas a BioShock-franchise mércéje. Hasonló game-ek számára gyakorlatilag megugorhatatlan.

 

Platformok: Windows, PlayStation 3-4-5, Xbox 360-One-X/S, macOS, Classic Mac OS

Soma

A Soma nem egy sétagalopp. A listán szereplő legtöbb játékkal ellentétben messze nem pihentető darab, hiszen folyamatosan az életedet félted benne, vagyis remekül teljesíti a célját, hogy isteni túlélő-horror legyen. Az alapjáték tele van izgalmas pillanatokkal és jump scare-ekkel. Azok, akik a Dead Space-hez hasonló címek szürreális, túlvilági horror hangulatáért élnek, valószínűleg a Somát is értékelni fogják. Egyébként van benne egy biztonságos mód is, a horrorból kevésbé edzett játékosok számára.

 

Platformok: PlayStation 4, macOS, Xbox One, Linux, Windows, Classic Mac OS

Abzû

A Journey készítőitől érkező Abzû az egyik legjobb víz alatti játék, amit minden víz és/vagy felfedező játékok rajongónak ki kell próbálni. Nehézségi szempontból nem jelent akkora kihívást, mint a Journey, de a környezettel való folyamatos együtt pulzálás nagyon különleges érzést nyújt. Eléggé lineáris game, de a gyönyörű dinamikus környezetek végig fenntartják az érdeklődést. Ha a küldetésre összpontosítás helyett a környezet felfedezésével töltöd az idődet, a dolgok sokkal kevésbé lesznek lineárisak; a grafika pedig önmagában is elég ok arra, hogy rákapja az Abzû-ra, még akkor is, ha a játék amúgy kissé rövid.

 

Platformok: Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One, Windows, Amazon Luna

Subnautica

Akik próbálják megérteni, miről szól a Subnautica, gondoljanak egy víz alatti No Man’s Sky-ra, ami egyetlen bolygón játszódik. Ahogy abban a címben is, nyersanyagokat kell keresned, célokat teljesítened és bázisokat építened. A Subnautica jó ideig lebegett az előkészítés fázisban, de a hivatalos megjelenés után mindenkit lenyűgözött. A Subnauticában a fotel vagy a gamer szék kényelméből küzdhetsz meg a lappangó Thalassophobia ellen. A mélyreható víz alatti élményért és a végtelen órákig tartó szórakozásért a legjobb választások egyike ebben a műfajban.

 

Platformok: PlayStation 4, Nintendo Switch, PlayStation 5, Xbox One, Windows, Xbox Series X|S, Mac OS

Silt

Ez egy rejtvényekkel vastagon átszőtt játék, amely az óceán mélyén, a mélytengeri mélységben játszódik. Bár egy fekete-fehér 2D-s játékról van szó, időnként elég ijesztő tud lenni. Még akkor is, amikor semmi különösebben ijesztő nem történik, a Silt csodálatosan kísérteties hangulatot tart fenn. Ha a Limbo rajongója vagy, akkor a Silt mindenképpen a neked való játék. A kettőnek hasonló a hangulata és a művészeti stílusa, de a Silt eléggé különbözik, így érdemes játszani vele.

 

Platformok: Nintendo Switch, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox One, Windows, Xbox Series X|S

Iron Lung

Ez egy horrorjáték az óceánban, de nem a Földön, hanem egy idegen holdon. Az óceán felfedezése közben egy Iron Lung nevű tengeralattjáróval utazol. A puszta jump scare helyett ez a horror inkább a klausztrofóbiával, magánnyal és a szinte teljesen elkerülhetetlen helyzetekkel sokkol (egy kis térben ragadtál, ahol senki sincs körülötted). Ja, és említettük már, hogy az óceán vérvörös? Vagy vér?! Összességében ez a játék rövid és jól néz ki, miközben folyamatosan fenntartja az ijesztő hangulatot. Ez annyira felkeltette Markiplier figyelmét, hogy a YouTuber filmadaptációt készít belőle.

 

Platformok: Nintendo Switch, Windows

Koral

A Koralt a legtöbben egy óceánokhoz írt szerelmeslevélként jellemzik. Ugyanolyan hangulatú, mint az Abzû, felfedezheted benne az óceán mélyét, a gyönyörű színekkel és élőlényekkel, valamint rejtvényeket oldhatsz meg, hogy újraéleszd a korallzátonyokat. Ja, és olyan fejlesztő (Carlos Coronado) készítette, aki maximálisan elismeri és ki is hangsúlyozza a Föld óceánjait fenyegető valós veszélyt, így nem csak a felfedezésre, hanem az újjáépítésre is összpontosít.

 

Platformok: PC, Nintendo Switch

Song Of The Deep

Ennek a játéknak két olyan eleme is van, ami régóta csábítja a játékrajongókat: Metroidvania stílusban készült és a Ratchet & Clank alkotóitól származik. A Song of the Deep 2016-ban jelent meg, és egy fiatal lányt követ, aki az apját próbálja megtalálni, de az eltűnés rejtélye mellett a mélységet is felfedezi. A háttér buja és részletes, a játékmenet nagy kihívást jelent, nem lineáris és magával ragadó. Pontosan az, amit egy Metroidvania stílusú játéktól elvárnánk.

 

Platformok: PlayStation 4, Xbox One, Windows

Beyond Blue

Ha egy kevésbé hektikus és teljesen magával ragadó élményre vágysz a mélykék tenger alatt, akkor ne keress tovább! Ez a játék kizárólag az óceánok életének felfedezéséről és dokumentálásáról szól, és az egyik leglenyűgözőbb, legrealisztikusabb víz alatti kaland, amit valaha láttál. Ráadásul a Never Alone fejlesztőitől érkezett. Persze van benne egy kis narratíva, ahol elágazó választási lehetőségeid vannak, de az elsődleges cél a merülés, az úszás és az új tengeri állatok fürkészése. Még fotó módot is találsz, hogy megörökíthess néhány gyönyörű pillanatot ezekről a csodálatosan élethű lényekről.

 

Platformok: Xbox, PlayStation, Nintendo Switch, Xbox, PlayStation, Nintendo Switch

Depth

A Depth egy aszimmetrikus multiplayer FPS, ami a Dead by Daylightra hasonlít, csak éppen a víz alatt, és a gyilkos egy folyton fenyegető cápa. Ebben a játékban egy olyan búvárcsapat tagja lehetsz, akik kincsekre vadásznak az óceán mélyén, de cápává is válhatsz, hogy felzabáld a többieket. A játék többféle játékmódot és hét különböző cápafajt kínál: ott van köztük a nagy fehér, a tigris, a pöröly és a kolosszális Megalodon is. Az egyik módban a S.T.E.V.E. eszközödnek kell biztonságosan a felszínre jutnia, mielőtt a cápák bármit is tehetnének. Előre szólunk: ne húzd fel magad! Sokszor fogsz ugyanis meghalni, miközben próbálkozol.

 

Platformok: PC

Ha ijesztgetésről van szó, létezik mindennél aljasabb is:

Mocskos átveréssel ijesztget az új horrorjáték: senkiben sem bízhatsz többé

 

×