A környezetvédelmi világnap fényt derített rá, hogy sajátos módszerekkel a gaming ipar is támogatja a klímaváltozás elleni harcot.

A videojátékok szórakoztató időtöltést kínálnak, de mi lenne, ha azt mondanánk, hogy a virtuális univerzumok felfedezése közben meg is változtathatod a világot? Mint kiderült, rengeteg olyan játék létezik – szinte minden platformra -, amelyek lehetővé teszik a játékosok számára, hogy jobb hellyé tegyék a bolygót. A környezetvédelmi világnap (június 5.) alkalmából ezekre a game-ekre hívjuk fel a figyelmed.

Napjainkban számos környezeti problémával küzdünk, a biológiai sokféleség csökkenésétől kezdve a globális felmelegedésen át a műanyagba fulladásig. A játékfejlesztők azt remélik, hogy Te is jobban felkapod a fejed ezekre a problémákra, ezért még tudósokat is fel-felkérnek, hogy segítsenek videojátékokon keresztül megoldani korunk legnagyobb kihívásait. Készen állsz rá, hogy játszva tanuld meg egy jobb világ felépítését? Nézd meg az alábbi game-eket, amelyek segítenek az éghajlatváltozás és más fontos környezeti problémák elleni küzdelemben – ráadásul sok közülük teljesen ingyen van! Köszi a gyűjtést, EcoWatch!

Beyond Blue

A kalandvágyó játékosokat a Beyond Blue lenyűgöző mélytengeri merüléseken vezeti át, Mirai, a tudós és búvár karakterének szemszögéből. Tengerek között utazgathatsz eddig nem látott technológiák segítségével, hogy interakcióba lépj a vízi élőlényekkel, és többet tudj meg róluk, miközben minidokumentumfilmeket is feloldasz, hogy feltárd a Föld óceánjainak titkait. Mindent megtudhatsz a korallzátonyokról, a szennyezésről, a savasodásról és még sok minden másról.

 

Platformok: Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One, Windows, iOS, Linux, Apple Arcade, tvOS, Mac OS

Bee Simulator

Méhecskeként játszol, aki virágról virágra gyűjti a virágport és darazsakkal küzd, hogy megakadályozza a kaptár elpusztítását. Multiplayerben is játszhatsz – ebben mindenkinek külön térkép áll rendelkezésére, hogy navigáljon a világban. Mindeközben többet tudhatsz meg a méhekre leselkedő veszélyekről, amelyek hatására kétszer meggondolod majd, mikor vágj füvet, milyen forrásból vásárolj mézet, vagy olyan élelmiszert, amit jó eséllyel méheket is károsító permetszerekkel termeltek meg.

 

Platformok: Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One, Windows, Amazon Luna

Plasticity

Ez a játék műanyagokkal és a hulladékgazdálkodással kapcsolatban fúj ébresztőt. Noa szerepében játszol, akinek különböző rejtvényeket kell megoldania, és néha visszafordíthatatlan döntéseket kell hoznia egy műanyagszennyezéssel elárasztott világban, a 2140-es évben. Végső soron a tetteid befolyásolják a játékmenetet és Noa jövőjét, ami erős párhuzamot mutat a való élettel.

 

Platformok: Windows, Classic Mac OS

Climate Quest

A régi vágású játékosok fogják imádni ezt a 8 bites stílusban készült játékot, amiben az a küldetésed, hogy megmentsd a törékeny ökoszisztémákat. A térkép az Egyesült Államokra leselkedő környezeti katasztrófa-előrejelzéseket mutatja, és a játék négy hősére – a várostervezőre, az ökológusra, az agrártudósra vagy az éghajlatkutatóra – kell támaszkodnod az egyes problémák megoldásához. Ahhoz, hogy magas pontszámokat érj el, minden egyes éghajlati zavarhoz a legmegfelelőbb szakértőt kell kiválasztanod.

 

Platform: iOS, Android, Windows

NASA NeMO-Net

Itt a lehetőség, hogy segíts az igazi tudósoknak feltérképezni a veszélyeztetett korallzátonyokat. A NeMO-NET a NASA megbízásából fejlesztett játék, amiben a korallzátonyok különböző részeit kell lefestened. Tetteid segítenek betanítani a NASA szuperszámítógépét, hogy jobban felismerje a korallzátony-rendszereket. Ahogy felfedezed és osztályozod őket, szintet lépsz a táplálékláncában. „Ez a rendkívüli projekt a forradalmi távérzékelési technológiát, a legmodernebb mesterséges intelligenciát és az erős polgári tudományt ötvözi, így rögtön három esélyt kínál a túlélésre a világ fenyegetett korallzátonyai számára” – mondta Woody Turner, a NASA ökológiai előrejelzésekért felelős vezetője.

 

Platform: iOS, Mac, Android, Windows

The Climate Trail

A népszerű Oregon Trail alapján készült The Climate Trail egy posztapokaliptikus világba helyez, ahol a klímaváltozás legrosszabb forgatókönyvének, a 4-6°C-os felmelegedésnek a következményeit követheted végig (az egyes hőmérsékletek a játék nehézségi szintjét jelentik). Egy csapat klímamenekültet irányíthatsz, akik az Egyesült Államok poklából menekülnek, hogy Kanadában egy élhetőbb helyre jussanak. Szembe kell néznetek a terményhiánnyal és az éhínséggel, a szélsőséges időjárási eseményekkel és még sok minden mással. Az egyes problémákra adott reakcióitok határozzák meg, hogy túlélitek-e az utat.

 

Platform: Mac, Windows, Linux, iOS, Android

Unseen Empire

Ha valaha is arról álmodtál, hogy testközelből tanulmányozd a vadon élő állatvilágot, az Unseen Empire segítségével közvetlenül az akció kellős közepébe kerülhetsz. A game-ben látható lenyűgöző állatfotók az Oxfordi Egyetem zoológus professzora, David Macdonald 10 évig tartó kameracsapdás projektjének felvételeiből származnak. A játékban a te feladatod a ritka fajok azonosítása a kameracsapdás képeken, emellett új kutatási helyszínek megnyitásán, új kameracsapdák kihelyezésén, más kutatókkal való találkozásokon és a politikai döntéshozók befolyásolásán is ügyködhetsz, például a felhőleopárd élőhelyének védelme érdekében.

 

Platform: Android, iOS

CrowdWater

Ebben más civil tudósoknak gyűjthetsz víztudományos adatokat, hogy végső soron segíts a szakértőknek jobban megjósolni a vízzel kapcsolatos jövőbeli eseményeket, például az aszályokat és az árvizeket. A célod a képek és adatok áttekintése, a vízminőség meghatározása és szükség esetén javítása érdekében. A játék 28 napos bajnokságokat tartalmaz, ahol a játékosok díjakért (pólók, kupák, ülőpárnák és egyéb nyeremények) versenyezhetnek.

 

Platform: Android, iOS

QuestaGame

Ez a vadon élő állatokra összpontosító game a helyi környezetükben állítja kihívások elé a játékosokat: le kell fotózniuk az őket körülvevő vadállatokat. Minden fotó geotaggel van ellátva, hogy segítsen a kutatóknak nyomon követni és megőrizni a biológiai sokféleséget. Beküldheted a saját képeidet, illetve felülvizsgálhatod és azonosíthatod más játékosok észleléseit, részt vehetsz küldetésekben, vagy csatlakozhatsz egy klánhoz, amellyel együtt dolgozol, hogy még több fajt azonosíts és pontokat szerezz.

 

Platform: Android, iOS, web

Ja, és mindjárt itt a vakáció – gyerekeknek is van pár jó ötletünk:

Idegesít a semmittevő gyerek? Itt van 13 király oktatójáték a nyárra!

 

×