Észre sem fogja venni, hogy azt csinálja, amit a legkevésbé akart a vakáció alatt: tanul. De melyik illik hozzá? Segítünk!

Ki mondta, hogy nem lehet egyszerre tanulni és jól szórakozni? A videójátékok nem feltétlenül ördögtől valók, és ezt fiatal szülőként, vagy idősebb testvérként neked is tudnod kell, úgyhogy adunk 13 tippet, amivel úgy kötöd le a gyereket, hogy még lelkiismertfurdalásod sem lesz, amiért lógni hagytad a képernyő előtt.

Kép: Wired

1., Minecraft

Az, aki felnőttként találkozik először ezzel a játékkal, sok élményről maradt le, de a nyári unalomtól tomboló gyereknek még jól jöhet! Ez igényli a legkevesebb magyarázatot, úgyhogy legyen elég annyi: nem fogja megunni, többek között azért, mert a multiplayeren kívül túlélő, kreatív, kalandor és szemlélő módban is nyomhatja.

Ezt fejleszti: kreativitás, problémamegoldás, együttműködés, olvasás, matek, stb.

Itt férsz hozzá: PC, mobil, konzol, Amazon Fire, Oculus

 

Kép: archive.org

2., The Oregon Trail

Tíz év körülieknek már tök ideális, de segítened kell neki – nem csak az angol, hanem a stratégia felépítése miatt is. Először szerezzetek melót, nevezzétek el a vasúttársaságot és vásároljatok be! Az újabb verziókban már kereskedni, szerelvényt fejleszteni, kaját és gyógyszert venni is tudtok, mert az utasokkal minden, de MINDEN megtörténhet út közben!

Ezt fejleszti: történelmi ismeretek, kritikai gondolkodás, problémamegoldás, stb.

Itt férsz hozzá: Amazon, The Oregon Trail: American Settler – iOS / The Oregon Trail from Gameloft – Apple Arcade

 

Kép: ytimg.com

3., Wordscapes

Nem vagyunk egyformák: nem baj, ha nem tudod rávenni a Scrabble-re, inkább adj neki kijelzőt, és mehet a móka! Logikus szókereső (magyarul is), mégsem ugyanolyan minden nap, hiszen variálja a pályákat, és be-bedob kampányjátékot.

Ezt fejleszti: szókincs

Itt férsz hozzá: Android, iOS

 

Kép: Sumo Digital

4., The Little Big Planet sorozat

Annyira cuki, hogy BELEHALOK! Korosztálytól függően máshogy működhetnek az egyes epizódok, de bárkinek kockázatmentes. Objektumokat kell kerülgetni és platformok között ugrálni; a karakterek meg imádnivalóak. Kell ennél több?

Ezt fejleszti: logika, térben tájékozódás, tervezés, problémamegoldás

Itt férsz hozzá: PSP, PlayStation 4, PlayStation Vita, PlayStation 3 / Little Big Planet Karting and the free Run Sackboy! – Android, iOS

 

Kép: Steam

5., Portal sorozat

Korai darabok is kellenek a válogatásba, arra az esetre, ha hirtelen csak régi konzol áll rendelkezésedre. Tökéletes észjáték bármelyik epizód, DE figyelj rá, hogy 9 év alatt szorongást válthat ki, vagy túl nehéz lehet, hiszen mégis egy elhagyatott laboratóriumban kell átjárható portálokat fabrikálni a meneküléshez.

Ezt fejleszti: logika, problémamegoldás, fizika, matek, tudomány, térben tájékozódás

Itt férsz hozzá: PC, PlayStation 3, Xbox 360

 

Kép: Steam

6., Kerbal Space Program

Jópofa űrhajókázás, ahol nem az emberiség vagy, hanem az idegenek. A Kerbal annak a fajnak a neve, amibe te is tartozol, és nagyon okos egyedek vagytok, mert beléptetek az űrkorszakba! Rakétaépítősdi, amit valósághű aerodinamikai és orbitális hatásokra alapoztak.

Ezt fejleszti: fizika, csillagászati és aerodinamikai ismeretek, matek

Itt férsz hozzá: PC és az összes aktuális konzol

 

Kép: pocketgamer.com

7., Eloh

Klasszikus példája a játszva tanulásnak: úgy birizgálja a zsenge agyat, hogy még véletlenül sem stresszeli, szóval ideális indulatkezelési problémákkal küzdő gyerekeknek is. A kis szigetecskéket a megfelelő helyre úsztatva megszólal a zene – ennyi. Cuki, élvezetes, senkit sem bánt.

Ezt fejleszti: alapszintű trigonometriai ismeretek, kritikai gondolkodás

Itt férsz hozzá: Android, iOS

 

Kép: Steam

8., Zoombinis

Y generációs szülők simán emlékezhetnek rá: fokozatosan nehezedő pályákon kell hazairányítani az apró lényecskéket, Zoombinifalvára. „Ott vagyunk már?!”

Ezt fejleszti: logika, mintázatok azonosítása, adatelemzés, problémamegoldás

Itt férsz hozzá: iOS, Android, PC

 

Kép: Google Earth / YouTube

9., Where on Google Earth is Carmen Sandiego?

Nyomozás a nagyvilágban: tanúk kihallgatása, nyomok keresése, egy rakat földrajzi érdekességgel. Nyelvi akadályok miatt valószínűleg együtt játszós, de szerintünk te is élvezni fogod!

Ezt fejleszti: fővárosok és történelmi helyszínek ismerete, földrajz

Itt férsz hozzá: böngésző, Android, iOS

 

Kép: Her Interactive

10., Nancy Drew Interactive Mysteries

Nevében a lényeg: a Nancy Drew könyvsorozat alapján készült nyomozósdi, sok-sok fejtörővel, helyenként feszített tempójú menekülésekkel.

Ezt fejleszti: történelmi ismeretek, kritikai gondolkodás, nemzetközi kultúrák és viseletek, idegennyelvek, problémamegoldás

Itt férsz hozzá: PC, mobil és az összes aktuális konzol

 

Kép: Epic Games

11., Democracy sorozat

Miniállamtitkár-képző: nagyon ügyesen kitalálták, hogy a politikai szituációkban hozott döntések mind más-más hatással vannak a való életből vett példákra – a közlekedéstől a törvényalkotáson át a választói hangulatig. Arra nincs ötletünk mit csinálj, ha a gyerek sikkasztani kezd, de végülis a család fekete báránya gyakran jól keres.

Erről tanul a gyerek: kormányzati működés, pártstruktúrák, alapítványok, adózás, választások, poltikai tőke, költségvetés, adósságrendezés, kompromisszumkötés, ok-okozati összefüggések, stratégia, konfliktuskezelés

Itt férsz hozzá: PC

 

Kép: Ignition Entertainment

12., National Geographic Challenge

Megéri miatta leporolni a régi konzolt, pláne mert az egész család beszállhat. Kvízalapú móka, szóval kell is egy felnőtt – fordítani, meg figyelni az órát.

Ezt fejleszti: történelmi és földrajzi ismeretek

Itt férsz hozzá: Xbox 360, Nintendo Wii, PlayStation 3

 

Kép: UNESCO

13., World Rescue

Szeretnél otthonra egy kis Greta Thunberg-et? Viccet félretéve: a szó szoros értelmében oktatójáték, amit az UNESCO megbízásából fejlesztettek. Öt jóbarát világkörüli útja, amely során járványokat, erdőirtásokat, környezetszennyezést akadályoznak meg. Nagyon kell!

Ezt fejleszti: földrajzi, környezetvédelmi, fenntarthatósági ismeretek, egészséges életmód, önkénteskedés

Itt férsz hozzá: Android, iOS

Van, hogy a nagyit is oktatni kell – ezt figyeld:

Egy idős pár PS4-en szeretne játszani, ezért feladtak egy “oktatói” álláshirdetést

 

×