Az Instagram, a Facebook, a YouTube, a Snapchat és a TikTok üzemeltetői közül senki sem marad ki: mindenkit felelősségre vonnak.

Rendesen a szőnyeg szélére állítja a közösségi média és videó platformokat egy amerikai tankerület. A marylandi intézmény perbe fogja a Facebookot és az Instagramot üzemeltető Metát, a YouTube-ot működtető Google-t és a TikTok-tulajdonos BytaDance-t, ugyanis szerintük ezek a felületek „hozzájárultak a diákok mentális egészségének válságához” – írja a The Verge. A Howard Megyei Állami Tankerület a múlt héten nyújtotta be a keresetet, azzal az indoklással, hogy a nagyvállalatok közösségi hálózatai „függőséget okozó és veszélyes” termékek, amelyek

„átdrótozták a gyerekek gondolkodását, érzéseit és viselkedését”.

Az Instagram, a Facebook, a YouTube, a Snapchat és a TikTok ellen súlyos vádakat fogalmaznak meg, és kereken kijelentik, hogy azok ártanak a gyerekeknek. Az egyes alkalmazások, például a TikTok For You című oldala szerintük függőséget okozó, „dopamint kiváltó jutalmakat” közvetít, de az iskoláknak bajuk van a Facebook és az Instagram kontentkínáló algoritmusaival is, hiszen azok „ismétlődő és túlzott termékhasználat káros hurkát” hozzák létre.

Forrás: Freepik

A tankerület azzal is vádolja az egyes platformokat, hogy olyan „egészségtelen, negatív társadalmi összehasonlításokat ösztönöznek, amelyek a gyerekeknél testképzavarokat és ezzel összefüggésben mentális, illetve fizikai rendellenességeket okoznak”. A kereset egyéb részei az alkalmazások rosszul felépített szülői felügyeletével, valamint az általános biztonsági hiányosságokkal foglalkoznak, amelyek az intézmények szerint elősegítik a gyermekek szexuális kizsákmányolását.

„Az elmúlt évtizedben az alperesek könyörtelenül követték a mindenáron való növekedés stratégiáját, gondatlanul figyelmen kívül hagyva a termékeik gyermekek mentális és fizikai egészségére gyakorolt hatását”

– áll a keresetben. „A versenyfutásban, hogy sarokba szorítsák a tinédzser felhasználók ‘értékes, de kiaknázatlan’ piacát, minden egyes alperes olyan termékjellemzőket tervezett, amelyek elősegítik az ismétlődő, ellenőrizhetetlen használatot.” Messze nem a Howard megyei tankerület az egyetlen, amely az utóbbi időben úgy döntött, hogy jogi lépéseket tesz a közösségi médiavállalatokkal szemben. Két másik marylandi iskolakörzet mellett Washington, Florida, Florida, Kalifornia, Pennsylvania, New Jersey, Alabama és Tennessee állami intézmények is hasonló pert indítottak a gyerekek mentális egészségére gyakorolt negatív hatások miatt.

A közösségi média védekező üzemmódba kapcsolt

„Olyan technológiába fektettünk be, ami megtalálja és eltávolítja az öngyilkossággal, önkárosítással vagy táplálkozási zavarokkal kapcsolatos tartalmakat, még azelőtt, hogy bárki jelentené nekünk” – állítja Antigone Davis, a Meta biztonsági vezetője. „Ezek összetett kérdések, de továbbra is együtt fogunk dolgozni a szülőkkel, szakértőkkel és a szabályozó hatóságokkal, például az állami főügyészekkel, hogy olyan új eszközöket, funkciókat és irányelveket fejlesszünk ki, amelyek megfelelnek a tizenévesek és családjaik igényeinek.”

A Google szintén tagadja a vádakat: a vállalat szóvivője, José Castañeda azt nyilatkozta, „gyermekfejlesztési szakemberekkel együttműködve a YouTube-on életkornak megfelelő élményeket hoztunk létre a fiatalok és a családok számára, és a szülőknek erős kontrollt biztosítunk”.

A Snapchatot működtető Snap szóvivője, Pete Boogaard úgy reagált az ügyre, hogy „minden tartalmat átvilágít, mielőtt az eljutna a közönséghez”, és a módszereikkel szerintük megakadályozható a potenciálisan káros anyagok népszerűsítése és felfedezése.

A TikTokot üzemeltető Bytedance mindeközben a körmét reszeli: még arra se vette a fáradtságot, hogy az egyik agyonfizetett sajtóst ráállítsa egy közlemény megfogalmazására.

Felébredt a világ: vannak helyek, ahol végre hajlandóak észrevenni a bajt, amit a közösségi média hozott a társadalom fejére. Nem akarunk álszenteskedni, hiszen mi magunk is használjuk és osztjuk meg vele a tartalmainkat, de ettől még igaz rá, hogy megfelelő kontroll nélkül veszélyeket hordoz. A tech cégek védekezhetnek akár ugyanúgy, mint a fegyvergyárak, hogy „nem a fegyver öl embert, hanem az ember öl embert”, de

nem mindegy, hogy hogyan lehet hozzáférni: jól szabályozott, ellenőrzött módon, vagy úgy, hogy hagyom az utcán heverni, és bárki felveheti.

Néhány amerikai állam a közösségi média által felvetett biztonsági problémákra olyan törvényekkel reagált, amelyek megakadályozzák, hogy a gyerekek feliratkozzanak a közösségi oldalakra. Míg Utah a jövő évtől kezdve megtiltja a 18 év alatti gyerekeknek, hogy szülői beleegyezés nélkül használják a közösségi médiát, Arkansas hasonló törvényt fogadott el, ami szintén gátat szab a kiskorúak közösségi regisztrációjának.

Nem minden ok nélkül indulnak perek:

6 szörnyű és brutális haláleset, amit a közösségi média „okozott”

 

×