A közösségi média mint olyan, egy viszonylag új kommunikációs tér, amihez az emberiség nem pont a legjobb módokon adaptálódott.

Az internet már a közösségi média megjelenése előtt is egy különösen veszélyes hely volt, ami kedvező vadászterület a mentálisan instabil, kifejezetten ártó szándékú embereknek, pszichopatáknak, és egyéb kezelésre szoruló személyeknek.

Mindenki ismeri például a Chat.hu-t, ahol minden bizonnyal nagyon sokan szórakoztak azzal, hogy ellenkező neműnek vagy korúnak hazudja magát ismeretlennek, majd jót röhög, amikor azt naivan bekajálja. Na most akkor gondoljunk arra, hogy ezt valaki nem a vicc kedvéért teszi, hanem kifejezetten azért, hogy behálózzon másokat, hogy szörnyű dolgokat műveljen vele, ami nem ritkán halállal végződik.

A közösségi média megjelenése azonban még tovább rontott a helyzeten.

A MySpace, a MyVip, az IWIW, a Facebook, az Instagram és a többi platform ugyanis arra is lehetőséget teremt, hogy az elkövetők specifikusan keressenek maguknak áldozatot, és ugyan idővel, a különböző biztonsági beállítások megjelenésével erre egyre kevesebb lehetőségük lett, de egy újabb, de nem kevésbé súlyos probléma is elkezdte felütni a fejét.

Az emberek viselkedésére, mindennapi működésére ugyanis egyre nagyobb hatással kezdett lenni a közösségi médiahasználat, ami szinte teljesen átvette az internet feletti uralmat. a probléma ezzel csak az, hogy a közösségi média túlzott és nem megfelelő használata bizonyítottan személyiségtorzító hatású is lehet, súlyos depressziót és szorongást is kiválthat. Ezt a platformok üzemeltetői nyilván nem kötik a felhasználók orrára, mivel az ő érdekük pont az, hogy egyre több és több időt töltsünk el az oldalukon, nem pedig az, hogy mentálisan jól legyünk.

Szinte a videojátékok kezdete óta vitatkoznak arról, hogy vajon az erőszakos programoktól erőszakosabbak lesznek-e a gyerekek, avagy sem, esetleg kiválthat-e bizonyos erőszakos hajlamokat? Erre vonatkozólag egyre több kutató és tanulmány állítja, hogy erről nincsen szó, bár más hatásai azért még lehetnek. Ha ezt a gondolatmenetet követjük, akkor a közösségi médiától sem lesz valaki pszichopata gyilkos. Az átlagosnál agresszívabb viszont igen.

Ha például egy eleve bántalmazó családfő azt látja, hogy a gyereke csúnyákat mondott róla a TikTokon, akkor lehet hogy még durvábban sújt le, vagy ha egy agresszív ex-pasi/barátnő Facebookon azért kezdni mániákusan zaklatni a másik felet, mert az összejött valaki mással, esetleg az aktuális pár azért esik fizikálisan a másiknak, mert valaki megbökte őt Facebookon, vagy lájkolta a képét, bekövette Instán/TikTokon.

Ezért sem állítom, hogy a közösségi média a közvetlen okozója vagy kiváltója ezeknek a problémáknak, hiszen ezek az emberek eleve ilyenek – erőszakosak és bántalmazó hajlamúak, rosszabb esetben szociopaták. Az ilyeneknél pedig nagyon könnyen elgurul a gyógyszer, egyetlen lájk, követés, vagy üzenetváltás elég lehet ahhoz, hogy tragédia történjen.

Ilyen és ehhez hasonló esetekből hoztam hat megmagyarázhatatlanul kegyetlent, félelmetesen sötétet, és tragikusat.

Facebook-poszt a gyerektartásról

2010-ben egy londoni férfi és apuka, Adam Mann féktelen dühbe jött, miután meglátta a volt felesége, Lisa Beverley gyermektartásról szóló posztjait a Facebookon. A férfi még aznap este fogta magát, elment a gyereke anyjához, majd kalapáccsal brutálisan, agyba-főbe verte a nőt. Miután a nő már magatehetetlen volt, nyakon szúrta, majd elsietett a helyszínről.

Lisa holttestét az akkor 5 éves kisfia találta meg, aki azonnal felhívta a nagyszüleit, akik pedig a rendőrséget és a mentőket riasztották. Mannt a bíróság 24 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte.

ADAM MANN-JAILED FOR 24 YEARS FOR MURDERING EX-WIFE

A gyilkos Adam Mann

via – The Guardian

Legjobb barát élete < Facebook-bökdösődés

2014-ben két brit jóbarát, Scott Humphrey és Richard Rovetto éppen hazafelé tartott egy átmulatott éjszakából, amikor Richard Facebookozás közepette megbökött egy nőt. Még a helyszínen, azaz a taxiban kiderült, hogy a lány éppenséggel Scott barátnője, amiért a férfi olyan agresszív lett, hogy elkezdte ütni-vágni a barátját. Richard pedig még bocsánatot is kért tőle, elmondta, hogy nem tudta, hogy a lány a barátnője, és nem akarta Scottot megbántani.

De ez sem volt elég, Scott tovább verte a barátját, aki az ütésektől elájult. Az agresszív „barát” ezután kidobta az utcára az eszméletét vesztett Richardot, amitől végzetes fejsérülést szenvedett. Scott Humphrey a bíróságon felelt a tettéért, ahol négy év, négy hónap börtönbüntetést kapott csupán emberölésért.

A barátgyilkos Scott Humphrey

via – Mirror, BBC

A valódi Halállista

Ez a történet talán az egyik legfélelmetesebb mind közül. 2010 augusztusában Puerto Asis városában három kolumbiai tinédzsert találtak holtan lőtt sebekkel – látszólag minden indíték nélkül. A gyerekek nem voltak semmilyen banda tagjai, nem vettek részt bűncselekményekben, teljesen átlagos tinédzserek voltak.

Öt nappal később a halott gyerekek neve felbukkant egy nyilvános, konkrétan halállistának szánt Facebook-posztban, amiben 66 másik gyereket is megneveztek. Erre három napra újabb nevet húztak át a listán, és miután megtalálták a fiú holttestét, a Facebook-halállistát újabb nevekkel bővítették. Mindegyik gyerekkorú volt.

Ezután cetliket kezdtek el terjeszteni, amiben arra utasítják a listán szereplő gyerekek szüleit, hogy azonnal hagyják el a várost, ha szeretnék, hogy a csemetéik megérjék a felnőttkort. Az ügy óriási médiavisszhangot keltett, a rendőrség sem tett semmit. Azt leszámítva, hogy feltehetőleg valamilyen bűnbanda lehetett, a mai napig nem tudni, hogy pontosan ki állt a gyilkosságok és a halállista mögött. A gyilkosságok is csak azért maradtak abba, mert a listán szereplő családok elköltöztek.

The hit list on Facebook gave the people named three days to leave the town of Puerto Asis, Colombia, or be executed

via – ABC News, CNN

Kapcsolati státusza: egyedülálló

Hiába vált el, és élt már egy ideje külön az egykor boldog házaspár, Edward Richardson és Sarah, a férfi egyszerűen nem tudott túllépni a volt feleségén. Edward már-már betegesen féltékeny volt, folyamatosan figyelte a szüleihez visszaköltöző nőt, az agya viszont akkor folyt el, amikor Sarahnak volt mersze a kapcsolati állapotát házasról egyedülállóra állítani.

A beteges férfinak nem kellett több: egy éjszaka belopózott Sarah otthonába, majd álmában brutálisan megkéselte őt. A nő halálát követően a férfi megpróbált öngyilkos lenni, de szerencsére nem sikerült neki, így végül valódi büntetést kapott: 17 év a börtönben.

A betegesen féltékeny gyilkos Edward Richardson

via – BBC

A fojtogatós kihívás

A fojtogatós kihívás, más néven ájulásos játék lényege, hogy a résztvevő addig fojtogatja saját magát, amíg az agy oxigénellátásának megvonása miatt el nem ájul. Bár a kihívás már az internet előtt is létezett, a brutális mértékű elterjedése kétség kívül a közösségi média, kiváltképp a YouTube és a TikTok „érdeme”.

A piacvezető videómegosztó oldal indulását követő egyetlen évben, 2006-ban például annyira megszaporodtak az ilyen kihívásra buzdító videók, hogy 35 halált egyértelműen ehhez tudtak kötni. Az ájulásos kihívás végül – vélhetőleg a platform fellépése miatt is, de alább hagyott, az utóbbi években azonban, a TikTok brutális berobbanása újból népszerűvé tette. Az elmúlt két évben több haláleset is történt emiatt, a szülők pedig egyre-másra perlik a közösségi platformot, amiért ilyen életveszélyes videókat engedélyez és terjeszt a gyerekek között.

Decemberben például egy 10 éves kislány veszítette életét a kihívás közben, idén júliusban pedig kiderült, hogy világszerte rengeteg áldozata lehet a fojtogatós/ájulásos kihívásnak.

Egy „jó” fotóért bármit

Személy szerint ezt az esetet tartom a leggyomorforgatóbbnak mind közül, ami velősen rámutat társadalmunk egyik legnagyobb problémájára is.

2016-ban Argentína partjainál két különösen ritka, sósvízi folyamidelfint húztak ki az óceánból a parton lébecoló, többségében turistaként strandoló embersereg. A két delfint aztán kézről kézre adogatták körbe, hogy mindenki készíthessen velük egy-két menő fotót az Instára.

A képek árát azonban a delfinek fizették meg, akik közül egy annyira kiszáradt, hogy a helyszínen elpusztult, bár a másik sem lehetett sokkal jobb állapotban. Az Insta-lájkkurválkodásba egyetlen állatnak sem kellene meghalnia, főleg nem egy alig 30.000 példányra tehető faj egyedeinek. Az pedig külön szívszaggató, hogy a sósvízi folyamidelfin jellemzően magányosan él, vagyis a különös bestialitásnak kitett delfinek valószínűleg együtt élhették az életüket.

Dolphin Dies During Mob Selfie

via – The Week, BBC

×