Korábban több kicsi gyerek is életét vesztette, mert megpróbáltak utánozni egy életveszélyes TikTok-kihívást.

Ugyan megannyi értékes és figyelemre érdemes tartalom akad a rövid videókra specializálódott közösségi platformon, a TikTokot a legtöbben az idióta, sokszor életveszélyes kihívásokkal azonosítják. Az arányok ismerete nélkül bátran kijelenthetjük, hogy ez a fajta ismertség a TikToknak sem jön jól, ezért egyre több eszközzel próbálja meg visszaszorítani az ilyesféle tartalmakat, sőt, az is kiderült, hogy nem is mindért az oldal, sokkal inkább a riválisok a felelősek. 

De tény, hogy bőséggel akadnak kifogásolható kihívásos videók, melyekben olyan őrültségekre biztatják az arra fogékony felhasználókat, mint például mosókapszula evés, fogreszelés, erekciós krém szájra kenése, aprópénz konnektorba dugása, vagy a „balckout challenge”-ként elhíresült ájulásig történő önfojtogatás. Mindegyik kivétel nélkül olyan kihívás, amibe bárki könnyen bele is halhat, de ez utóbbi esetében konkrét esetek is tanúskodnak erről.

2021 áprilisában a 12 éves amerikai fiú, decemberben egy 10 éves kislány, korábban pedig egy olasz kislány is életét veszítette a blackout challenge miatt – Olaszországban emiatt például ideiglenesen be is tiltották a TikTokot. A szülők feljelentése nyomán most két másik esetre is fény derült, melyek ugyancsak kiskorú, 10 év alatti gyerekek halálába torkollott.

A Los Angeles megyei bíróságon a TikTok anyavállalata, a ByteDance ellen benyújtott keresetben az érintett szülők azt állítják, hogy „a vállalat dollármilliárdokat fektetett abba, hogy szándékosan úgy tervezze és fejlessze termékét, hogy olyan tartalmakat bátorítson, tegyen lehetővé és toljon a tizenévesek és gyerekek felé, amelyekről az alperes tudja, hogy problémásak és rendkívül károsak a kiskorú felhasználók mentális egészségére”

Emiatt 2021-ben a 8 éves Lalani Erika Walton és a 9 éves Arriani Jaileen Arroyo számára minden előzmény nélkül újra és újra Blackout challenge-videókat ajánlott a TikTok algoritmusa, akik ennek hatására megpróbálták leutánozni a látottakat.

A gyerekek ezután addig fojtogatták magukat, amíg eszméletüket nem veszítették, nem sokkal később azonban – másokhoz hasonlóan – életüket veszítették.

A vádirat szerint a közösségi oldal algoritmusa kifejezetten az a célt szolgálja, hogy kihasználják a 18 éven aluli nagyon fiatal korosztályt, akik még szellemi fejletlenségük miatt nem tudják megfelelően kontrollálni a különböző impulzusokat és érzelmeiket. A szülők szerint a TikTok tökéletesen tisztában volt a blackout challenge veszélyeiről, az nem tette meg a megfelelő lépéseket azért, hogy az ilyen tartalmakat gyerekek egyáltalán ne láthassák.

A ByteDance nem reagált a sajtó megkeresésére, ugyanakkor 2021-ben azt nyilatkozták (People) a blackout challenge-ről, hogy az nem a TikTokról származik, hiszen a ‘Centers for Disease Control and Prevention’ már 2008-ban figyelmeztetést adott ki róla. Emellett pedig a TikTok szabályai is egyértelműen tiltják a veszélyes kihívásokat, arra az esetre pedig, ha egy-egy átmenne a szűrőn, egy külön prevenciós oldalt is létrehoztak – a szülőknek és a gyerekeknek egyaránt.

via – CNET, Los Angeles Times

Gyermekpornográfia és szexuális kizsákmányolás miatt vizsgálják a TikTokot

 

×