Nem árt átgondolnunk vásárlás előtt.

A Windows 11 telepítésénél az éppen aktuális (TPM 2.0, Secure Boot) feltételek kijátszása mellett sokan elgondolkodnak azon is, hogy melyik verziót is telepítsék fel. Bár a Windows 10 már jó ideje bejáratott, ott is választanunk kell a változatok közül. Ha már vásároltunk kulcsot, akkor el is dőlt a kérdés, ám ha utólag vennénk, akkor bizony nem árt tudni, hogy milyen előnyökkel járhat a Pro változat a Home-hoz képest. Az elnevezés alapján sejthető, hogy a Home is tökéletesen kielégíti az otthoni felhasználók nagy részét, de könnyen lehet, hogy egy-egy Pro funkció miatt megérheti a drágább változat felé nyúlnunk.

Íme 5+1 előny, amit a Pro ad a Home-hoz képest!

Microsoft Remote Desktop

A Microsoft beépített alkalmazása nem mai csirke. Kevesen tudják azonban, hogy a Windows 11 Home rendszerek csak kliensként tudnak viselkedni, míg a Pro változatot futtató gépek akár szerverként, hosztként is. Ha szeretnéd irányítani a géped távolról, akkor bizony a Pro változat kell neked. Szintén ajánlott lehet a Pro felrakása, ha géphez kevésbé értő családtagról van szó, hiszen ennek köszönhetően pár kattintás alatt meg is oldhatjuk a felmerülő problémákat.

BitLocker

A Windows 11/10 Home természetesen rendelkezik alapvető titkosítással, ám erre vannak már kifinomultabb megoldások. A Pro verziókban megtalálható BitLocker sokkal flexibilis vezérlést és erősebb védelmet nyújt az értékes adataink védelméhez. A Microsoft fiókunkkal is szinkronizál, így akkor sincs nagy baj, ha a gép által kidobott kulcsot elveszítenénk.

Windows Sandbox

A Windows 11 Pro különféle segédprogramok és alkalmazások nélkül is lehetőséget ad arra, hogy virtuális gépet hozhassunk létre. Természetesen a virtuális gépeknek saját licenszre van szüksége (más virtual PC programok esetében is), ám egy-egy gyors tesztre kiváló lehet. A Windows Sandbox pedig az arany középutat biztosítja számodra, nem hoz létre egy külön virtuális gépet, de az adott programot elkülönített keretek között tesztelheted.

Hyper-V

Ez kicsit össze is függ a fentivel. A Hyper-V támogatás csak a Pro verziókban található meg, melyek sokkal gördülékenyebbé teszik a virtuális számítógépek létrehozását. Home rendszeren is futtathatjuk ezeket, ám a Hyper-V adta lehetőségeket abban az esetben el is felejthetjük. Hyper-V esetében fontos szerepet kaphat a virtuális kapcsolók (Hyper-V Switch) létrehozása, attól függően hogyan szeretnénk konfigurálni a gépek közötti kommunikációt, vagy éppen az internet, hálózat elérést.

Több Ram

A Windows 11 Home változata is 128 GB-nyi memóriát támogat, melyet hétköznapi felhasználó nem igazán lép túl. Ha fontos azonban a végtelen memória, akkor ismét a Pro változatért kell nyúlnunk a valós vagy virtuális polcokon. A Windows 10 és 11 Pro akár 2TB-nyi memóriát is gond nélkül lekezel, csak győzzük megtölteni azokat a slotokat az alaplapon.

Személyre szabás

A Pro exkluzív csoportházirend és Assigned Access funkcióknak hála gyakorlatilag a végtelenségig személyre szabhatjuk számítógépünket. Szintén jól jöhet akkor, ha kevésbé hozzáértő személyt ültetünk az adott gép elé, hiszen a szabályok beállításával elkerülhetjük, hogy akarva vagy akaratlanul kárt okozzanak a számítógépbe. Kisebb vállalkozások számára is opció a Pro változat a fentiek miatt, nem kell egyszerre az Enterprise felé terelnünk az egész céget.

Ezek természetesen csak kiragadott példák voltam a PCWorld jóvoltából. Részletesebb összehasonlításért érdemes ellátogatnod a Microsoft erre a célra dedikált hivatalos és közérthető weboldalára. 

Te melyik változatot használod?

Brutálisan megemelte az árakat az Apple – Szinte mindenkit érinthet

 

×