Yuji Naka az ítélet szerint két év és hat hónap börtönbüntetést kapott.

A Sonic the Hedgehog alkotóját, Yuji Nakát tavaly novemberben tartóztatták le, úgynevezett bennfentes kereskedelem miatt. Miután márciusban bűnösnek vallotta magát, két és fél év börtönbüntetésre ítélték. Ahogy arról a Denfanminicogamer.jp beszámolt, Nakát először 2,5 millió jenre, majd 170 millió jenre is megbírságolták, bár ügyvédje próbálja ezeket az összegeket csökkenteni.

A bennfentes kereskedelem az, amikor valaki illegálisan, saját előnyére, bizalmas információk felhasználásával kereskedik részvényekkel. Naka esetében kiderült, hogy két fejlesztőcég részvényeit vásárolta meg, mielőtt azok fejlesztés alatt álló játékairól nyilvánosságra kerültek volna a tervek. A célja az volt, hogy később, amikor már többet érnek, eladhassa a részvényeket.

Yuji Naka japán videojáték-programozó, dizájner és producer, aki a Sonic the Hedgehog sorozat társalkotója, és a Sonic Team részleg elnöke volt a Segától való 2006-os távozásáig.

A kontextus kedvéért: Naka 2018-ban csatlakozott a Square Enixhez, hogy a Balan Wonderworld című platformjátékon dolgozzon. Öt évvel később kiderült, hogy ő és a Dragon Quest 11 egyik menedzsere, Taisuke Sazaki befektetett az ATeam Entertainmentbe, mielőtt a Final Fantasy 7: The First Soldier mobil spin-off fejlesztésének tervei nyilvánosságra kerültek volna. Így őt is megvádolták bennfentes kereskedelemmel.

Nakát tavaly decemberben tartóztatták le másodszor is, miután a japán Speciális Nyomozóiroda bejelentette, hogy ő a harmadik gyanúsított a Dragon Quest Tacttal kapcsolatos bennfentes kereskedelem ügyében. Naka állítólag szintén már a cím bejelentése előtt tudott annak létezéséről, és mint ilyen, 10 ezer Aiming részvényt vásárolt. Ezt szintén Sazakival együtt követték el, de a Dragon Quest 10 korábbi menedzsere, Fumiaki Suzuki is érintett volt.

Yuji Naka börtönbüntetését nemrég hirdették ki. Amikor márciusban úgy döntött, hogy bűnösnek vallja magát, azt mondta: „Már a játék bejelentése előtt tudtam a tervekről, és megvettem a részvényeket”.

Letartóztatásának idején Naka már nem dolgozott a Square Enixnél. Úgy döntött, hogy otthagyja a stúdiót, miután a Balan Wonderworld megbukott.

Ezt láttad már?

5 ezerért is csapathatod majd az Assassin’s Creed Marage-t, amikor megjelenik

 

×