Az Asus bemutatta az RTX 4070 egy új változatát, amihez nem kell tápkábel ahhoz, hogy csatlakoztassuk az alaplaphoz. Hamarabb megjelenhet, mint gondolnád.

Úgy tűnik, hogy az Asus a Computex 2023 kiállításon olyat mutatott, amire senki nem számított. Miközben az utóbbi időben egyre több panasz érkezett a kigyulladó tápkábelekre, a cég előállt egy tervvel, aminek segítségével az egész kábelezés kihagyható.

A vállalat új koncepciójában egy RTX 4070 GPU szerepel, aminek nincs hálózati csatlakozója.

A bemutatott RTX 4070 alján ugyanaz a PCIe-csatlakozó található, mint amit megszoktunk, ebből azonban odakerült még egy kisebb is, ami a tápellátását biztosítja. A videokártyához tehát nincs szükség tápkábelekre, mivel a PCIe foglalat 600 W teljesítményt tud nyújtani számára, közvetlenül az alaplapból.

Az Asus elmondta, hogy ez egy saját fejlesztésű csatlakozó, ami sajnos egy speciális alaplapot igényel. Ehhez egyelőre egy RTX 4070-et mutattak be egy Z790 TUF Gaming alaplaphoz. Az új alaplap célja, hogy a PC-építést és a kábelkezelést jelentősen megkönnyítse. Nem csak a videokártyához nem kell tápkábel, de az Asus az összes szükséges tápcsatlakozót az alaplap hátoldalára helyezte át.

Az Asus tervei szerint még idén kiadná ezeket az alaplapokat, hogy teret engedjen a kábelek nélküli jövőnek. Ehhez persze később egyedi házra is szükség lesz. Persze az alaplaphoz a hagyományos videokártyák is csatlakoztathatók lesznek, de ugye hogy minden szebb kábelek nélkül. Az ASUS tervei szerint az alaplapok még idén megjelenhetnek, a GPU-k csak ezután következnek.

Ezt láttad már?

Egyértelműen tisztázta a CD Projekt RED, hogy megveszi-e őket a Sony

 

×