Élénkültek a pletykák arról, hogy a Sony a Witchert fejlesztő stúdió felvásárlásával vágna vissza a Microsoftnak a Blizzardért.

Jó ideje nézi a CD Projekt RED, hogy a világ gamer társadalma azon vitatkozik, vajon mikor jelentik be, hogy a Sony – így reagálva a konkurens Microsoft és a Blizzard összeolvadására – tokkal-vonóval felvásárolja őket. Egy darabig talán el lehet szórakozni a „jól értesült” streamerek vagy redditezők oknyomozásain, és az ilyesmi hírverésnek sem rossz – egészen addig, amíg a pletykák ki nem kezdik a szakmai hírnevedet. Onnantól a befektetők és a közönség bizalma is gyengül, aminek jobb elejét venni, főleg, ha nem igazak a rólad szóló híresztelések.

És itt elég valószínű, hogy erről van szó.

A CD Projekt megcáfolta azt az állandósult pletykát, miszerint egyeztetéseket folytatna a Sonyval egy felvásárlási ügyletről, és egyértelműen kijelentette, hogy sem a japán óriással, sem mással nem tárgyal ilyesmiről – mutat rá a PC Gamer. A stúdió felvásárlásáról évek óta keringenek híresztelések. Először 2015-ben vert nagy hullámokat, hogy az Electronic Arts ajánlatot tett nekik, de ezt tagadták. Egy évvel később ismét beindultak a pletykák, miután a CD Projekt RED különböző háttérintézkedéseket vezetett be, megakadályozandó egy felvásárlást.

Forrás: CD Projekt Red

A spekulációk 2022-ben ismét feltámadtak, azt követően, hogy bejelentettek egy többéves, ambiciózus fejlesztési tervet és lemondott Marcin Iwiński vezérigazgató. Az ilyen jelek valóban arra szoktak utalni, hogy vásárló kezdett el körözni a cég felett, és ezt megerősítette a Sony viselkedése is: mint ismert, a vállalat komoly támadást indított legnagyobb piaci ellenfele, a Microsoft ellen, amiért az beolvasztja az Xbox divízióba az ActiVision Blizzardot. Tényleg nem lenne váratlan, ha a PlayStationt birtokló Sony erre – a jogi csatározáson túl – egy hasonlóan jó hírű stúdió megszerzésével reagálna.

Az értékkülönbség miatt azonban nem egy ligában mozgó játékfejlesztő cégekről van szó,

hiszen bár jóval idősebb stúdió, a CD Projekt RED-nek nincsenek akkora értékű franchise-ai, mint a Call of Dutyt, a World of Warcraftot, vagy éppen a Candy Crusht gondozó ActiVisionnek. Persze ott van a The Witcher (aminek harmadik játékából épp’ a napokban adták el az 50 milliomodik példányt), vagy az egyre nagyobb kultusszá váló Cyberpunk 2077, ám ezek egyszemélyes kalandjátékok, pénznyomtató multiplayer verziók nélkül, szóval hiába megérdemelten sikeresek, nem képviselhetnek ugyanakkora értéket, mint a CoD és a WoW, hogy csak két óriást említsünk.

Forrás: CD Projekt RED

A CD Projekt RED nemrég tartott nagyszabású értekezletet, amin a befektetők kérdéseket tehettek fel nekik. Kiderült, hogy egész sokukat érdekli a Sony-val kapcsolatos pletykák mögötti igazság. A vállalat nem is szöszmötölt sokáig a válasszal. Adam Kiciński vezérigazgató közölte: az álláspontjuk változatlanul az, hogy „a CD Projekt RED nem eladó”.

„Szeretnénk függetlenek maradni. Mi ebben a szerintem kitűnő, bár messze nem könnyen kivitelezhető stratégiában hiszünk.”

A Sony meg főhet tovább a saját levében:

Nagyot nyert a Microsoft! – Az EU áldását adta az Activision Blizzard felvásárlására

 

×