Az egyik legfontosabb terepen tudott nyerni a Microsoft, ami eggyel közelebb került az Activision Blizzard bekebelezéséhez.

A Microsoft valószínűleg most nagyon boldog lenne, ha a Brexit sosem történt volna meg, ugyanis a brit versenyhatóság elutasítása után az EU a mai nap jóváhagyta az Activision Blizzard + King felvásárlását.

A döntés indoklása is érdekes, főleg az angol viszonylatában: az EU döntéshozói ugyanis úgy látják, hogy a Microsoft még akkor sem torzítaná különösen a konzolpiaci versengést, ha az üzleti érdekeikkel totál szembemenve egyszer csak nem adnák ki többet PlayStationre a Call of Duty-t, vagy bármelyik Activision Blizzard-játékot.

Sőt, azt is megállapították, hogy bár a felhőalapú szolgáltatások versenyében valóban nagy előnyre tennének szert az érintett játékokkal, de a Microsoft olyan vállalásokba ment bele, melyekkel nem, hogy nem torzítják a versenyt, de talán még élénkíthetik is. A redmondiak ugyanis minimum 10 évig minden platformra megjelentetik az Activision Blizzard címeit, illetve azt is vállalták, hogy az EU-s játékosok bármelyik általuk választott felhőalapú szolgáltatáson keresztül streamelhetik a játékokat szinte bármilyen arra alkalmas eszközre.

Ezzel együtt az összes ilyen játékszolgáltatás ingyenes licencet kapott ezekre a játékokra, azaz mindenki szabadon hozzáadhatja az Overwatchot, a Diablót, a CoD-ot, vagy többek közt a World of Warcraftot a saját streaming katalógusához. Ezek a licencek automatikusak, és azt jelentik, hogy a játékosok az általuk megvásárolt vagy előfizetett Activision Blizzard-játékokat bármely választott felhőalapú játékstreaming szolgáltatáson keresztül bármilyen eszközön, bármilyen operációs rendszerrel elérhetik.

Mindez azért nagyon fontos, mert a brit hatóság kifejezetten a felhőalapú szolgáltatások versenyére hivatkozva utasította el az akvizíciót. Ezzel szemben az EU arra kötelezné a Microsoftot, hogy a velük aláírt megállapodást globálisan alkalmazza. Mivel a Microsoft ezeket a feltételeket fenntartások nélkül elfogadta, úgy az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyeleti Hatóságával szemben hatalmas ütőkártyájuk lesz a várhatóan hónapokig húzódó fellebbezés során.

Ezzel együtt viszont még korai lenne ünnepelni, mert bár az EU egy hatalmas győzelem, de az Egyesült Államokban, Kínában, Dél-Koreában, Új-Zélandon és Ausztráliában még vizsgálják az üzletet. Eddig Szaúd-Arábia, Brazília, Chile, Szerbia, Japán és Dél-Afrika szabályozó hatóságai hagyták jóvá a játéktörténelmi üzletet.

Ezt is érdemes elolvasnod:

A karrierjéről és az álomjátékáról is mesélt Franciska, a Criterion új MAGYAR fejlesztője

 

×