Ha Mark Zuckerberg tartja magát az egy évvel ezelőtti fenyegetéséhez, akkor ősztől könnyen leállhat az EU-ban a Facebook.

Manapság már senki nem húzza fel magasra a szemöldökét, ha adatkezeléses problémák, esetleg visszaélések miatt megbüntetik a Facebookot, pontosabban az anyacégét, a Metát, a legfrissebb EU-s bírság miatt viszont nagyon érdemes lesz figyelni.

Mark Zuckerberg ugyanis tavaly februárban azzal próbált nyomást gyakorolni az Uniós döntéshozókra, hogy amennyiben az európai felhasználók adatait nem továbbíthatja és tárolhatja az amerikai adatközpontokban, akkor nemes egyszerűséggel kivonul a térségből. Ez nyilván azt jelentené, hogy az Unió teljes területén elérhetetlenek lesznek a Meta szolgáltatásai, mint a Facebook, az Instagram, vagy a WhatsApp.

Az ír adatvédelmi hatóság (DPC) viszont nem engedett a fenyegetésnek, ami 1,2 milliárd eurós rekordbírságot szabott ki az európai felhasználókkal szemben elkövetett adatvédelmi szabálysértés miatt, azaz amiért az uniós polgárok Facebook-adatait jogszerűtlenül amerikai szerverekre továbbította. Az eddigi legnagyobb mértékű büntetéssel az Amazont „jutalmazták”, ami szintén a GDPR megsértése miatt 746 millió eurót volt kénytelen kifizetni.

A BBC és a TechSpot szerint a Meta korábban a Privacy Shield nevű transzatlanti adattovábbítási keretrendszert használta jogalapként arra, hogy az európai felhasználók adatait a kontinensről az amerikai szerverekre továbbítsa, de a szerződést 2020-ban megsemmisítették az adatvédelem megsértése miatt. Washington és az EU azonban egy új adattovábbítási megállapodáson dolgozik, amely valamikor nyár és október között léphet életbe, és amely lehetővé teheti a Meta számára, hogy továbbra is az uniós szerverekre szállítsa az adatokat.

Amennyiben ez valóban megtörténik, akkor a Meta egy teljesen új adatkezelési struktúrára lesz kénytelen átállni, amennyiben nem kockáztatnának egy még ennél is érezhetőbb büntetést. Vagy tarthatják magukat Zuckerberg korábbi ígéretéhez is, és ősztől akár teljesen kivonulhatnak az európai színtérről.

Természetesen ez utóbbi a legvalószínűtlenebb, hiszen a Facebook már régóta a felhasználók megtartásáért, az újak bevonzásáért dolgozik, az európai felhasználói bázis elhagyása pedig felérne egy utolsó kenettel az egyre népszerűtlenebb közösségi platform számára. A Meta első körben valószínűleg fellebbez, aztán ha minden kötél szakad, akkor eleget fognak tenni az Uniós törvényeknek.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Elvittek a rendőrök egy japán férfit, mert feltöltött egy GAMEPLAY-t a YouTube-ra

 

×