Személyre szabhatóságban is jeleskedik.

A múlt héten megismerkedhettünk az Asus ROG Flow Z13-as géppel. Egy igazi többarcú bestiát köszönthettünk a képében, ám az Asus a megszokott vonalat is tovább erősítette. A Zephyrus M16 gépek régóta velünk vannak, nem véletlenül. A Zephyrus laptopok mindig is az erő és stílust kombinációját kínálták a potenciális vásárlóknak. A gamer jegyeket erőteljesen fellelhetjük a masinákon, ám nem túlzó módon, sőt, sok esetben már inkább a letisztult vonalat képviselik. Jó ideje nem ormótlan, lelketlen féltéglaként kell gondolnunk a játékokra szánt hordozható gépekre sem, az Asus pedig saját, egyedi megoldásokkal is igyekszik feldobni az amúgy sem unalmas kinézetet.

Nézzük is, hogy mit tudnak a Zephyrus M16 gépek!

A nyers specifikációk

Ahogy a Flow-nál már megemlítettük, a ROG logót látva bizony hamar felcsillanhat a szemünk. A minőség és teljesítmény nem kérdéses, de érdemes közelebbről is megvizsgálnunk a masina komponenseit. Nem árulunk el nagy titkot, hogy ezúttal sem kell csalódnunk, hiszen korunk legjobb és legújabb hardvereit találjuk meg a burkolat alatt. Az alábbi tulajdonságokra érdemes felkészülnünk:

  • Kiszereléstől függetlenül 13. generációs Intel® Core™ i9-13900H processzort találunk a gépben. Ez az Intel legfrissebb termékcsaládjából származik, az asztali processzorokhoz hasonlóan 6P (erős) és 8E (energiatakarékos) magot foglal magába. Összesen 20 szál áll a Windows rendelkezésére, a két magtípusnak köszönhetően pedig pillanatok alatt válthat a brutális teljesítmény és a visszafogott energiahasználat között a gép.
  • Három modellel találkozhatunk a piacon, a mobil RTX 4070, RTX 4080 és RTX 4090 grafikus egységek segítik a mindennapokat.
  • A kijelzőre sem lehet panasz. Kiszereléstől függően 16 inches ROG Nebula vagy Nebula HDR panelekkel találkozhatunk. A felbontás 2560×1600 minden esetben, ám a HDR variánsoknál már a szokásos háttérvilágítás helyett Mini LED köszönt vissza ránk. Egyetlen egy fényforrás helyett több, kisebb LED gondoskodik a háttérvilágításról, így jobb kontrasztot, szebb feketéket kapunk, melyeket nem csak játékok, hanem tartalomfogyasztás közben is hasznosíthatunk. Ami ennél is jobb, az a kijelzők frissítési rátája, mely ebben az esetben 240 Hz. Ez már asztali, kompetitív környezetben is elegendő bárki számára, nem hogy hordozható gépben. A Pantone hitelesítés sem maradhatott ki, így tartalomgyártók, grafikusok számára is remek opció a gép.
  • Memóriát tekintve DDR5 technológiára számíthatunk, melyek SO-DIMM foglalatban, kialakításban kapnak helyet. Ennek megfelelően cserélhetőek is, egészen 64 GB-ig bővíthetjük a gépeket.
  • Az adattárolásért pedig negyedik generációs NVMe SSD-k felelnek, kizárólag 1TB kialakítást találhatunk meg a három modellben
  • 90 wattórás, 4S1P, 4-cellás Li-ion akkumulátor gondoskodik az órákig tartó szórakozásról
  • Kategórián belül kifejezetten kellemes, 2.1 és 2.3 kg közötti súly várja a vásárlókat

A  portok, beviteli eszközök terén sem kell szerénykednie a gépnek:

  • 1 db 3,5 mm-es kombinált audio jack
  • 1 db HDMI 2.1
  • 2 db USB 3.2 Gen 2 Type-A
  • 1 db 2. gen. USB 3.2 Type-C támogatott DisplayPort™ / power delivery
  • 1 db Type C USB 4 támogatja a DisplayPort-ot / Power Delivery-t / Thunderbolt™ 4-et
  • 1 db kártyaolvasó (microSD) (UHS-II, 312MB/s)

A specifikációk alapján is hamar kiderülhet, hogy akár grafikai munkáról, böngészésről, tartalomfogyasztásról, akár egy komoly Valorant vagy épp Warzone 2 meccsről van szó, nem fogunk csalódni a Zephyrusban sem. A G14 szériából is kapott egy újítást, melyről mindenképp érdemes lehet néhány szóban megemlíteni.

AniMe LED Matrix

 

A G14-ben már korábban megtalálhattuk ezt a megoldást, mely immáron a Zephyrus gépek fedlapján is megjelenik. Gyakorlatilag teljesen személyre szabhatjuk a fedlapot ennek köszönhetően. Egyedi feliratok, logók, animációk megjelenítése nem is kérdéses, de ha akarjuk, még minijátékokat is futtathatunk rajta. Ha jobban szereted az elegáns megjelenést, akkor természetesen egy kattintással kikapcsolható. Ha megízlelnéd, hogy milyen szabadságot ad ez a megoldás, akkor mindenképp érdemes lehet ellátogatni az ezt prezentáló Asus weboldalra.

Összefoglaló

Nem igazán lehet belekötni a ROG Zephyrus M16 egyik variánsába sem. A processzor minden esetben azonos, a VGA erejét pedig a saját felhasználási módunkhoz tudjuk belőni. A körítés is kellemes, akár a kijelzőről, akár a dinamikus fedlapról beszélünk. Ha akarjuk, akkor egy folyamatosan villogó, ízig-vérig gamer laptopot varázsolhatunk belőle, de ha az elegánsabb vonalat képviseljük, akkor sem kell más laptop után nézelődnünk.

Három eszközt is kiválthat!? – Íme a 2023-as Asus ROG Flow Z13

×