Igazán sokoldalú készülékről beszélhetünk.

Az ASUS az utóbbi években bizony a hordozható gépek piacára is erőteljesen ráfeküdt. A hamarosan debütáló ROG Ally mellett a laptopos, tabletes felhozatal is magáért beszél, több jeles képviselőt is találhatunk az ASUS széles repertoárjában. Vannak, akik kifejezetten a tableteket részesítik előnyben, mások inkább a notebookok felé hajlanak. Ám mi lenne akkor, ha azt mondanám, van olyan termék mely mindkét tábor igényeit kielégítheti egyszerre. Bizony, a ROG Flow Z13 nevet viselő bestia egy hibrid masina, egyszerre táblagép, egyszerre laptop, mely nem csak a munkában, hanem a szórakozásban is megállhatja a helyét a mindennapok során.

Nézzük is, hogy mit tud a gép!

A nyers specifikációk

Ha a ROG logót meglátjuk egy terméken, akkor nyert ügyünk van, hiszen ez egyfajta garancia a teljesítményre és a minőségre. A ROG Flow Z13 specifikációt elnézve a cégnek minden oka meg is volt rá, hogy ezt a családot erősítse. Az alábbi tulajdonságokra érdemes felkészülnünk:

  • Kiszereléstől függetlenül 13. generációs Intel® Core™ i9-13900H processzort találunk a gépben. Ez az Intel legfrissebb termékcsaládjából származik, az asztali processzorokhoz hasonlóan 6P (erős) és 8E (energiatakarékos) magot foglal magába. Összesen 20 szál áll a Windows rendelkezésére, a két magtípusnak köszönhetően pedig pillanatok alatt válthat a brutális teljesítmény és a visszafogott energiahasználat között a gép.
  • Három modellel találkozhatunk a piacon, RTX 2050, RTX 4050 és RTX 4060 grafikus egységek segítik a mindennapokat.
  • A kijelző pazar, 13.4 inches mérethez 2560×1600-as felbontás társul, így bizony nem igazán tudjuk számolgatni a pixeleket. IPS szintű panellel és 165 Hz-es képfrissítéssel vértezték fel a megjelenítőt, hogy garantáltan élvezetes legyen mind a tartalomfogyasztás, mind pedig a komoly játék.
  • Memóriát tekintve LPDDR5 technológiára számíthatunk, melyet az alaplapra forrasztva találunk meg, ebből 16 GB szolgál ki minket
  • Az adattárolásért pedig negyedik generációs NVMe SSD-k felelnek, 512GB és 1TB kialakításokat találhatunk meg a három modellben
  • 56WHrs, 4S1P, 4-cell Li-ion akkumulátor gondoskodik az órákig tartó szórakozásról
  • Pehelykönnyű, 1.18 kg-os súllyal rendelkezik mindhárom változat

A portok, beviteli eszközök terén sem kell szerénykednie a gépnek:

  • 1 db 3,5 mm-es kombinált audio jack
  • 1 db 1. gen USB 3.2 Type A
  • 1 db USB 3.2 Gen 2 Type-C, display / töltés támogatás / G-SYNC
  • 1 db Type C USB 4 támogatja a DisplayPort-ot / Power Delivery-t / Thunderbolt™ 4-et
  • 1 db ROG XG Mobil interfész
  • 1 db kártyaolvasó (microSD) (UHS-II)
  • Backlit Chiclet billentyűzet RGB
  • Touchpad
  • 13 megapixeles webkamera és 5 megapixeles IR kamera
  • Wi-Fi 6E(802.11ax)+Bluetooth 5.2 (kétsávos) 2*2

A specifikációk alapján is hamar kiderülhet, hogy akár munkáról, böngészésről, filmnézésről, akár egy komoly Valorant vagy épp Warzone 2 meccsről van szó, nem fogunk csalódni a kütyüben. Ami azonban szemet szúrhatott a fenti listából, az a ROG XG Mobile interfész. Az eszköz legjobb tulajdonságát még nem is említettük, ha nem elég a grafikus nyers erő, akkor akár külső VGA-t és csatlakoztathatunk rá.

ROG XG Mobile

Az XG Mobile egy olyan eszköz, mely gyakorlatilag teljesértékű PC-vé varázsolhatja a ROG Flow Z13-at pillanatok alatt. A speciális interfészen csatlakoztatható eszköz a mobil RTX 4090 mellett extra portokkal is felvértezi a hibrid masinát.  Az online játékra kihagyhatatlan Ethernet mellett extra USB vagy épp SD kártya portokat is találhatunk az eszközön. Az XG Mobile lelkét a fentebb említett 150W-os mobil RTX 4090 adja, melyet nem igen tud kifektetni egyik jelenlegi cím sem, jó pár évig támaszkodhatunk rá.

 

Miért ütős opció? A notebook, tablet és PC kombinációl az ÖSSZES eszközünket is kiválthatjuk a ROG Z13 Flow és ROG XG Mobile kombinációval. Tegyük fel, hogy a munkából hazaérkezünk az addig végig tablet módban használt eszközzel, majd egyetlen egy csatlakozó segítségével teljes asztali élményre válthatunk át pillanatok alatt. Az XG Mobile-on már ott figyelnek a perifériáink, a monitorunk, nekünk csak a Flow rákötéséről kell gondoskodnunk. Ezzel bizony nehéz vitatkozni, zseniális megoldás.

Acronym

A ROG Flow Z13-ból létezik egy speciális variáns is. Egy ROG x ǍCROŇYM kollaborációról beszélhetünk. Az Acronym egy német vállalat, melyet leginkább a techwear stílusú termékeiről ismerhettek. Ezt bizony már a külső jegyeken is észrevehetjük, illetve a hozzá adott kiegészítők során sem finomkodott a gyártó. A belső is kapott egy kis tuningot, immár 32 GB memória, illetve egy mobil RTX 4070 várja a vásárlókat. Erősen limitált termékről beszélhetünk, ám külön örömhír, hogy itthon is beszerezhetjük a készlet erejéig.

Igazán extravagáns

Jól látható tehát, hogy a ROG Flow Z13 egy igazi ezerarcú társ lehet a mindennapok során. A laptop és tablet hibrid kialakítás már önmagában is elég kecsegtető lehet sokak számára, míg az XG Mobile-os bővítési lehetőség szintén irigylésre méltó. Azzal a kombinációval három eszközünket is kiválthatjuk, cserébe mindig nálunk lesznek a fontos fájljaink, alkalmazásaink, legyen szó munkáról vagy egy-egy esti játszadozásról.

Nem kell még SSD sem? – Így fut egy videókártya memóriáján a Windows 11

×