Ha odavagy a színes világokért, ha jobban áll a kezedben a kard, mint stukker, ha sosem elég a fantasyból, akkor ez mind tuti választás.

A The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom a legjobb időben érkezett, hogy emlékeztesse a fantasy rajongókat a műfaj csodáira, szörnyeire, kihívásaira, remek történeteire, szépséges környezeteire és elképesztően látványos játékmeneteire. Persze közben nehéz olyan fantasy-kalandjátékot találni, ami legalább annyira kiállta az idő próbáját, mint a The Legend Of Zelda, de próbálkozni lehet, sőt, érdemes, ahogy azt az alábbi lista után Te is gondolni fogod. A DualSchokers segítségével kerestük meg azokat a játékokat, amelyek a műfaj legalább olyan fontos tényezői lettek, mint a Zelda-franchise.

Forrás: DualSchokers

10. Assassin’s Creed

Nehéz megmagyarázni, hogy a Legend Of Zeldában és az Assassin’s Creedben bármi közös is van. Elvégre a Zeldát a gyerekek is élvezhetik, míg az Assassin’s Creed inkább a felnőtt korosztályt célozza meg (leszámítva a direkt fiataloknak készülő oktató mellékleteket). Mégis, egymás mellé állítva a kettőt: sok ponton ugyanazokból a témákból merítenek. A Zelda erősen foglalkozik a változó múlttal és a próféciákkal, ami bőven előfordul az Assassin’s Creed játékokban is. Ráadásul, ha figyelembe vesszük a Breath Of The Wild nyitott jellegét, akkor beláthatjuk, hogy az egyik rajongói a másiknak is rajongói lehetnek.

 

9. Shadow Of Mordor

A Shadow Of Mordor nagyjából ugyanabban a helyzetben van, mint az Assassin’s Creed. Ez egy sötét játék, erőszakos témákkal, amelyek ellentétben állnak a Zelda művészi hangulatával. Mindkét játék azonban erősen táplálkozik a fantasyból. A The Legend Of Zelda kétségkívül egy nagyszabású fantasy kaland. A gyűrűk ura pedig vitathatatlanul az a fantasy-kaland, amiből egyáltalán a műfaj született. Az ikonikus kardok és a csatába vágtató lovak között könnyű észrevenni a hasonló hatásokat, amelyeket a Zelda alkotói a The Lord Of The Rings-szel indult és a Shadow Of Mordorban kitűnően alkalmazott klasszikus vonásokból merítettek.

 

8. Ori And The Blind Forest

Játékmenet szempontjából az Ori és a Zelda teljesen különbözik egymástól. Még a Breath Of The Wild is, ami az összes Zelda-játék közül a legdrasztikusabb játékmenetbeli eltéréseket tartalmazza, messze más, mint az Ori és annak folytatása. Egyértelmű ugyanakkor, hogy az egyik rajongói miért szerethetik meg a másikat: mindkét játék mélyreható és magával ragadó fantáziavilágokkal rendelkezik. Van egyfajta kalandvágy, amivel mindkét főszereplőnek hasonló módon kell bejárnia a világot – az Ori esetében viszont új területeket és képességeket feloldva, 2D stílusban.

 

7. Windbound

Már az elejétől fogva könnyű észrevenni, hogy a Windbound és a Zelda hogyan hasonlít egymásra. Konkrétan a Windwaker című Zelda-játék az, ami feltűnően sok közös vonást mutat a Windbounddal. A Windwaker arról szól, hogy különböző szigetek között kell vitorlát bontani egy-egy küldetés során, és vannak benne bizonyos értelemben vett túlélési elemek, amelyek a Breath Of The Wildban például szintén nagyon jelentős szerepet kapnak. Ha mindezeket a tényezőket összevetjük, a két játék bizony szorosan kapcsolódik egymáshoz.

 

6. Beyond Good & Evil

A Beyond Good and Evil olyan játék, amely igazán jól jellemezte a korának (2003) játékstílusát. Nagyon lineáris történetszerkezettel rendelkezik, és tartalmazza a kalandjátékokban szükséges előrehaladás minden feltételét, akár akciók, akár tárgyfelhasználás szintjén. Bár a Zelda-játékokban még mindig jelen van ez a stílus, bizonyos egészséges mértékben tovább fejlődött. Persze ez nem jelenti azt, hogy a Beyond Good And Evil nem képviseli jól az akkoriban megjelent, hozzá hasonló Zelda-játékokat (pl. Ocarina Of Time, Majora’s Mask).

 

5. Mario Odyssey

A Nintendo két legnagyobb kabalafigurája, Link és Mario együtt váltak híressé, de a hozzájuk kapcsolódó játékok és játékstílusok külön fejlődtek. Ez a modern(ebb) korban a Mario Odyssey-vel és a Breath Of The Wilddal változott meg: a Mario Odyssey gigantikus terjedelmű, különböző világokba való utazása nagyon hasonló érzést kelt, mint a Breath Of The Wild. A Mario és Link védjegyének számító művészeti stílus és játékmenet mindkettő különálló játékban létezik, de nem kell a szomszédba menni azért, hogy párhuzamokra találjunk.

 

4. Darksiders

Bár a Darksiders rendelkezik a Zeldára jellemző robusztus művészeti stílussal, sokkal sötétebb, mivel a bibliai mitológiával és az apokalipszis témájával foglalkozik. Mégis, a szíve mélyén ez egy fantasy játék, amiben a Zelda-rajongók is örömüket lelhetik. A játékmenete nagyon emlékeztet a Zelda-játékok kibontakozására, hiszen a főhős egy hatalmas világba csöppen, és bizonyos képességeket fel kell oldania, hogy újabb és veszélyesebb szintekre jusson. Lehet, hogy ez inkább egy „városi fantasy”, de ez mind nem számít, amíg ennyire jó.

 

3. The Witcher

Akárcsak a Shadow Of Mordor és az Assassin’s Creed, a The Witcher is sokkal sötétebb, mint bármi, amit a Zelda akár csak távolról megpiszkált. De a felnőtt Zelda-rajongók számára, akik szintet akarnak lépni a fantasy-örömökben, a The Witcher, és főleg a Wild Hunt tökéletes alternatíva. Mélyen gyökereznek benne mágikus karakterek és más mitológiai elemek – akárcsak a Zelda játékokban. Geralt ráadásul olyan főhős, akivel a játékosok ugyanúgy rezonálhatnak, mint Linkkel: mindketten becsületesen sztoikusak és elszántak, hogy mindenáron sikeresek legyenek. Hangnemtől függetlenül ezek a tulajdonságok csodálatra méltóan közösek a két, amúgy nagyon eltérő világban.

 

2. Skyrim

Abszolút helye van ebben a trendben és ezen a listán, már csak azért is, mert a Zeldán nevelkedett gyerekeknek – a megfelelő korhatárt elérve – remek következő lépcsőfok lehet a Skyrim világa. Mivel a Zelda a Nintendo egyik családbarát címe, adja magát, hogy bizonyos game-ekből és stílusokból idővel mindenki kiöregszik, és ha már tovább kell ballagni, és lehet, Skyrim lehet az a hely, ahol először érdemes kikötni. Csodálatosan nagy fantasy-kaland, amiben a Zelda-rajongók is hosszú órákra elveszhetnek.

 

1. Final Fantasy

A Zelda-rajongók számára, akik fantasy-ismereteiket szeretnék bővíteni, a Final Fantasy az egyik legkézenfekvőbb választás. A Zeldához hasonlóan a Final Fantasy is minden egyes részével új kalandot és történetet teremt. Vannak azonban bizonyos ikonikus elemek, amelyeket a franchise rajongói a Zeldához hasonlónak találhatnak. A Final Fantasy game-ek ráadásul, akárcsak a Zelda-világok, a legkülönbözőbb korosztályok számára vonzóak lehetnek. Nagy különbség ugyanakkor a két franchise között, hogy a Final Fantasy egy sokkal robusztusabb RPG rendszert hordoz, dehát a Zelda-játékokban is sokat kell fejleszteni a képességeiket egy-egy új kalandhoz.

 

Persze, ha sosem elég a kardforgatásból, még itt vannak ezek is:

Ezeket nem hagyhatod ki – A 10 legjobb szamuráj játék, ami létezik

 

×