A japán kultúra gyökerei olyan távol esnek tőlünk, mint Makó Tokiótól, úgyhogy ezek a game-ek egyszerre ígérnek egzotikus és izgalmas kalandokat.

A távolkelet zseniálisan egyedi hangulata, a zord törvények, amelyek között életben kell maradni, a küldetések, amelyek egyszerre igényelnek bátorságot, harctudást és erkölcsi tartást, mind sajátjai a világ legjobb szamuráj játékainak. A teljesen szubjektív válogatás (köszi a segítséget, BossLevel Gamer) nem ranglista, és örömmel vesszük, ha a hír Facebook bejegyzése alatt megírod, amit hiányolsz belőle!

Samurai Jack: Battle Through Time

Ha ismered a Samurai Jack rajzfilmet, akkor ezt a játékot mindenképp ki kell próbálnod. A rajzfilmtől eltekintve, a Samurai Jack, mint játék elég fenomenális, és azon kevés rajzfilmalapú játékok egyike, amelyek megfelelnek az őket övező hype-nak. Ebben az akció-platformjátékban nyilván Samurai Jack a karaktered, akivel a rajzfilmsorozatban megismert helyszíneken és eseményeken küzdheted át magad.

 

Aku kegyencei ellen kell harcolnod, időnként szűk helyeken, de különböző közelharci és távolsági fegyverek közül választhatsz. Négy nehézségi szint van, amelyek az érkező ellenségek sűrűségét és erejét befolyásolják. Vannak bónusz területalapú kihívások módokkal és korlátozásokkal, amelyeket a sztorimód befejeztével lehet feloldani. Ez több játékidőt és újrajátszhatóságot biztosít.

Kenshi

Ezt már pusztán azért a munkáért értékelni kell, amit egy ember tizenkét éven át végzett rajta, hiszen egyedül tervezte és fejlesztette. Nyílt világú sandbox játékmenetet kínál, amiben a játékosok azt csinálhatnak a poszt-apokaliptikus környezetben, amit akarnak. Lehetsz tolvaj, kereskedő, harcos, stb., mivel nincs történet vagy lineáris játékmenet, amihez ragaszkodnod kellene. Így az a szamuráj harcos lehetsz, akit mindig is elképzeltél.

 

A játékosok nulláról kezdenek, és ki kell találniuk, hogyan maradjanak életben. Ahogy folytatod a játékban a különböző akciókat, szintet léphetsz, sőt, bármilyen lényt vagy embert, akivel találkozol, beszervezhetsz, hogy csatlakozzon a frakciódhoz, és végül felépítheted a saját városodat. Mivel a játékmenethez túlélési mechanika kapcsolódik, a környezet és a játék mindenféle jellemzője folyamatosan arra törekszik, hogy megöljön, szóval sok szerencsét!

Onimusha 3: Demon Siege

Ha van időd, az Onimusha-sorozat többi játékával is érdemes játszani, de ha szorít az idő, akkor talán a harmadik a legjobb élmény. A franchise természetfeletti elemeket párosít történelmi eseményekkel, és állítólag a Resident Evil ihlette. Egy kardforgató vagy, aki az előző játékok végső nemezisét akarja legyőzni, mielőtt a démonjaival meghódítja az országot. A csavar az, hogy a végén életet cserélsz egy jövőbéli férfival, akinek szintén ugyanezek a céljai. Mindkét perspektívából játszható, ami meglehetősen filmszerű hangulatot kölcsönöz a sztorinak.

 

Ebben a részben olyan időutazáson alapuló rejtvényeket kell megoldani, amelyek a fejlődéshez szükségesek. De kapsz mellékküldetéseket, elemi fegyvereket, harcmodort befolyásoló mágikus támadásokat is. Mindazzal, amit nyújt, az Onimusha 3: Demon Siege az egyik legjobb szamurájjáték, ami elérhető.

Shadow Tactics: Blades of The Shogun

A lopakodás és a valós idejű stratégia meglehetősen érdekes kombinációja. Ha ismered a Commandos és a Desperados franchise-okat, akkor nagyjából ez a japán megfelelője. A sógun megbízásából négy másik szövetségeseddel együtt azt a titokzatos hadurat kell leleplezned, aki káoszt próbál szítani a békés Japánban. Csoportként különböző lopakodó küldetéseket fogtok teljesíteni, amelyek szabotázsokat, merényleteket, hírszerzést és még sok mást tartalmaznak. A csoport minden tagja egyedi képességekkel és furcsaságokkal rendelkezik – ezek mind-mind hozzáadnak a játékmenethez.

 

Minden küldetésért több jelvényt is kapsz: egyet a legnehezebb módban való teljesítésért, egy másikat a meghatározott idő alatt való befejezésért, a többi pedig a menőbb teljesítményekért jár. Ez nagyobb újrajátszhatóságot tesz lehetővé, különösen akkor, ha a játék nehézségének növelésével szeretnéd kihívás elé állítani magad.

Warriors Orochi 4

Ez a franchise legújabb kiadványa, és a pletykák szerint valamikor a jövőben lesz még legalább egy új. Hack and slash játék, ami a Koei Tecmo és az Omega Force közös munkája, a két együttműködő sorozat a Dynasty Warriors és a Samurai Warriors. A két franchise három karakteréből álló csapatot irányíthatsz, mindegyik karakter egy-egy osztálytípussal rendelkezik, ami meghatározza a képességeiket.

 

Ha még sosem játszottál Warriors Orochi játékkal, a cselekmény némileg összezavarhat. Az olümposzi istenek is belekeverednek valahogyan, és a karaktereket saját dimenziós világukból ragadják ki, hogy együtt dolgozzanak Zeusz ellopott kincsének felkutatásán. Mindezt a legfontosabb olimposzi istenek áldásával. A játékban mindenféle mechanikát felfedezhetsz, amit örökké tartana elmagyarázni, így ha érdekelnek az egyedi funkciók és a multiverzum újabb érdekes megközelítése, akkor valószínűleg egyetértesz azzal, hogy a Warriors Orochi 4 a legjobb szamuráj játékok közé tartozik.

Way of The Samurai 4

Furcsa is lenne, ha a Way of The Samurai franchise nem kerülne fel a legjobb szamuráj játékok listájára. Ez egy akció-kalandjáték, melyben RPG elemek is megjelennek, a szamurájod testreszabható, és kiválaszthatod, hogy kinek a frakciójához szeretnél vele csatlakozni. A játék történetét a döntéseid alakítják, úgyhogy válassz bölcsen! A fő kampány 5 nap alatt zajlik, 10 befejezést érhetsz el vele, így ha kíváncsi vagy, hogyan változhat a történet, sokszor újrajátszható.

 

Ehhez az epizódhoz számos új funkciót adtak hozzá, de az egyik legérdekesebb a Proof of Life, amivel az aktuális tetteid befolyásolják a következő kalandodat. Vannak még minijátékok és egy kínzási elem: büntetést kapsz, ha rossz dolgokat tettél. Összességében kihagyhatatlanul különleges játék, ha szeretnéd megtapasztalni az igazi szamuráj életstílust.

Total War: Shogun 2

Bár ez a játék már több mint egy évtizede megjelent, még mindig egy nagyon jó stratégiai game-nek számít. A feudális Japánban játszódik és egy klánt kell irányítanod, hogy Japán egyedüli uralkodójává válj. Ehhez stratégiákat kell kidolgoznod arra, hogy hogyan veheted át a hatalmat más klánok felett, háború vagy politika segítségével. Természetesen ez a játék nem mindenkinek való, de nagyszerű és lebilincselő. A csaták különböző terepeken zajlanak, így a tenger és az időjárás változásai is befolyásolják a csata kimenetelét.

 

Hogy még szórakoztatóbb legyen, többjátékos csatákat is vívhatsz, sőt kooperatív kampányokat is folytathatsz egy mesterséges intelligenciával vagy egy barátoddal. Az egyik egyedi mechanika, amit sok játékos élvezhet, a Realm Divide funkció lehet. Ez akkor indul be, ha a klánok többségét meghódítottad, vagy ha elfoglaltad Kiotót – ekkor a klánok összefognak ellened.

Sekiro: Shadows Die Twice

Bűn lenne kizárni a Sekirot, hiszen a FromSoftware még nem okozott csalódást. A Sekiróban egy shinobi vagy, aki a védelmére bízott fiatal lord elrablása miatt bosszút akar állni egy egész szamurájklánon. Játékmenetét tekintve a lopakodásra, a felfedezésre és a kihívásokkal teli bossok elleni csatákra kell koncentrálni. Ez ismerős lehet, mégis, a listán szereplő többi játékhoz képest sokkal inkább egyéni élményt nyújt, mint a FromSoftware legtöbb játéka. Nincs többjátékos élmény, co-op, kampány vagy karakter-testreszabás, hiszen magának a Farkasnak a bőrébe bújva játszol.

 

Amit a legtöbb játékos élvez a Sekiro-ban, az a lopakodós mechanika. Úgy érzed magad, mint egy igazi shinobi, aki leselkedik és észrevétlenül tör rá az ellenség. Mint az egyik legjobb szamuráj játék, a maga idején el is nyerte az Év játéka címet.

Nioh

A Nioh-ban és a Nioh 2-ben angolként, vagy ismertebb nevén nyugati szamurájként harcolhatsz a yokai-ok ellen. Nagyjából ennyi különbözteti meg a legtöbb szamurájjátéktól, de ez még izgalmasabbá teszi a cselekményét. A Nioh kapott egy remastered változatot is PS5-re, ahol persze sokkal jobban néz ki az eredetinél.

 

A game az érdekes harcrendszeréről ismert, de az irányítása könnyen érthető, ha kipróbáltad és felfedezted a különböző harci lehetőségeket. Egyébként mindenféle fegyverrel elkényeztettek az alkotók, legyen szó távolsági vagy közelharci fegyverekről, és különböző helyzetek alapján különböző testhelyzeteket is használhatsz.

Ghost of Tsushima

A két évvel ezelőtt megjelent játék sikere mindent elsöprő emlékeztető arra, hogy mitől verhetetlenek és nagyszerűek a szamuráj játékok. Jin Sakai-t alakítod, aki Tsushima szigetét próbálja megvédeni az első mongol inváziótól. A játékot átjárja a japán folklór és mitológia: a távolkeleti kultúrára alapozó cselekmény rendkívül gazdag, és használják benne a legendás filmrendező nyomán Kurosawa-módként ismert fekete-fehér jeleneteket is, ami végtelenül drámaivá teszi a vizualitása miatt amúgy is minden elképzelhető elismerést bezsebelő játékot.

 

A Ghost of Tsushima rengeteg díjat nyert a látványvilágáért, és egyet sem lehet elvitatni tőle. Ez az egyik legjobb szamurájjáték, ha nem a legjobb, ami napjainkban ismert. A nehézségi fokozatok sokféle tapasztalattal rendelkező gamer számára élvezetessé teszik, sőt, van többjátékos mód, horda mód és rajtaütés is, amit barátokkal együtt játszhatsz.

Ha ezek bejönnek, akkor anime is jöhet?

Íme a világ 10 legjobb videojátéka, ami japán anime alapján készült

 

×