Ha a tükör mögötti szobában valamiért rosszabb a WiFi, mint máshol, akkor ne csodálkozz nagyon.

Bár a tükör az emberiség találmányai, felfedezései között igen előkelő helyen szerepel, sok esetben könnyen problémává is válhatnak. És most elsősorban nem arra a babonára gondolok, hogy sok-sok évnyi szerencsétlenséget okoznak, ha véletlenül darabokra törnek, hanem sokkal inkább a modern életünket megkönnyítő vezeték nélküli internet minőségének és sebességének rontására.

Kevesen gondolnák, de a tükrök bizony hatással lehetnek a vezeték nélkül közvetített jelekre. Ennek okát a tükrök fényvisszaverésére használt anyagokban kell keressük: az üveg önmagában nem különösebben befolyásolja a routerből érkező jeleket, ellenben az arra felhelyezett fémbevonattal, amely elnyelheti a WiFi elektromágneses jeleit. Így lesz tehát egy tükörből a WiFi-k fekete lyuka.

Viszont nem minden tükör rendelkezik ilyen erős hatással, sőt, néhány esetben ezt a képességüket akár az előnyünkre is fordíthatjuk.

A legnagyobb problémát a régebbi, még ólomból és ezüstből készült bevonattal készült tükrök okozzák, melyeken alig, vagy nehezen jutnak át a WiFi-ből jövő jelek. Ez nyilván nagy mértékben befolyásolhatja az internet sebességét, de rosszabb esetben teljesen gátolja azt, azaz a tükör másik oldalán már nem tudunk frissíteni a Facebook/TikTok feeden.

A modernebb tükrök viszont már más anyagokat, speciális festékeket használnak a tükröződő felülethez, ezek leggyakrabban alumíniumot tartalmaznak. Ez már sokkal kevésbé nyeli el az elektromágneses jeleket. Ez viszont nem jelenti egyenesen azt, hogy ne is lennének rá hatással, csak sokkal kevésbé, mint a régi megoldások.

A mérések alapján egy régi típusú tükör – az elhelyezéstől függően – akár 50%-kal is ronthatja az internet minőségét és sebességét, ugyanakkor ezt a képességét akár a jelek „felerősítésére” is használhatjuk.

Persze nem úgy kell ezt elképzelni, mint egy valódi WiFi jelerősítőt, de ha ügyesek vagyunk, akkor érhetünk el valamilyen ahhoz hasonló hatást. Mivel a tükör hátán található fém visszaveri a router jeleit, a segítségével koncentrálhatjuk azokat.

Ha például a router mellé helyezünk egy tükröt, akkor amelyik irányba, pont felé fordítjuk, ott valamivel javulhat is az internet minősége. Ez modern tükrökkel csak magasabb alumíniumtartalmú bevonat esetében működik, de valamit ezekkel is el lehet érni. Fontos tehát, hogy ezekkel óriási javulást nem lehet elérni, de ha nincs lehetőség egy jobb router vagy jelerősítő beszerzésére, akkor akár ez is egy opció lehet.

Egy másik fontos tényező a távolság. Ezzel mindenképp kalkulálnunk kell, hisz könnyen lehet, hogy mire a router jele eléri a tükröt, addigra már legyengül annyira, hogy ne legyen mit eltéríteni. Ezt akkor is érdemes számításba venni, ha a tükör mögötti területen szignifikánsabb a romlás, mint ha csak a jelet szeretnénk koncentrálni.

A tükör tehát típustól függően befolyásolhatja az internet minőségét, ugyanakkor az is tény, hogy a legújabb eszközöket eleve úgy fejlesztették, hogy különböző frekvenciák segítségével képesek legyenek kiküszöbölni a legtöbb akadályt. Ha viszont a lakás egyik központi falán van egy tükröd, és a mögötte lévő helyiségben rosszabb jelet tapasztalsz, akkor érdemesebb lehet valahol egy másik helyet keresni vagy a routernek, vagy a tükörnek.

Persze egy csomó más is bezavarhat, amit érdemes figyelembe venni: mint például a víz (tényleg), a gipszkarton, az öntöttvascsövek, de néhány csempe is képes lehet rontani a WiFi jelerősségén.

via – Glass’n’Mirrors, Decorbaron, LadBible

Ezt is érdemes elolvasnod:

Eljött a 100+ gigás játékok korszaka, de fel vagyunk-e rá készülve?

 

×