A Windows 11 telepítése után egy rövid ideig, de bármikor visszatérhetünk a régi, jól bevált operációs rendszerre.

Olyan agresszívan tukmálja a Microsoft a Windows 11-et, hogy annak ellenére is megadtam magam, hogy néhány hete még arról írtam cikket a felhasználói és szakértői visszajelzések alapján, hogy mennyire nem éri meg Windows 10-ről felváltani rá. Tudom, tudom, kabaré, de gondoltam akkor ne csak látatlanban, mások véleménye alapján mondjak végső ítéletet, kipróbálom már én is.

Nos, néhány nap használatot követően hasonló konklúziókat vontam le, mint előttem oly sokan: a 11 igazából olyan, mint a 10, csak némi elhanyagolható extrával megfűszerezve. Az új funkciók valóban hasznosak, de talán sokat elmond, hogy az egyik legjobbnak az ablakok azonnali átméretezését találtam. Nyilván, mivel a gép előtt töltött időm nagy részét pötyögéssel töltöm, így elég jónak találtam a forrásanyagok ide-oda rakosgatását úgy, hogy mindegyiket látom.

Ezen túlmenően viszont nagyon sokat nem tudok mondani. Nyilván valamivel letisztultabbak a menük, átalakult a Start menü, egyszerűbb funkciókat ki-be kapcsolhatni, és a lekerekített dizájn is kifejezetten jó a szemnek. Ami viszont furcsa, hogy hiába van egy viszonylag újabb laptopom, az akkumulátort mintha még energiatakarékos módon is jobban szívná, ami a Windows 10-es átlag 9-10, akár 12 órás üzemidejéhez képest hatalmas pofon. Most minden beállítást átnyálazva teljesen tanácstalanul állok a 7-8 óra előtt, így inkább elhatároztam, hogy amíg ez a probléma nem talál sebtapaszára, addig visszatérek a jól bevált operációs rendszerhez.

Szerencsémre nagyon sokat nem is kell ezzel bíbelődni, ugyanis a Microsoft nagyon kedvesen megengedi, hogy „bármikor” visszaváltsunk, ha esetleg valamiért nem vált volna be a Windows 11.

Nos, bármennyire is hiányozni fog a gyorsméretezés, végül úgy döntöttem, hogy jobb lesz a 10-zel az életem. Ehhez pedig nem sokat kell tenni, csak

1. Bemenni a Rendszerbeállításokba.
2. Ezután a Helyreállítás menüt kell lenyitnunk (milyen frappáns, igaz?).
3. Itt már láthatunk egy olyan almenüt, ami szimplán csak Visszaként csalogatja az ember tekintetét.

Ott van, ni!

Ezután már csak követnünk kell Microsoft bácsi nagyon könnyű instrukcióit, majd néhány percnyi várakozás (és visszajelzés) után tárt karokkal fogad bennünket újfent a Windows 10. És attól sem kell félni, hogy bármi fontos elvész, minden cuccunk, telepített programunk – játékunk és más alkalmazásunk is – jön velünk. Természetesen azért egy biztonsági mentés sosem árt, hisz ahogyan az ősi dakota közmondás is mondja: „Jobb félni, mint megijedni”.

Fontos ugyanakkor, hogy erre a visszaváltásra mindösszesen 10 napunk áll rendelkezésre, ha az előző rendszerről frissítettünk az újra. A 10. nap elteltével elvileg erre már nem lesz lehetőség, de igazából ennyi idő alatt már bőven meg lehet állapítani, hogy mennyire szuperál a rendszer, avagy sem. Így viszont érdemes lehet tenni vele egy próbát, hisz sok veszteni valója nincs az embernek vele.

Engem egyelőre még nem tudott meggyőzni, így az átállással várok egy évet (minimum?). hátha addigra már nem áll fenn az a probléma, ami miatt most visszahátrálok. Az ablakok méretezése viszont hiányozni fog…

Ezt is érdemes elolvasnod:

Rossz a WiFi sebessége? – Meglepő, de egy TÜKÖR is ronthatja a netsebességet

 

×