Vajon érdemes már 2023-ban Windows 11-re váltani Windows 10-ről?

A napokban jutottam oda, hogy frissítsek az eszközállományomon, lévén az ősrégi laptopom már igen nyögvenyelősen vette a legalapvetőbb dolgokat is. A választott új laposomat előretelepített Windows 10-zel a fedélzeten csaphattam fel, majd nem sokkal később a rendszer buzgó mód figyelmeztetett az előttem álló frissítések sokaságára.

Semmi gond, az üresjáratban le is kattintottam a Windows rendszerfrissítéseit jelző ikonocskát a tálca jobb alsó sarkában, és kezdődhetett is a móka. Mivel a Windows 11-re tökéletesen alkalmas vasról lévén szó, a felügró ablakban óriási dobozban próbál a Microsoft presszionálni az új operációs rendszer telepítésére, sőt, miután a 10-es update-ek települtek, már az újraindításkor egy egész képernyőt kitöltő VÁLTS WINDOWS 11-RE ablak fogadott.

Ezután hiába pakoltam fel minden fontos újdonságot, foltozgatást-toldozgatást, a frissítést jelző ikon továbbra is lent jelezte a rám várü feladatokat, amit lenyitva semmi más nem fogadott, mint hogy VÁLTS WINDOWS 11-RE. Mivel alapvetően nyitott vagyok az újdonságokra, gondoltam akkor előásom, mivel is tud nekem többet nyújtani a Win11, ha már Redmondból ennyire erőszakosan rám akarják tukmálni, ezért gondoltam kanyarítok is egy cikket arról, hogy végül mire jutottam.

Windows 11 vs Windows 10

Gyorsan leszögezem, hogy én nem használom játékra a laptopot. Persze, néha egy-egy régebbi cím befigyel, de ha gamingről van szó, akkor inkább az Xbox Series X pörög (ritkábban a PS). Miután átnyálaztam néhány oldalt és fórumot, ahol a tapasztalatokról írnak, arra jutottam, hogy általános gamingre mindkét OP-rendszer tökéletes lehet, most még sok különbség nincs.

Viszont akadnak olyan aspektusok, melyek inkább a Windows 10 felé billentik a mérleg nyelvét (egyelőre). A Windows 11 memóriahasználata például még mindig nem tökéletes, és sok esetben több RAM-ra van szüksége, mint a 10-nek. Ugyanakkor az utóbbi időben nem ritkán fordult elő, hogy egy-egy rendszerfrissítés úgy, ahogy van hazavágja a játékot Win11-en: lerontja a teljesítményt vagy véletlenszerű kékhalálokkal riogat.

Ezeket viszont folyamatosan javítják, és a problémás frissítéseket utólag is lehet törölni. Sőt, a Windows 11 olyan új funkciókat is kapott, mint az Auto HDR, amitől a játékok is szebben, jobban futnak, illetve a DirectStorage, aminek segítségével gyorsabban töltenek be az SSD-ről (bár ezt még nem sok cím támogatja). Ezek a funkciók bár 10-esen is elérhetők, a Microsoft szerint 11-en sokkal jobban működnek.

Általános felhasználásnál viszont már más a helyzet.

A Windows 11 a legtöbb újdonságot a magamfajta mezei géphasználók számára leginkább a kezelőfelületében tartogatja, amit a Microsoft teljes mértékben átszabott. Ez persze aligha újdonság bárkinek is, de az új rendszer már sokkal jobban hasonlít megjelenésében az Apple megoldására, mivel mindent egyszerűsítettek, minimalizáltak, középre vontak, kerekítettek.

A Start menü is hatalmas átalakuláson ment keresztül, ami bár nem tűnt el teljesen, de újra kell kezdeni vele az ismerkedést. Ezen túl egy csomó érdekes és hasznos újdonság is érkezett, mint például az ablakok gombnyomásra történő egymás mellé rendezése különböző struktúrákban, ami nagyban megkönnyíti a multitaskingot, vagy mint az Android-alkalmazások támogatása.

Ezen túl viszont nem sok mindenben tud újat mutatni.

A PC Word egy egészen friss, januári cikkében többek közt azt is taglalja, hogy bár a Windows 11 papíron gyorsabbnak kellene lennie, a gyakorlatban ez egyáltalán nincs így. Ha mégis, akkor a teljesítményjavulás annyira elenyésző, amit én például a cikk írása és a forrásanyagok közötti váltás során észre sem vennék.

A Makes Use Of és a Digital Trends szerkesztői mindeközben sokat panaszkodnak a használat közben felmerülő hibákra, melyek rendre megakasztják a folyamatokat. De előbbinek talán nem is ez a legnagyobb problémája a Windows 11-el, hanem a reklámok. A portál szerint az új rendszerben egyre több helyütt üti fel a helyét a Microsoft által elhelyezett reklám, melyek egy idő után nagyon zavaróvá válnak.

A legtöbben viszont teljesen egyetértenek abban, hogy jelenleg a Windows 11 alig tud többet a Windows 10-nél.

Amire egy átlagfelhasználónak szüksége van, az tökéletesen működik Win10-en is. A legtöbb program, szolgáltatás és játék még sokáig támogatni fogja a régebbi rendszert, valószínűleg még azután is, hogy 2025-ben a Microsoft elkezd majd leállni a folyamatos frissentartással. Addig viszont még nagyon sok víz fog lefolyni a Dunán.

Ez utóbbi viszont abszolút áll a Windows 11-re is, ami a 10-zel ellentétben a közel s távoljövőben egy csomó újdonsággal fog még bővülni. Erre pedig már csak azért is nagy szükség van, mert a többségi visszajelzések alapján hiába több mint egy éves, még mindig nagyon sok a zavaró tényező, a hiba, és az átgondolatlanság benne. Mint fentebb már említettem, ezeket folyamatosan javítják, de a frissítésekkel sajnos mindig megjelenik valami új probléma is.

Összességében tehát a Windows 10 – most még – egy sokkal kiforrottabb, stabilabb és ismerősebb operációs rendszer, így a legtöbb felhasználónak nem sok oka van a felváltásra. Viszont egy esélyt mindenképp érdemes lehet adni a Windows 11-nek is, ami leginkább azoknak lehet érdekes, akik munkára használják a gépet. Az arra alkalmas gépekre pedig (jogtiszta Windows esetében) teljesen ingyen lehet felrakni, sőt, a Microsoft még arra is lehetőséget ad, hogy ha valamiért nem tetszik az új rendszer, akkor 10 napon belül bármikor vissza lehet menni 10-re.

Ezt is érdemes elolvasnod:

8 elképesztő érdekesség a Monopoly-ról, amit biztosan nem tudtál még

 

×