A szerző, aki a közönségkedvenc Griffin család mellett az Amerikai fatert is jegyzi, jó okkal áll fel a billentyűzet mellől.

A Family Guy és az Amerikai fater elsőszámú szerzője és szülőatyja (aki a filmvásznon is letette keze nyomát a Teddel és az A Million Ways to Die in the Westtel), nem dolgozik tovább a sorozatokon – jelentette be maga a filmes a Gaming Bible szerint. A döntés mögött alapos megfontolás áll, és

bajtársi kötelességének érzi meglépni,

hiszen ezzel csatlakozik az egyre nagyobb vihart kavaró forgatókönyvíró sztrájkhoz. Bár sikeres tévés showrunnerként Seth MacFarlane messze nem az a kaliberű szerző, akinek magasabb fizetésért kellene kuncsorognia, a döntésével szakmai közösséget vállal a bizonyos szinten még mindig kizsákmányolt szkriptírókkal.

Amint a körülményekből látszik, MacFarlane csak ideiglenesen hagyott fel a sorozatok írásával – annak ellenére, hogy személy szerint aligha lehet panasza a fizetési csekkre. Kiáll ugyanakkor azokért a kollégákért, akik a heti minimálálbér emelését és például minimális évi foglalkoztatást követelnek maguknak. Ennek ugye prózai okai vannak: egy forgatókönyvíró munkája nem ér véget az utolsó enter lenyomásával a szkript végén, hiszen a részvételére a forgatás és az utómunka fázis során is szükség van, átírások, pontosítások, tancsadások szintjén, de

ezt a részt már nem annyira szeretik rendesen megfizetni, vagy egyenesen igénybe venni a stúdiók.

Mivel Hollywood nem tanult a 2007-2008-as munkabeszüntetésből, aminek közvetve, vagy közvetlenül rengeteg tévés és mozis produkció esett áldozatul, ismét magas ívből tett a szerzőket képviselő Amerikai Írók Céhe kéréseire. A szervezet kirobbantott egy újabb széleskörű sztrájkot, amelynek egyik legfrissebb támogatója a Deadline információi alapján Seth Macfarlane, valamint a Family Guy és az American Dad többi szerzője: Rich Appel, Alec Sulkin, Brian Boyle és Matt Weitzman). Előbbi sorozat 21. évadának épp’ néhány hete lett vége, de már berendelték a 22-23-at is, míg utóbbiból jelenleg a 18. szezon fut és van még belőle kb. három hónapra elegendő epizód, aztán ennyi. Korábban olyan nagyágyúk is letették a tollat, akik például a Stranger Thingsen vagy a The Last of Uson dolgoznak, így egy sor alkotás és folytatás bizonytalan ideig csúszik.

A sztrájk okairól és következményeiről itt írtunk bővebben:

Ezért csúszik a Stranger Things 5. évad és egy sor más tartalom

 

×