Ennyi, leállították a munkát, így már biztos, hogy többet kell várnod a Netflix sorozatának fináléjára IS. Vannak még áldozatok.

Többek között a Stranger Things utolsó évadja is áldozatul esik az amerikai forgatókönyvírók múlt héten indul sztrájkjának. A 15 év után ismét meghirdetett munkabeszüntetés rendesen felkavarja az állóvizet Hollywoodban, de az álomgyár legnagyobb hatalmú producerei csak magukat okolhatják, hogy nem tanultak a saját hibájukból:

még mindig ott tartanak, hogy épp’ azokat az embereket akarják a legjobban kizsákmányolni, akik megírják a tartalmakat.

A forgatókönyvírók érdekvédelmét ellátó Amerikai Írók Céhe nem egyszerűen magasabb honoráriumot akar kiharcolni. Komplex követeléseik szerint el akarják érni

  • a heti 7412 dolláros (vagyis kb. 2,5 millió forintos) minimálbér 25 százalékos emelését,
  • az egy sorozatévadra eső foglalkoztatási hetek számának növelését,
  • a streamingen megjelenő sorozatok sikerével egyenes arányban emelkedő jogdíjakat
  • vagy például a mesterséges intelligencia kizárását az alkotói folyamatból.

Utóbbi a követelések legérdekesebb újdonsága: a Céh azt követeli, hogy az AI „ne írhasson vagy írhasson át irodalmi anyagot és ne lehessen forrásanyaghoz sem felhasználni” – idéz a pontokból a Puliwood.

 

A munkabeszüntetéshez csatlakozó Duffer fivérek, a Stranger Things alkotói nem sokkal a sztájk kezdete után közölték: mivel az írói munka a forgatás kezdetével se ér véget, egyelőre nem lehetséges, hogy belevágjanak a felvételekbe.

„Izgatottan várjuk, hogy elkezdjük a munkát a csodálatos stábbal és színészgárdával. Reméljük, hogy hamarosan fair megállapodás születik és mind újra munkába állhatunk.”

Az üzenet egyértelművé teszi: igen, a forgatókönyvnek (a leggyakrabban) van egy kész változata addigra, mire elcsattanna az első „Action!”, de a forgatás alatt számtalanszor kell javítani, átírni a korábban papírra vetett tartalmat, így a szerzők nagy részének folyamatos foglalkoztatása elengedhetetlen. Hiába áll tehát rajtra készen például a Stranger Things 5. évadjának teljes szkriptje, írók nélkül bizonytalan ideig el se kezdik a forgatást.

Forrás: Netflix

Persze nem csak a Netflix aranytojást tojó tyúkja feneklett meg a sztrájkkal, hanem gyakorlatilag minden folyamatosan futó produkció (például a napi tévéműsorok és talk show-k), sőt, az új Penge mozi forgatása is. Ez egészen addig így marad, amíg az Írók Céhe megegyezésre nem jut a Mozi- és Tévéproducerek Szövetségével (ez a 2007-2008-as sztrájk alkalmával több mint három hónapig tartott). Vághatjuk a centit, mert minden nappal egyre messzebbre kerül minden most készülő, vagy előkészítés alatt álló műsor premierje.

Szerintünk előbb-utóbb az effektesek is felállnak az asztaltól:

BOTRÁNY: így csinálja ki a Marvel a speciális effektes cégeket!

 

×