Néhány játék hangulatától azután se tudsz szabadulni, hogy véget ért. Ilyenkor kell olyan címekhez nyúlni, amelyek megütik ugyanazt a szintet.

Összegyűjtöttünk 11 olyan remek game-et, amivel azután érdemes tovább játszani, hogy kipipáltad az utóbbi évek egyik legjobb sci-fijét, a Star Wars Jedi: Survivort. Cal Kestis kalandjai másodjára is remekül sültek el, hisz’ a Survivor kritikai és közönségsiker – nem véletlen, hogy a Disney már a sorozatadaptáción töri a fejét. A remek történettel és (egyre jobb) játszhatósággal, látványos ellenségekkel és idegen bolygókkal operáló játék után az alábbiak ugorhatják meg a lécet (köszi a segítséget, Kotaku!).

1. Star Wars Jedi: Fallen Order

Naná, hogy a sorozat első részével kell kezdenünk a listát, sőt, igazából erősen ajánlott ezzel kezdeni, mielőtt az ember egyáltalán hozzányúl a Star Wars Jedi: Survivorhoz. Talán későn szólunk, de ha legutóbb mégis a legújabbat daráltad be, még mindig érdemes belevágni a csodásan sikerült Fallen Orderbe, ami Cal eredettörténete és elképesztően izgalmas első kalandjai körül bonyolódik.

Az újdonsült jedi ebben ismerkedik meg az Erővel, aminek birtoklása miatt rögtön menekülnie is kell – leginkább előre, hogy időben borsot törjön a Birodalom rothadó orra alá. Cal Kestis és szerethető bandájának történetét akkor is érdemes átélni, ha későn jutsz hozzá, hiszen George Lucas sem időrendben mesélte el a Star Wars-sagát. A franchise nagy időugrásai miatt nem is lesz különösebben furcsa, ha az első játékot másodikként veszed elő.

2. Sekiro: Shadows Die Twice

Ha egy igazán remek harmadik személyű akciójátékot keresel, feszes és trükkös harcokkal, Dark Souls-szerű játékmenettel, akkor föltétlenül érdemes esélyt adnod a FromSoftware Sekirojának.

A játék láttán teljesen egyértelmű lesz, hogy a Star Wars Jedi játékokat készítő Respawnt épp’ a FromSoftware szeretett (és kihívásokkal teli) címei ihlették. De a stúdió összes sláger játéka közül az újaknak pont ezt érdemes megismerni a Survivor felgöngyölítése után. Érdemes tehát kipróbálni a Sekiro-t, elsősorban a hasonló harcoknak és felfedezéseknek köszönhetően.

3. Star Wars: The Force Unleashed

Még egy Star Wars játék, de ez még azelőttről származik, hogy a Disney tokkal-vonóval megvásárolta volna a márkát. A franchise kánonja vad és irányíthatatlan zűrzavar volt, ami néha borzalmas baklövéseket, máskor nagyszerű remekműveket eredményezett. A The Force Unleashed valahol e kettő között helyezkedik el, egy igazán furcsa történettel Darth Vader titkos, szupererős tanítványáról.

Ez a felütés már a maga idején is furcsa fanfictionnek tűnt, de a harcok nagyszerűek voltak, és a korszakhoz képest remekül is nézett ki. Ha a Survivor után még egy kis jedi akcióra vágysz, akkor ennél – a régebbi game-ek közül – szinte csak rosszabb választás létezik. De játszhatsz a rövidebb, őrültebb és kevésbé jó The Force Unleashed 2-vel is, hiszen a fénykardos akciók legalább igazán szórakoztatók.

4. Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast

Na jó, egy klasszikus is ide kívánkozik a sorba. Bár az 1995-ös eredeti, a Star Wars: Dark Forces egy fantasztikus, kihagyhatatlan lövölde volt, a folytatásai valószínűleg érdekesebbek a Survivorból frissen érkezett, több fénykardos akcióra éhes gamerek számára.

Talán épp’ a Jedi Outcast lehet a legjobb ettől a készítő csapatból, hiszen a fénykardos harc csodálatos és kielégítő benne. Rohamosztagosok végtagjainak levágása például még sosem volt ennyire szórakoztató, ráadásul nagyon Star Wars-os történetet mesél el: Kyle Katarn útját, amint újra kapcsolatba kerül az Erővel.

5. Super Metroid

A Star Wars Jedi: Survivor sokkal tartozik a retró Super Metroidnak, és ezt tudja is. Sőt, a Survivor elején egy olyan szituációval találkozunk, ami közvetlen utalás és tisztelgés a Nintendo remekműve előtt. Az igazi ok azonban, amiért a Jedi: Survivor után érdemes a Super Metroiddal játszani, az az, hogy a Survivor Caljához hasonlóan Samus szerepébe is nagyszerű érzés belebújni.

A Survivor zökkenőmentes, jutalmazó fejlődéséhez hasonlóan a Super Metroid is folyamatosan adagolja az új tárgyakat és képességeket, amelyekkel egyre több és több sci-fi világhoz férhetsz hozzá. Persze ma már úgy érezzük, hogy milliónyi játék van, ami ezt csinálja, de nagyon-nagyon kevés teszi ezt annyira jól, mint a Survivor. A Super Metroid abszolút ide tartozik.

6. Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy

A Jedi Academy a Jedi Knight folytatása, és ugyanazt a motort, illetve technológiát használja. Ezúttal azonban egy fiatal Jedi Padawan szerepét kell átvenned, aki a Jedi Knight főszereplőjétől, Kyle Katarntól tanulja az Erő használatát.

A Jedi Academy segítségével a sorozatban először saját jedi harcost és fénykardot készíthetsz. De ami igazán jóvá teszi ezt a régi címet (és amiért még 2023-ban is játszanak vele, illetve moddolják), az az, hogy a fénykardos harc még mindig jobb volt, mint például az Outcastban volt. Ezt sokan meg tudják erősíteni, akik fiatalon sok órát öltek bele az Academy multiplayerébe.

7. Rise of the Tomb Raider

A Jedi: Survivorban talán nem is a jedi lét vagy a Star Wars-elemek voltak a legszerethetőbbek, hanem a felfedezés és a rejtvényfejtés – keverve egy kis könnyed RPG-mechanikával vagy harccal. Miért ne léphetnél ki a messzi-messzi galaxisból, és néznéd meg a Tomb Raider-sorozat talán legjobb játékát, a Rise of the Tomb Raidert?

Ebben végtelenül gyönyörű, megfejtésre váró fejtörőkben gazdag Tomb Raider játékban Metroidvania-szerű felfedezések várnak rád, ahhoz hasonló stílusban, mint a Survivorban, de legalább akkora hangsúly van a fegyverforgatáson és a lopakodáson is. További erénye, hogy az elképesztő látványvilág ellenére a legtöbb platformon úgy fut, mint a karikacsapás, és még 2023-ban is remekül néz ki.

8. Star Wars: Episode III — Revenge of the Sith

Kár lenne úgy tenni, mintha a PS2/Xbox-korszakban megjelent Revenge of the Sith valami hihetetlenül jó videojáték lenne, amely megváltoztatta a konzolok világát, vagy emberek milliói körében aratott volna kirobban sikert. Azt azonban állíthatjuk, hogy sokan vannak, akiknek klasszikus kedvencévé nemesedett.

Ez egy olyan régi Star Wars-játék, amiből rengeteg elem visszaköszön olyan jóval későbbi nagy sikerekben, mint a God of War, csak ez Star Wars-karakterekkel és fénykardokkal operál. Ha ez elég jól hangzik egy próbáhgoz, még érdemes lehet előásni valahonnan a Revenge of the Sith-et. Ja, és ha már belevágsz, meg végig játszod, semmiképpen se hagyd ki a legjobb értelemben véve őrült alternatív befejezést.

9. Uncharted 2: Among Thieves

Amikor Jedi: Fallen Order megjelent, gyakran azzal a (nem is annyira pontatlan) leírással illették, hogy az Uncharted és a Dark Souls találkozása. A Survivorba Nathan Drake DNS-ei talán jobban belekeveredtek, mint korábban bármibe: Cal ugyanolyan veszélyes, ha nem veszélyesebb terepeken verekszi át magát kúszva-mászva, mint az Uncharted hőse. A másik dolog, ami a Naughty Dog sorozatához kötődik, vitathatatlanul az, hogy paradigmaváltó lett a harmadik személyű kalandjátékok tempóját és karakterfejlődését tekintve.

Akárcsak a Jedi: Survivor, az Among Thieves is tele van hihetetlen díszletekkel és eredeti, magával ragadó eseményekkel, egy ismét remek történetben. Ha még több kiemelkedő, filmszerű kalandra vágysz, és nem bánod, ha a galaxisban való ugrálást elcseréled a földkerekség körüli jet-settingre, akkor mindenképpen érdemes Nathan Drake második kalandjával is megismerkedned.

10. Star Wars: Obi-Wan

Manapság kevesen emlékeznek a Star Wars: Obi-Wanra, a Lucasarts fejlesztette eredeti, Xbox-exkluzív, harmadik személyű akciójátékra, és a létezése nem is igazán érdekel senkit. Talán jobb így, hiszen nem egy nagyszerű játékról van szó, de nincs annyi harmadik személyű akció-kalandjáték a jedik főszereplésével, mint gondolnánk, szóval kár válogatósnak lenni.

Bár az Obi-Wan közel sem olyan jó, mint a Star Wars Jedi: Survivor, érdekes, hogy a régi Star Wars-szériák egyik darabjaként mégis remek érzés piszkálgatni. Nem különösebben illik a kánonba, de ettől még jó kis nosztalgia lehet, viszont valószínűleg emulálni kell, hogy játszhass vele, hacsak nem tudod előrángatni valahonnan, a régi Xbox-konzollal együtt.

11. Lego Star Wars: The Skywalker Saga

2023-at írunk, és még mindig nincs olyan Star Wars-játék, ami nyitott világú akció-kaland, miközben úgy néz ki, mint a Jedi: Survivor – a főszerepben egy testre szabható jedivel, aki több tucat bolygót látogathat meg, és útközben küldetéseket teljesíthet. A Lego Star Wars: The Skywalker Saga sem ilyen, de nagyon közel áll hozzá.

Ez a mókás játék egy hatalmas, felfedezésre váró nyitott világot kínál, tele annyi tartalommal, amit ezen a ponton fel sem lehetne sorolni, nem hogy valamennyire leírni. Emellett csodálatosan játszható és elképesztően néz ki, pedig Lego téglákat vegyít a valósághű grafikával. Bármilyen hihetetlen, de a legjobb Star Wars játékok egyike biztosan ez.

A Survivor amúgy így sikerült:

A kritikusok szerint a Star Wars Jedi: Survivor máris az év egyik legjobb játéka

 

×