Letartóztattak és őrizetbe vettek egy férfit Kínában, miután olyan sztorit tett közzé, amit a ChatGPT segítségével kreált.

Letartóztattak és őrizetbe vettek egy férfit a kínai Gansuban, miután a ChatGPT segítségével hamis híreket készített egy vonatbalesetről. Az AI által generált hírek eredetileg április 25-én jelentek meg egy kínai közösségi oldalon, amikben egy vonatbalesetről lehetett olvasni. Azóta persze kiderült, hogy egy szó sem igaz az egészből, csak ezt a ChatGPT használója elfelejtette közölni.

A most őrizetbe vett férfi több mint 20 fiókkal tette közzé a hírt a Baijiahao platformon. Érdekesség, hogy a Baijiahao üzemeltetője, a Baidu szintén saját AI-botot üzemeltet.

Állítólag több mint 15000 ember kattintott a kamu hírekre.

Kínában szigorú szabályok vonatkoznak az AI által generált tartalmakra, különösen a videókra és a fotókra. Ha ezeket közzé lehet tenni, akkor valamilyen módon jelezni kell, hogy AI által generáltak. Ez egyébként az első letartóztatás az AI által generált tartalmak miatt, így ez precedensértékű az országban.

Az álhírekre nem mellesleg egy 2013-ban bevezetett jogszabály is vonatkozik, ami egy másik törvény módosítása volt. Ez megakadályozta, hogy a netezők „pánikot keltsenek”. Ha Hongot ezzel vádolják, akár tíz év börtönbüntetésre is számíthat. Szerinted nálunk is szükség lenne valamilyen szabályozásra az AI-által generált tartalmakkal kapcsolatban?

Ez is érdekes:

Akciófigyelő | Rejtélyes ajánlat tűnt fel az Epic Games oldalán

 

×