A NAV fegyveresei rontottak rá Radics Petire az otthonában. „Magyarország szeretlek! ❤️” – kommentálta az eljárást a YouTuber.

Az esetről hivatalos Facebook-oldalán számolt be Radics Peti, részletesen megírva, hogy mi történt élete „egyik legemlékezetesebb napján”, ami csak egy szimpla, unalmas keddnek indult.

„Történt ma, hogy fegyveres erők (NAV) hatoltak be az otthonomba, házkutatási paranccsal. Feltartott kéz etc.”

– írja Peti, aki maga is nehezen őrizte meg a komolyságát, miután kiderült, hogy a nyomozás oka egy korábban készült szinkron paródia, nevezetesen: a „Süsü az alkoholista sárkány (By:. Peti)”

 

Az alig több mint egyperces paródia ezek után valószínűleg új reneszánszát fogja élni, hiszen bár 2016-os darab, ismét van aktualitása – a készítőnél tartott házkutatás okán.

De mit vétett Radics Peti?

Bár a Süsü szerzői jogaival kapcsolatos KATASZTRÓFAHELYZETNÉL sajnos összetettebb okokat sejtünk a háttérben, az ürügy sem semmi, amivel fegyveresek vonultak ki házkutatást tartani egy paródiákban és kommentelős videókban utazó YouTuberhez. Talán te magad is öt másik embert tudnál mondani a saját környezetedből, akiknél tényleg érdemben járhattak volna el a NAV nyomozói, de Radics Petire azért hozták rá a frászt, mert a Süsü eredeti videófájljait keresték rajta, amelyek alapján a paródiát készítette. Ezeket ugye hivatalosan „meg kell semmisíteni” a munka végeztével, amit valahogy talán bizonyítani is tudni kell, hogy megtörtént.

Ismétlem: itt a Süsüről, vagyis egy 1976-84-ig futott magyar bábfilmsorozatról és annak egyetlen perces bejátszásáról beszélünk. Nyilván komoly értéket képvisel…

Hogy napjaink valóságában hogyan lehet számon kérni valakin egy hét évvel ezelőtt vágott anyag digitális elemeinek megsemmisítését… maradjunk annyiban: fogalmam sincs, de több mint visszataszítónak tűnik, hogy egy ilyen kaliberű ügyért fegyveres nyomozókat küldenek egy YouTuberre. Tegyük hozzá: nem a NAV rosszindulata kellett hozzá, hiszen bejelentés nyomán ellenőriznek (ez a dolguk). Az eljárást a szerzői jogok felett rendelkező MTVA kezdeményezte – derül ki a poszt alatti kommentből.

„Mi a tanulság? Ne csinálj Süsü a sárkány paródiát, mert később fegyveres erők hatolhatnak be hozzád!”

Radics Peti türelmesen megjegyezte: „furcsa az eljárás”, mert őszintén meglepné, ha például a Warner Bros a Jokerből készült videó miatt ráküldené a hatóságokat. Leszögezi: a paródiák esetében „méltányos felhasználással” él, ami ellen külföldön legfeljebb kéréssel folyamodnának hozzá, mondjuk e-mailben.

„Az, ami kint működik, itthon nem. Itthon nem emailt küldenek, hanem fegyveres erőket”

– fűzi hozzá már keserűbben, de jelzi: miután a NAV kivezérelt nyomozója és a vele érkezett fegyveresek ráébredtek mi miatt kellett kivonulniuk, már ők is csak röhögtek az egészen. „Magyarország szeretlek! ❤️” – zárul a bejegyzés.

Ami azt illeti, jobban szeretünk ilyesmiről hallani Radics Peti felől:

A Sörök Ura! – Radics Peti első metálalbuma hivatalos sörrel jelent meg

 

×