Néhányat külsős gyártók rendszereiben már megtalálhattunk, ám mostantól az alaprendszer szerves részeiként találkozhatunk velük.

A Google február elején publikálta az Android 14 első fejlesztői verzióit. Ezt is fel lehetett varázsolni a támogatott készülékekre, de a béta szakaszra egészen április végéig kellett várnunk. Egyelőre csak a Pixel tulajdonosok élvezhetik a programot, Pixel 4A vagy annál újabb telefon esetén >IDE< kattintva érhetjük el a béta regisztrációt. Mindeközben már javában készülnek a nagyobb gyártók, cégek is a saját, személyre szabott rendszereikkel, nagy eséllyel több óriás terméke is megkaphatja már a 14-es verziót nem sokkal a kiadás után. A rendszer ezúttal az Upside Down Cake nevet kapta a Google berkein belül, de egy ideje már nem használja ezt a fejlesztőkön kívül senki. A friss béta verziók alapján azonban némi képet kaphatunk róla, hogy milyen újdonságokra számíthatunk majd.

Nézzük is a 6+1 leghasznosabb újdonságot!

Javuló üzemidő

A Google fejlesztői ezúttal ismét ráfeküdtek az optimalizációra és a háttérfolyamatok megfelelő kezelésére. Ennek köszönhetően a háttérben futó alkalmazások sokkal kevesebb energiát emésztenek fel, így tovább bírhatja majd a telefon. Az utolsó töltés óta eltelt képernyőidőről is átfogó képet kaphatunk, visszatér a korábban már egykor létező funkció.

Vaku? Á, csak valaki írt!

A Samsung termékei, a Nothing Phone vagy épp az iPhone készülékek régóta képesek arra, hogy az értesítéseket a vaku felvillanásával jelezzék. A Google mostantól alapértelmezetté teszi ezt a funkciót Androidban. A vaku mellett a képernyő felvillantása is felmerülhet, mint opció, ebben az esetben színt is választhatunk. Ennek köszönhetően pillanatok alatt leszűrhetjük, hogy melyik platformról (Viber, Messenger, Gmail stb.) érkezett az értesítés. Apró, de annál fontosabb újítás lehet.

Kinyitható, hajlítható? Nem baj.

Az Android 12L nevet viselő verziója volt az első Android, mely megfelelően támogatta a nagyobb, össze- vagy épp kihajtható készülékek kijelzőinek extra funkcióit. A 14-es verzió tovább dolgozik ezen, mely remek hír, hiszen a készülékek árcédulái is egyre kedvezőbbek az átlagfelhasználó számára is. Ahogy amellett sem mehetünk el, hogy nagy eséllyel a Google is bemutathat egy „Flip” kialakítású Pixel készüléket.

Hozzáférések kordában tartása

Az alkalmazások telepítésénél sajnos pillanatok alatt szabad kezet adhatunk az éppen feltelepített appnak. Az Apple az iOS 14-ben már felkészült erre, most pedig a Google-ön a sor. A fotók és videók esetében például meghatározhatjuk, hogy mely fotókhoz férjen hozzá egy adott alkalmazás, de a lehetőségek tárháza várhatóan végtelen lesz. Többé nem kell kiadnunk a kamera vagy épp a hívások vezérlését a legegyszerűbb alkalmazásoknak.

Biztonság mindenek felett

Az Android 14 mostantól arra is figyel, hogy túl régi applikációkat külső forrásból sem telepíthessünk fel. A Play Store felülete eddig is szűrte az ilyen jellegű találatokat, ám a külső .apk fájlok bizony komoly biztonsági kockázatot jelenthettek. A biometrikus azonosítást is egyre több alkalmazásban hasznosíthatjuk, így az adataink védelme magasabb szintre léphet Androidon is.

Visszalépek, de hova?

Rendszerszinten sem volt eddig teljesen egyértelmű, hogy pontosan mi történik, ha jobbra/balra suhintunk a kijelzőn. Az előző oldalra kerülünk? Vagy épp az előző alkalmazásba, netán a Home képernyőre? Mostantól az iOS-hoz hasonlóan egy nyíl segít abban, hogy tudjuk, pontosan hova is kerülünk egy-egy balra húzás után. Remélhetőleg a gyártók külsős grafikus átalakításai is igazodnak az új sémához.

A klónok támadása

Néhány gyártó erre lehetőséget adott már korábban is arra, hogy egy-egy alkalmazásból több példány is fusson a telefonunkon, ám ezek „külsős” megoldások voltak. Mostantól rendszerszinten is támogatott lesz egy alkalmazás több példányban való futtatása, akár eltérő fiókokkal. A Google itt kiemelte, hogy erőteljesen tesztfázisban van a történet, így az is előfordulhat, hogy a végleges változatban még nem találjuk meg vagy csak egy későbbi rendszerfrissítés részeként debütál.

Mikor érkezik?

Ha hihetünk a Google előzetesen kiadott idővonalának, akkor május második felében érkezhet még egy béta csomag. A nyár első felében a tesztek összegzése, a stabil változatok kiadása lehet a cél. A hivatalos megjelenésre ezúttal is agusztus végén számíthatunk, a gyártók saját megoldásai pedig ezt követően érkezhet meg a nem Pixel készülékekre.

Forrás: PCWorld

Ne lepődj meg, ha reklámot találsz a Gmail leveleid közt!

×