A brit szabályozó hatóság szerint a Microsoft és az Activision-Blizzard üzletét akár további 10 évre blokkolhatják.

A múlt héten a videojátékos közösség arra készült, hogy a Microsoft véglegesíti az Activision-Blizzard felvásárlását. A 68,7 milliárd dolláros üzlet ügyében még 2022 januárjában kezdődött meg az eljárás, és mondhatjuk, hogy volt néhány bukkanó az úton. A legutóbbi akadály azonban az eddigi legsúlyosabb lehet. Meglepőnek mondható hír, hogy a brit piacfelügyelet látszólag megakadályozta, hogy a Microsoft felvásárolja az Activisiont. Aggályok merültek fel ugyanis azzal kapcsolatban (is), hogy a Microsoft a Call of Duty kiadó birtoklásával túlságosan is monopolhelyzetbe kerülhet a videojáték-iparban, valamint a felhőalapú játéktechnológiát is befolyásolhatja.

Természetesen mind a Microsoft, mind az Activision keményen dolgozik azon, hogy fellebbezzen a döntés ellen.

Bár természetesen megvan az esély arra, hogy a fellebbezés sikeresnek bizonyul, de lehet, hogy kudarc lesz a vége. Sajnos, ha a fellebbezést elutasítják, az azt jelentheti, hogy a Microsoft következő, az Activision-Blizzard felvásárlására tett kísérlete további 10 évvel tolódhat.

Ahogy arról a Push Square is beszámolt, a ResetEra oldalán egy több mint 900 oldalas hivatalos dokumentumot jelent meg, amiből kiderül, hogy a Microsoftnak és az Activisionnek van mitől félnie. A 339. oldalon, a 11.29-es cikkely alatt ez áll: „a szokásos gyakorlat az, hogy a következő tíz évre megakadályozzuk a felek közötti megállapodást, hacsak a körülmények nem változnak.”

Mindezzel együtt persze van egy halvány reménysugár a Microsoft és az Activision számára. Nincs kétségünk afelől, hogy az ügyvédek minden jogi kiskaput igyekeznek majd kihasználni annak érdekében, hogy a fellebbezést ne utasítsák el. Mindenesetre elég valószínű, hogy ha a Microsoft nem jár a fellebbezés során sikerrel, akkor akár 10 évet is várnia kell, hogy újra megpróbálja felvásárolni az Activision-Blizzardot.

Sokan úgy vélik, hogy ezzel gyakorlatilag megvan mentve a Call of Duty, és nem lesz exkluzív (legalább még 10 évig), mások szerint viszont a Microsoft a felvásárlás helyett jó kis megállapodásokat köt majd az Activisionnel, hogy versenyhelyzetét fokozza. Jó, mi?

Ez is érdekes:

Szebb, gyorsabb, jobb – Így próbálhatod ki a megújult Steamet

 

×