Új verzió érkezett a hétvégén.

Lehet vitatkozni arról, hogy a digitális vagy a dobozos játékokat preferálja valaki jobban a PC-s körökben, ám manapság nem érdemes. Sok esetben, ha fizikai példányt vásárolunk, akkor a korábbi adathordozók helyett egyetlen egy kódot találunk csak. A manapság kapható játékoknál ezt legtöbbször a a Steamet tudjuk beaktiválni. Ott az Epic Store vagy épp a nagyobb kiadók saját boltjai is, ám nem véletlen, hogy a Call of Duty széria is visszatért már a Valve áruházába.

Kis túlzással kijelenthetjük tehát, hogy egy olyan programról beszélünk, mely minden gamer gépén ott figyel. Éppen ezért lehet érdekes, ha egy nagyobb ráncfelvarráson esik túl a Steam. A jelek alapján nem csak a külső, hanem a belső változott, illetve hasznos funkciókkal is gazdadogott a Valve programja.

Nézzük is, hogy milyen az új Steam élmény!

Az újdonságok

A kliens csak béta változatban érhető el, ennek bekapcsolásáról a bejegyzés második felében ejtünk néhány szót. A Gamingonlinux.com csapata szúrta ki először a változásokat, aztán persze az összes nagyobb nemzetközi híroldal is átvette ezeket.

Ha az alap felületre ránézünk, akkor is észrevehetünk kisebb-nagyobb változásokat. Kicsit letisztultabb design, más betűtípus, szebb ikonok. Már ez sem hangzik rosszul, ám az igazán nagy fejlesztéseket az Overlay / Átfedés kapta, szinte teljesen megújult.

Az overlay előbukkanása után láthatjuk, hogy itt bizony semmi sem maradt a régi. Az alsó részen egy dockhoz hasonló ikonsor vár ránk, melyek a különböző funkciókat takarják. Előhívhatjuk a szintén megújult böngészőt, az ismerőseink listáját, a Steamre publikált segítő leírásokat. Ami szintén hasznos lehet játék közben, az a „Notes” felület, ahová saját szövegeket illeszthetünk be. Legyen szó a gyakran használt CS:GO parancsokról vagy épp egy listáról, hogy aznap mit tervezünk csinálni egy adott játékban, kifejezetten jól tud jönni a mindennapok során.

A MacOS és Linux felhasználók is örülhetnek, hiszen mostantól hardveres gyorsítás segíti a program munkáját azokon a platformokon is. A Steam sokkal gördülékenyebb, gyorsabb lehet a fentebb megnevezett operációs rendszereken. Az értesítések animációján szintén csiszoltak, kifejezetten kellemes ránézni az új változatra. Ezen kívül a kliens és az overlay teljesítménye is javult, személyes tapasztalat alapján is észrevehető mértékben. 

Így telepítheted fel a bétát

 

Ehhez az alábbi, egyszerű lépéseket kell követnünk:

  • Keressük meg a Steam fület a Steam bal felső sarkában
  • Kattintsunk rá, majd keressük meg a Beállítások / Settings menüt
  • Keressük meg az Account / Fiók menüpontot
  • Ekkor a fenti képhez hasonló felülettel kell találkoznunk, a Beta participation/részvétel szekciót kell megkeresnünk, majd az alatta található gombra kattintani
  • Ekkor egy lenyíló menü bukkan elő, itt pedig a listából a Steam Beta Update / Frissítés lehetőséget kell kiválasztanunk
  • A Steam ezt követően újraindul, máris élvezhetjük az új felületet

Amennyiben nem jönne be a Beta verzió, akkor pillanatok alatt visszatáncolhatunk. Az új Steam felületen szintén a Beállításokban kell keresnünk a lenyíló menüt, ám immáron a „Kezelőfelület” fül alatt. A Béta kliens részvétel szekcióban le kell nyitnunk a menüt, majd a „Nincs béta választva” opciót kiválasztanunk. Ezt követően ismét újraindítás vár ránk, ám immáron a régi, megszokott verzióba. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy néhány hét, hónap múlva mindenkire az új felület lesz majd „kényszerítve”, így maximum a váltás idejét tolhatjuk el.

Nem csak a Valve újít:

Nagyot szól a WatchOS 10? – Régóta kért funkciót kaphat az Apple Watch

 

 

×