A Microsoft szerint mostantól hatványozottan érdemes Windows 11-re váltani.

Semmi sem tart örökké – tartja a mondás, ami mindenre azért nem teljesen igaz, de a Microsoft operációs rendszereivel kapcsolatban abszolút megállja a helyét. Ez alól pedig a közkedvelt és kifejezetten sikeres Windows 10 sem képez kivételt, ami hamarosan, de egyre biztosabban menetel a végzetébe.

A Microsoft termékmenedzsere, Jason Leznek egy hivatalos blogbejegyzésben jó előre figyelmeztetett mindenkit, hogy aki nem akar lemaradni a legújabb funkciókról, azoknak már most érdemes Windows 11-re váltani. A vállalat ugyanis teljes mértékben leáll a Windows 10 új funkciókkal való ellátásával, azaz mostantól mindenki pontosan azzal a tudással kell beérje, amit a rendszer jelenleg tud.

Ez pedig elég sokakat érint, hiszen a legfrissebb adatok szerint a Windows PC-k 73%-án a 10-es rendszer fut, miközben a Win 11 már másfél éve piacon van. Mondjuk az sem véletlen, hogy sokan ennyire kitartanak a 10 mellett: a 11-nek igen komoly hardverigénye van, ami miatt a számítógépek egy jelentős részén egyszerűen nem lehet hivatalosan telepíteni, és nem sokan vennének csak a Win11 miatt egy új PC-t, laptopot. De az is nyomós érv ellene, hogy az utóbbi idők frissítései sok esetben kritikus hibákat eredményeztek, melyek elég riasztók lehetnek még egy mezei, de leginkább egy professzionális felhasználó számára is.

Persze törvényszerűen a Windows 10 sem egy tökéletes program, de az összes hibájával együtt is egy stabilabb és megbízhatóbb rendszer, így a felhasználóknak nincs sok okuk a váltásra. Valószínűleg a Microsoft éppen ezért döntött úgy, hogy hiába szuperál remekül, innentől kezdve inkább elengedik a 10 kezét.

Ez azt is jelenti, hogy valóban a 22H2 a Windows 10 legutolsó verziója, aminek a hivatalos havi biztonsági támogatásával 2025. október 14-én állnak le.

Ezt követően a Microsoft a szokásos kivezetési stratégiájára áll, azaz a kiterjesztett támogatás keretében egyre ritkábban foltozzák a kritikus biztonsági réseket, mielőtt végleg leállnának vele. Hivatalosan egyébként már nem lehet Windows 10 kulcsokat sem venni, 2023 januárja óta az egyetlen hivatalosan beszerezhető Microsoft operációs rendszer a Windows 11.

Ha pedig az is érdekel, hogy 2023-ban mennyire éri meg 11-re váltani:

Megéri már felfrissíteni? – 2023-ban már érdemes Windows 11-re váltani 10-ről?

 

×