Olyan képek jelentek meg a Facebookon, amik szerint az ukrán hadsereg egy Steam Decket használ, hogy biztonságos távolságból irányítson egy lövegtornyot.

Sosem gondoltuk volna, hogy a Valve gamingre szánt Steam Deck eszközét a háborúban is használni fogják, harcászati célokra. A TPO Media Facebook bejegyzése egy ukrán lövegtornyot (turretet) mutatott be, amelyet történetesen a Valve hordozható gaming eszközével, a Steam Deckkel, távolról irányítanak. A Steam Deck segítségével a turret 500 méteres távolságból is biztonságosan irányítható.

Facebook

A posztban egyébként azt is kifejtik, hogy a Steam Deck hardvere kiválóan alkalmas ilyen rendszerek használatára, a „Sabre” rendszeren keresztül. Utóbbi egy ukrán automatizált, távirányítású rendszer, amit kifejezetten erre terveztek. Ezt telepítik a Deckre. A Steam Deck, eltekintve a magára a turretre szerelt kamerától, minden eszközt biztosít, ami a torony működéséhez szükséges.

Nem ez az első alkalom persze, hogy gaming eszközt használnak a hadviselésben. A Microsoft Xbox kontrollerei is rendszeresen előfordulnak a harctéren, hogy robotokat, drónokat, sőt UAV-t irányítsanak velük. Az ukrán hadsereg a „Sabre” rendszert azért veti be, hogy csökkentse az emberveszteséget az orosz-ukrán háború során.

Ezt láttad már?

A kritikusok szerint a Star Wars Jedi: Survivor máris az év egyik legjobb játéka

 

×