Kénytelenek meglépni, nem javul a vásárlási kedv.

Tavaly megjelent az Nvidia RTX 40 szériája, de az AMD is bemutatott két RX 7000-es modellt. A vörös óriás némileg barátságosabb árcédulákkal dobta piacra az újdonságait, ám egy dolog közös volt. Mindkét gyártó a mesterségesen feltornászott árakra akarta építeni az újdonságok árazását. Egy kis emelkedésre mindenképp számítottak a felhasználók, ám ilyen szintű lehúzásra senki nem volt felkészülve.

Ennek köszönhetően mostanra brutális szakadék alakult ki a használt és új kártyák között. Még azok is elgondolkodnak az alig használt példányok vásárlásán, akik korábban csak új példányokat pakoltak szívesen a gépükbe. Ezek után lehetett is sejteni, hogy az új Radeon és Geforce kártyák bizony nem fognak olyan jól fogyni, mint azt korábban megszokhatták a gyártók.

Máris árat kellett csökkenteni!

Míg korábban jóval a javasolt (MSRP) árak felett voltak a kártyák, jelenleg teljesen megfordult a trend. A fentebb látható RX 7900 XT például 899 dolláros árcédulát kapott megjelenéskor, ám Amerikában már 779 dollárért is hozzájuthat az ember. Ez bizony 120 dolláros vagy, ha úgy tetszik, akkor 13%-os kedvezmény az MSRP-hez képest. Nvidia oldalról sem jobb a helyzet, ám ott még nem olvashatunk le ekkora zuhanásokat. Az elkövetkezendő időszakban további csökkenésekre is számíthatunk, hiszen a jelek alapján nem igazán jött meg a vásárlási kedv. Remélhetőleg az európai ártrend leköveti az USA árakat, még ha az összegek nem is teljesen stimmelnek.

Forrás: Videocardz

Rubik-kocka méretű PC-t ad ki a Xiaomi – Nézd, milyen pici és erős

 

×