Vannak dolgok, amik nem változnak: az ég kék, a hamburger marha, a nem angol nyelvű sikerekből meg amerikai változat készül.

A népszerű Netflix-sorozat, a Squid Game állítólag amerikai remake-et kap, mert úgy tűnik, semmi sem szent – kommentálja a hírt a Gaming Bible. Amikor a dél-koreai sorozat 2021. szeptember 17-én elindult a Netflixen, szinte lehetetlen volt nem hallani róla: ha random irányba eldobtál egy kavicsot, szinte biztos olyat talált el, aki látta a műsort, vagy épp’ arról győzködik, hogy meg kellene néznie. És meg is nézte. Az aljas valóságshow-ról készült drámasorozat akkora siker lett, hogy ma már szinte senkinek sem új a létezése.

De nem csak ezért ostobaság, hogy fel akarják dolgozni,

hanem azért is, mert az alapötlete egy kifejezetten dél-koreai gyerekjátékon, valamint az ázsiai ország társadalmi berendezkedésén – és annak igazságtalanságain – alapul. Hogy fog ez működni amerikai köntösben anélkül, hogy szemen köpnék az eredeti történet nagyon egyedi szimbolikáját és mondanivalóját? Hollywoodnak ez nem sokat számít, a lényeg az, hogy a műsor trendi, a nézettség meg magas volt.

Forrás: Netflix

A Squid Game a megjelenése első négy hetében a a Netflix legnézettebb műsora lett: 94 országban 142 millió előfizető nézte 1,65 milliárd órán át. Tehát azt mondani, hogy a Squid Game tömeges sikert aratott, enyhe kifejezés és az is biztos, hogy a Netflix még jó darabig nem fogja törölni – kivéve ha valamit nagyon elrontanak a második szériában.

Amerikától egyébként nem idegen, hogy más országok sikerfilmjeit és tévéműsorait előbb-utóbb remake-eli valaki. Így járt A kör, Az átok, Az életrevalók, vagy legutóbb a Bullet Train, hogy tényleg csak néhányat említsünk. Mindegyik eléggé megosztotta a közönséget, amelynek az eredetit is ismerő része általában nem volt elájulva a feldolgozástól. Most a Squid Game is ugyanígy járhat, hiszen

azért, hogy Dél-Koreán kívül is működő sztori maradjon, rendesen pofán kell lőni az alapötletet.

Ezt alighanem David Fincher rendező fogja elkövetni – szellőztette meg a ComicBook, Jeff Sneider The Hot Mic podcastjára hivatkozva. Az adás szerint a Netflix áldását adta rá, hogy a Squid Game a Zodiákus rendezőjének keze alatt WESTERNNÉ változzon.

Book Inspiration — mostlyfate: GONG YOO — SQUID GAME 오징어 게임 (2021)

Ennél konkrétabb információ és hivatalos megerősítés egyelőre nincs (hacsak a mély hallgatást nem tekintjük annak), de az értesülést egyszerre tartjuk hihetőnek és logikátlannak. Hihető, mert a Squid Game bombasztikus siker, így nem csoda, ha angol nyelvű változatot akarnak belőle, ahogy az sem, hogy ehhez az alapoktól át kell dolgozni a sztorit – például úgy, hogy a társadalmi konfliktust nem osztályharc okozza (ami Dél-Koreában teszi hihetővé a történetet), hanem például a nemzetiségek közötti feszültség (ami meg Amerikára jellemző). Ugyanakkor logikátlan is, hogy a Netflix áldását adja egy angol nyelvű változatra, miközben legalább egy második évad a dél-koreai eredetihez is készül.

Erről már szivárogtak is infók:

Ha ez igaz, hátast dobunk a Squid Game második évadától

 

×