Bár eddig lehetséges volt, a Microsoft keményen fellép minden emuláció ellen, amit eddig élvezhettek az Xbox Series X/S felhasználók.

Talán kevesen használják nálunk Magyarországon úgy az Xbox Series X/S konzolt, mint a retro játékok kedvelői a nagyvilágban. Sokan ugyanis élnek azzal a lehetőséggel, hogy a konzol alkalmas régi játékok, illetve játékkonzolok emulálására, különböző emulátorok segítségével. A Microsoft azonban nagy felháborodást okozott, amikor a napokban letiltotta az emuláció lehetőségét. A cég döntése valahol érthető, ha figyelembe vesszük, hogy az emulátorok segítségével régi Nintendo és PlayStation 2 játékok is futtathatók voltak, ami nyilvánvalóan szerzői jogi kérdés.

Amikor az Xbox Series X/S 2020-ban piacra került, sokan felfedezték, hogy olyan emulátorokat lehet telepíteni, amelyekkel régi PlayStation 2-es vagy épp GameCube-játékok játszhatók rajta. Bár korábban a felhasználók több tucat régi konzolhoz tölthettek le és futtathattak emulátorokat, most egy hibakód fogadja őket, ami szerint

az ilyen programok sértik a Microsoft Store irányelveit.

A Microsoft tehát most sorra tünteti el az emulátorokat a Microsoft Store-ból. Fontos azonban tudni, hogy még mindig van módja az emulálásnak. Az Series X/S konzolok kétféle üzemmóddal rendelkeznek: Retail Mode és Dev Mode. Az emulátorok futtatása a Dev Mode-ban még elérhető, ám az fizetős: 20 dollárba kerül a regisztráció, ráadásul hivatalos Xbox-partnernek kell lenni hozzá. Így ez annyira nem kedvező megoldás azoknak a felhasználóknak, akik a Retail módban élvezhették az emulációt. Ráadásul a Dev Mode a jelek szerint maximum 2 GB méretű fájlokra van korlátozva, ami megnehezíti egyes játékok futtatását.

 

A Microsoft a Kotakunak elmondta, hogy „játékplatformot emuláló termékek egyik eszközön sem engedélyezettek”. Ez nyilvánvalóan rossz hír azoknak, akik szeretik a retro játékokat és az emulátorokat. Úgy tűnik, hogy ezek után máshol kell keresni ezt a fajta szórakozást.

„[Az emuláció] volt az oka annak, hogy én és sokan mások is Xboxot vásároltak” – mondta az egyik emulátor terjesztője, gamr13. „Az Xbox eddig egy igazán nyitott és befogadó platform volt bárki számára, legyen szó indie fejlesztőkről [vagy] játékgyűjtőkről. Olyan volt, mint egy Steam Deck egy konzolon”.

Ezt láttad már?

A húsvéti sonka-torma mellé megjöttek a mikrotranzakciók is a Resident Evil 4 Remake-be

 

×