Egyre több cég hajlandó komoly összegeket kifizetni azért, ha valaki képes a legtöbbet kihozni a mesteséges intelligencia rendszerekből.

Bár sokan csak szórakozásnak tekintenek az egyre népszerűbb mesterséges intelligenciákra, valójában már hatalmas verseny alakul ki miattuk a vállalatok közt. Az olyan rendszerek, mint a ChatGPT ugyanis igen komoly hatással lehet az iparra, használatuk pedig elengedhetetlen lesz a jövőben. Így minden vállalatnak szüksége van olyan emberekre, akik kiválóan tudják használni az AI-rendszereket. Ezért pedig hajlandók fizetni is, igen sokat.

Egyes vállalatok évente akár több százezer dollárt is fizethetnek annak, aki magabiztosan tudja használni az AI-szoftvereket.

A Bloomberg szerint tehát létrejött a vállalati szférában a „prompt engineer” pozíció, ami olyan alkalmazottakat takar, akik jól tudják használni az olyan chatbotokat, mint a ChatGPT vagy a Bing Chat. Ha például te sikeres vagy abban, hogy rávedd az AI-t, hogy segítsen egy problémában vagy feladatban, akkor nyert ügyed van. Elég ha a megfelelő kérdéseket teszed fel a mesterséges intelligenciának.

Nos, úgy tűnik, hogy az ilyen emberek nagyon értékesek lesznek a jövőben. A vállalatok ugyanis világszerte nagy figyelemmel kísérik az AI-kat, és azon gondolkodnak, hogy milyen hatással lesz az iparágakra, és hogyan tudnak a legjobban alkalmazkodni hozzá.

A cikk szerint az Egyesült Királyságban a prompt fizetések jellemzően évi 50000 dollárnál kezdődnek, de akár évi 360000 dollár is lehet (nagyjából 126 millió forint). Nyilván ez a vállalattól is függ. Mark Standen, az Egyesült Királyságban és Írországban működő automatizálással és gépi tanulással foglalkozó munkaerő-kölcsönző vállalkozás tulajdonosa elmondta, hogy prompt szakma „valószínűleg a leggyorsabban fejlődő IT-ágazat”.

Azt sajnos egyelőre nem lehet tudni, hogy meddig tart és milyen szintet ér el az AI-verseny. A vállalatok azonban most azon vannak, hogy alkalmazkodjanak hozzá. Természetesen a fent említett szakma még csak most kezd kialakulni, így nem kizárt, hogy hamarosan Magyarországon is meghirdetnek ilyen pozíciókat.

Végső soron az, hogy több százezer dollárt fizetnek azért, hogy beszélgessünk egy mesterséges intelligenciával, nagyon jól hangzik, de ki tudja, hogy meddig lesz erre igény?

Ezt láttad már?

KRITIKA | A Műanyag Égbolt Budapestje a bárka, de vajon megéri-e túlélni benne?

 

×