Elég érdekes érveléssel győzködi a trösztellenes hatóságokat a vállalat, csak hagyják már befejezni a Call of Dutyt kiadó ActiVision felvásárlását.

A Microsoft állítólag közölte a brit trösztellenes szabályozó hatósággal, hogy az jelentősen túlbecsüli a Call of Duty kizárólagosságának lehetséges hatását az Xbox platformokra és a konkurenciára, például a Sonyra. Az angol versenyhivatal ítélete precedens értékű lehet, ezért nem mindegy, hogy mi lesz az álláspontja az ActiVision felvásárlásáról.

Rima Alaily, a Microsoft versenyjogi csoportjának vállalati alelnöke az Axiosnak elmondta: az Xbox januárban megrendelt egy YouGov-felmérést, amely szerint a PlayStation-játékosok mindössze három százaléka váltana Xboxra, ha az Activision Blizzard üzletének megkötése után a sorozatot kizárólag a Microsoft platformján forgalmaznák. Ez alapján Alaily azt állította, hogy

a Call of Duty „túl kicsi ahhoz, hogy kárt okozzon a Sony versenyképességének, és túl kicsi ahhoz is, hogy az Xboxnak nyereségessé tegye a visszatartási stratégiát”.

Megismételte a Microsoft korábbi álláspontját is: „ahogy végig mondtuk: nulla üzleti értelme van a Call of Duty-t levenni a PlayStationről”.

Forrás: ActiVision

A cikk lehivatkozza a DJS Research 2022 decemberében készített tanulmányát is: ebben a felmérések alapján az szerepel, hogy a „lelkes Call of Duty PlayStation játékosok” (azok, akik az elmúlt egy évben legalább tíz órát CoD-oztak és / vagy legalább 100 dollárt költöttek a franchise-ra) mintegy 15 százaléka váltana Xboxra, ha a márka csak azon lenne elérhető. A Microsoft saját eredményei ennél jelentősen alacsonyabb, tíz százalékos arányt sugalltak, amikor azt vizsgálták, hogy azok a Call of Duty-játékosok, akik a franchise-t a két kedvencük egyikének tekintik, kizárólagossági okokból váltanának-e konzolt.

Az angol versenyfelügyeletnek április 26-ig kell végleges döntést hoznia az Activision Blizzard-üzlettel kapcsolatban.

Érdekes egybeesés, hogy az Európai Unió nemrég csaknem ugyaneddig a napig, április 25-ig tolta el saját jelentésének határidejét. Kicsit olyan, mintha a hatóságok egymásra várnának, hogy ki és milyen határozatot mer hozni az ügyben, ami az évszázad eddigi legnagyobb üzletét takarja a gaming iparban.

Közben a Microsoft igyekszik a lehető legjobb színben feltűnni: a múlt hónapban bejelentette, hogy kötelező érvényű, 10 évre szóló jogi megállapodást írt alá a Call of Duty Nintendo platformokra történő átviteléről – amennyiben persze jóváhagyják a fúziót. Emellett megerősítette az Nvidia-val kötött 10 éves partnerséget is, aminek keretében az Xbox PC-s játékai – köztük a Call of Duty – bekerülnek a GeForce Now felhőalapú játékszolgáltatásba. A cég a saját állítása szerint a Sony-nak is felajánlott egy hasonló szerződést, de visszautasították. Brad Smith, a Microsoft elnöke ehhez képest nemrég úgy nyilatkozott, hogy továbbra is bízik abban, hogy sikerül megállapodást kötni.

Arról, hogy az EU mit léphet az ügyre, itt írtunk bővebben:

Fordulat? – Az EU kész leokézni az Activision Blizzard – Microsoft szerelmét

 

×