Az Apple bezárja a kerülőutat.

Lassan, de biztosan haladunk az idei WWDC felé, ahol az Apple minden bizonnyal leleplezi az iOS 17 újdonságait. Aznap már élesedhetnek a fejlesztői béta verziók, ám úgy tűnik, hogy ezúttal valóban csak az arra jogosultak juthatnak majd be. Az Apple jelenleg két ágon tesztel, az egyik a publikus ág, míg a másik a fentebb említett developer ág, amely 1-2 alverzióval előrébb jár.

Papíron eddig is csak a fejlesztők használhatták ezt, ám külsős oldalak, mint például a BetaProfiles.dev kerülőutat biztosított a kíváncsi felhasználóknak. Egyszerűen le kellett tölteniük egy ártalmatlan profilt, feltelepíteni a készülékre és már installálható is volt az aktuális iOS béta verzió.

Az Apple megelégelte ezt, keményen fellépett az ilyen oldalak ellen.

A MacRumors információi alapján az iOS 17 több szinten is gátat szab majd ennek. Egyrészt az óriáscég több oldalt is lelőtt, mely a profilok megosztásával foglalkozott. Másrészt az új verzióban szerveroldali ellenőrzéssel is vizsgálják a jogosultságot. Ennek megfelelően két út állhat az igazán kíváncsi felhasználók előtt. Egyrészt előfizethetnek az évi 99 dolláros fejlesztői programra vagy megvárják, míg 1-2 hónap késéssel megérkeznek a publikus béta profilok. A fejlesztői profilok használata eddig sem volt túl bölcs döntés, de mégis sokan éltek a lehetőséggel. Az ingyenes, hivatalos és teljesen publikus béta szoftverprogramot >IDE< kattintva lehet elérni.

Az Apple máris meggondolta magát – Régi kedvenc tér vissza az iPhone-okra

×