Meghökkentő információk szivárogtak ki az utóbbi évek (ha nem a játéktörténelem) legnagyobb felvásárlásáról: simán lehet, hogy az Xbox életébe kerül.

Mint ismert: a Microsoft 68,7 milliárd dollárért akarja megvenni az Activision-Blizzardot, és a részvényesek, illetve a játékosok nagy része is azt szeretné, ha az üzlet létrejönne. Az olyan szabályozó hatóságok, mint az amerikai kereskedelmi szövetség és versenyhivatal, vagy az Európai Bizottság élénken vizsgálják az üzletet, mivel úgy vélik, hogy az Activision különálló milliárd dolláros franchise-ai – köztük olyan megasikerek, mint a 31 milliárd dolláros Call of Duty franchise vagy a mobilos óriás Candy Crush – egyoldalúan átalakíthatják a játékipar jövőjét.

Mi lesz, ha az üzletet megakadályozzák? A jelenlegi szerződések alapján úgy tudjuk, hogy a Microsoftnak 3 milliárd dollárt kell fizetnie az Activisionnek, ha a fúzió június előtt nem zárul le. Valószínű, hogy a Microsoft és az Activision tárgyalni fog a hosszabbításról, de az általános vélekedés szerint az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Szövetség még előbb visszavonul az ügytől egy-két jogorvoslati lehetőséggel és engedménnyel, majd hagyja lezárni az üzletet.

De mi van akkor, ha ez nem történik meg, és a szabályozó hatóságok úgy döntenek, hogy megakadályozzák a felvásárlást?

A Microsoft hajlandó harcolni a fúzióért, de ha kudarcot vall, akkor drasztikus döntést hozhat, és eladhatja az Xbox-részleget – állítja szakértőkre hivatkozva a Tweak Town. Bennfentes források állítólag azt mondták Andy Robinsonnak, a Video Games Chronicle munkatársának, hogy szerintük a Microsoft kiszállhat a játéküzletágból és eladhatja az Xboxot, ha az üzlet meghiúsul. Íme, amit a VGC vezetője a Twitteren mondott:

„Függetlenül [Phil] Spencer [Microsoft-vezér] szavaitól, tudom, hogy sok iparági szakértő szerint az Xbox eladása valós lehetőség, ha ez [az üzlet] meghiúsul, de továbbra is arra számítok, hogy engedményekkel átmegy.”

A VGC szakértője szerint a kapitalizmus újra és újra bebizonyítja, hogy a hagyományos logika nem sokat számít, ha a grafikon nem mutat eléggé felfelé, vagyis nem kell, hogy az Xbox veszteségbe forduljon: az eladásához az is elég, ha nem válik piacvezetővé, magyarán nem lehet vele elég sokat keresni.

Valószínű, hogy a források olyan piacelemzők és mások, akik magasabb szintű ismeretekkel rendelkeznek az iparágról, így az érvelés minimum elgondolkodtató, hiszen maga Phil Spencer is kimondta már, hogy az Xbox helyzete előbb-utóbb tarthatatlanná válik, ha nincs a kezében több mobilos tartalom. Ezt az Activision-Blizzard felvásárlása szépen és egy csapásra megoldotta volna – máskülönben viszont évekre vannak attól, hogy egyáltalán behozzák a lemaradásukat, nem hogy versenyre keljenek más, mobilra is szolgáltató kiadóval.

Phil Spencer egyébként korábban szeretett volna megnyugtatni mindenkit, hogy nincs semmi, ha nem sikerül a felvásárlás.

„Ez egy fontos akvizíció számunkra, de ez nem a hosszútávú tervünk záloga. Az Xbox akkor is létezni fog, ha ez az üzlet nem jön létre” – mondta Phil Spencer a The Times című brit lapnak egy interjúban.

A jogi hercehurcában egyébként rendesen benne van a kanala a konkurenciának is:

Nyert a Sony: Egyre biztosabb, hogy nem lesz a Microsoftté az Activision Blizzard

 

×