Elképesztő árat kell fizetni a nagy sebességért.

Az elmúlt években egyre több felhasználó vált Sata SSD-ről a sokkal egyszerűbb és kábelmentes kialakítást kínáló NVMe M.2 foglalatra. Dupla előnnyel jár a történet, hiszen a PCIe kapcsolatnak köszönhetően villámgyors háttértárakkal találkozhatunk a piacon. A PCIe Gen 3 háttértárak sebességei is kielégítenek minden felhasználót a hétköznapokban, ám a fejlődés nem állhat meg.

Manapság, mikor éppen csak kezdtek lejjebb kúszni a negyedik generációs SSD-k árai, máris küszöbön az újabb felhozatal. A PCIe Gen 5 egységek mérései már a dupla számjegyű tartományt karcolgatják és az iparági elemzők szerint ez még csak a kezdet. A csúcskategóriáért kemény árat kell fizetnünk, de nem ez az egyetlen probléma a 2023-ban megjelenő háttértárakkal.

Akkora hűtőborda érkezik az SSD-vel, amit még egy processzor is megirigyelne!

A Gigabyte műhelyéből kikerülő SSD egy 232 rétegből álló NAND chippel rendelkezik. Közel 10 GB/s olvasási és akár 9.5 GB/s írási sebességet ígér a vásárlóknak. Azt már régóta tudjuk, hogy az ilyen adatsebesség komoly hőtermeléssel jár, melyet valahogy el szállítani a chipekről. Sok gyártó az aktív, ventilátorral felszerelt hűtések bevetésén gondolkozik, a Gigabyte azonban más utat járna be.

Egy elképesztő méretű, de passzív hűtőbordával szállítják a friss SSD-ket. Ez már bizony az a kategória, mely más komponensek útjába is állhat, így beszerelés előtt mindenképp érdemes leellenőrizni a rendelkezésre álló helyet. A 2 TB-os modellt 120 ezer forintnak megfelelő dollárért árulja a cég, így jó ideig csak az igazi maximalisták engedhetik meg maguknak.

Forrás: Videocardz

Valami elindult? – Olcsóbban juthatunk hozzá az új VGA generációhoz

×