Kénytelen lépni a gyártók.

Az asztali videókártyák eladásai bizony erősen megcsappantak az elmúlt hónapokban. Kínában 9%-os növekedést olvashattunk le januárban, ám ez még mindig 42%-kal a múlt évi számok alatt van. Ezek a statisztikák talán végre felnyitják az Nvidia és AMD szemét, hogy bizony valami nincs rendben a piacon. Főleg annak tükrében, hogy sokszor féláron hozzájuthatunk a használtpiacon az egyes modellekhez.

Egy azonban biztos, az olcsó grafikus kártyáknak búcsút mondhatunk. A MindFactory gyűjtéséből világosan kiderült, hogy a kártyák átlagára 93%-os ugrást szenvedett el a 2020-as állapotokhoz képest. A GeForce GPU-k átlagos eladási ára 825 euró, míg 3 évvel ezelőtt ez még a 400-as árszegmensben mozgolódott.

Úgy tűnik, hogy az árak csökkenésnek indultak!

AMD oldalon erőteljes csökkenést olvashatunk le, az RX 7900 XTX árcédulája közel 14%-ot csökkent, míg a 7900 XT 8%-ot. Apró üröm az örömben, hogy az MSRP árhoz képest még mindig többet kérnek el a jelenlegi AMD csúcskártyáért. Szerencsére a 7900 XT-nél már sikerült alámenni közel 7%-kal a gyártói ajánlásnak.

Nvidia fronton szintén leolvashatunk némi csökkenést. A januári állapotokhoz képest azt RTX 4090, RTX 4080 és RTX 4070 ára is lefelé mozdult el. Meglepően közel sikerült tartani a példányok árát az MSRP árhoz, így felár nélkül juthatnak hozzá újgenerációs GeForce kártyákhoz a vásárlók. Az már más kérdés, hogy az RTX 40-es széria árazása hagy némi kívánnivalót maga után. Remélhetőleg 2023 második felééig tovább folytatódik a fentebb látható trend.

Forrás: Videocardz

Lesz mit lefaragni:

Sokk: ennyivel kerülnek többe a videókártyák ma, mint 3 éve

 

×