A legnépszerűbb gyártók termékei elképesztő áremelkedést produkáltak, aminek maga a ténye nem, a mértéke viszont annál meglepőbb!

A videókártyák mai átlagárát a német viszonteladó Mindfactory hasonlította össze azzal, amennyibe három évvel ezelőtt, tehát a COVID globális elterjedésének küszöbén kerültek. A kiskereskedelmi árak nem hogy elszálltak, inkább felrobbantak az olyan népszerű márkák esetében, mint az AMD és az Nvidia – állapítja meg a riport nyomán a PC Gamer.

A két gyártó videókártyái átlagosan 295 és 427 euróba (113 és 163 ezer forintba) kerültek 2020 februárjában.

Ha képben vagy, hogy hol tartunk most, talán múlt századinak tűnnek a számok, pedig a nem annyira régen, csak az évtized elején kóstáltak ennyit.

Forrás: Future

Az árak azóta világukat nem tudva emelkednek, főleg a gyártáshoz szükséges nyersanyag- és munkaerőhiány, valamint az ellátási láncok zavarai miatt. Az úgy-ahogy helyreállt piacon ma ott tartunk, hogy az átlagos AMD kártyák a 600, míg az Nvidia eszközök a 800 eurós lélektani határt is vastagon átlépték.

Hogy egészen konkrétak legyünk, nézzünk rá a megváltozott árakra dollárban: egy 2020 februárjában 315 USD-t kóstáló átlagos AMD kártya ma 640, egy 455 dolláros, szintén középmezőnyös Nvidia pedig 880 USD-be kerül, szóval kb. kétszer annyit (230, illetve 316 ezer forintot) kell leszurkolnod értük most, mint 3 éve.

Az átlagárakat összesítő Mindfactory persze csak egy forrás, és hitelesen kizárólag a saját raktárkészletén átfutó GPU-król tud nyilatkozni, de a drágulás mértékéből kirajzolódó trend így is beszédes.

Mondjuk a pénzünkért cserébe időnként igazi bestiákat kapunk:

Negyedik szereplő vagy kamu? – Megizzasztották a kínaiak “csoda” videókártyáját

 

×