A Skyrim nagyiról már biztos hallottál, de most ismerd meg a Fortnite streamert, aki a battle royale meccseken keresztül tanítja a diákjait.

A battle royale játékok világában, ahol a kill, a lövöldözés és a győzelemért folytatott harc a legfőbb motiváció, nehéz elképzelni egy csoport ötödikes gyereket, aki szorgalmasan tanul az illemről és a fair play-ről. Bármilyen is a grafikai megvalósítás, a Fortnite mégis egy olyan játék, ahol az a cél, hogy lelődd a másikat, így nehéz elképzelni, hogy a szórakoztatás mellett a játék lehet egyfajta tanterem.

Lori Weber bebizonyítja, hogy a battle royale lehet az oktatás terepe.

 

Egy amerikai ötödik osztályosokat tanító tanárnő custom meccseket használ arra, hogy tanítsa a gyerekeket. Ő ugyanis látta, hogy a gyerekek imádják ezt a játékot, így ahelyett, hogy tiltotta volna, vagy megpróbálta volt őket elítélni ezért, inkább eszközként próbálja felhasználni. Az custom meccsek alatt a diákok feladata az, hogy együttműködjenek, káromkodni pedig nem szabad.

„Öt évvel ezelőtt kezdtem el tanítani az ötödik osztályt, és mindig a Fortnite volt a téma. A játék akkoriban még viszonylag új volt. Mivel már játszottam korábban WoW-ot és Assassin’s Creedet, azt mondtam magamnak, hogy kipróbálom. Így volt miről beszélgetnem a diákjaimmal” – mondta a tanárnő a PCGameSN-nek.

Nem sokkal később rájött, hogy ezzel ki lehet alakítani egy kapcsolatot a diákjaival, így elindított egy Twitch streamet is, így még többen nézhették, hogy hogyan tanít a játékon belül.

„A diákok szerint ez menő. Megkérnek, hogy táncoljak, meg ilyenek. Még az iskola igazgatója is, amikor új gyerekek kezdenek az iskolában, és azt akarja, hogy az osztályomba járjanak, azt mondja nekik, hogy gamer vagyok” – tette hozzá. A játék közben persze a káromkodás, a zaklatás tilos, mindenekelőtt pozitivitás uralkodik.

„Általában a streamerek, még ha ez egy új szakma is, leginkább férfiak, akik túlzásba viszik a káromkodást. Nekem nem sok rajongóm van, de szeretnek velem játszani, főleg ha biztatom és dicsérem őket” – mondja.

A Fortnite tanárnéninek egyébként TikTok-on már 413 000 követője van, és Epic partner is lett. Ami viszont fontosabb, hogy emiatt közkedvelt lett az iskolában, a diákokkal a közös játék pedig oktató jellegű.

„Nem vagyok dühös, ha megölnek. Láttam már nagyon kemény gyerekeket, akik odajöttek a streamre, és azt mondták: ‘Jobb vagyok nálad, mehet az 1v1!’. Erre én azt mondom: ‘Oké, jobb vagy nálam. Játsszunk. Teljesen más gyerek lett belőlük” – magyarázza.

„Emellett nagyon fontos, hogy megtanulják, hogyan legyenek jó játékosok, hogyan veszítsenek méltóságteljesen, mi az a fair play, az együttműködés, a csapatjáték, a másik elismerése. Azokat a dolgokat, amiket amúgy a fociban vagy az úszásban tanulnának. De ezek a gyerekek nem akarnak focizni. Videojátékokkal akarnak játszani, de ettől függetlenül itt is jónak kell lenniük” – mondja.

A tanárnő öt év múlva nyugdíjba vonul, de tervei szerint főállásban Fortnite streamer lesz.

Ezt láttad már?

Tanulhat a Netflix – A Game Pass Magyarországon is bevezette a profilmegosztást

 

×