Sosem lehetünk elég óvatosak.

Nem titok, hogy a CS:GO hatalmas piaccal rendelkezik, már ami a játékhoz tartozó skineket illeti. A 0.03 eurós ládáktól kezdve egészen a több millió dolláros kozmetikai tárgyakig, mindent megtalálhatunk. Az igazán nagy értékű skinek nem is a Steam hivatalos piacán, hanem külsős oldalakon cserélnek gazdát. Nem véletlenül, hiszen a piac összeghatárai pár ezer euró környékén kifulladnak, holott ott kezdődnek csak az igazán remek fogások.

Ahol pénz van, ott bizony a különféle csalások, lopások és átverések is felütik a fejüket. A lehúzások mindennaposak, a hazai közösségi csoportokban is gyakran olvashatunk pórul járt játékosokról. Úgy tűnik azonban, hogy ezúttal egy sokkal komplexebb ügy került napvilágra, melyben a Steam külsős, Support feladatkört ellátó munkatársai is komoly szerepet vállalhattak.

Több millió dolláros lopásról beszélhetünk!

A Steam Support szerepe

A hétvégén egy különös videó került fel a YouTube felületére. Mzkshow, az orosz tartalomgyártó engedett egy kis betekintést a manapság zajló folyamatok mögé. Ebben egy ‘Alexander’ névre hallgató hackert mutatott be, aki aljas módszerrel tett szert méregdrága skinekre. Általában inaktív, de százezer dolláros nagyságrendű raktárral rendelkező fiókokat szemelt ki. Ezt követően a Steam Supportot segítségül hívva elhitette a Valve-val, hogy ő az account eredeti tulajdonosa.

Remek kérdés, hogy mivel tudta ezt igazolni, ám az esetek jelentős részében a Steam Support hitt neki. Ennek köszönhetően akaratlanul is részesei lettek egy átverésnek. Így gond nélkül beléphetett az áldozat fiókjába, innen pedig egyenes út vezetett a CS:GO skinek saját fiókra történő továbbításához. Az így megszerzett tárgyakat pedig külsős oldalakon passzolta el vagy épp nagynevű (Anomaly, zipeL) tartalomgyártóknak adta el kedvezményes áron. Szerencsére nem kellett sokat várni, hogy más Steam alkalmazottaknak szemet szúrjanak a gyanús beszélgetések, ám ekkor már késő volt.

Milyen skineket sikerült megszereznie?

Igazi finomságokat is sikerült elemelnie a fenti módszerrel. Kiemelendő a Factory New állapotú M4A4 | Howl, mely méregdrága Katowice matricákkal is el volt látva. Ez több mint 35 ezer dollárért került eladásra, miután elemelték az eredeti, kínai tulajdonosától. Jelenleg a NAVI játékosánál, b1t-nél találhatjuk meg ezt a fegyvert, aki az új tulajdonosától kapta kölcsön. Az új tulajdonos természetesen nem tudta, hogy lopott skinről van szó, nagy eséllyel ekkor nem ment volna bele az üzletbe. Ezen kívül számtalan Dragon Lore AWP, kés, kesztyű és matrica is bővítette ‘Alexander’ repertoárját.

 

A következmények

A Valve sem hagyta annyiban a dolgot. Több esetben is kiszúrták a gyanús eseteket, így a Steam Supportért felelős, kiszervezett cégnél belsős vizsgálatokat követeltek. Ennek meg is lett az eredménye, Mzkshow információi szerint a cég kirúgta azt az alkalmazottat, aki akár akarva, akár akaratlanul, de segített Alexander lopásainál.

 

Akik azonban igazán pórul jártak, azok a skinek megvásárlói. A Valve az esetek nagy részében szimplán eltávolította a fiókokról a skineket. Ez talán a lehető legrosszabb döntés a gyanútlan vevők nézőpontjából. A pénznek és a skineknek is búcsút mondhattak, gyakorlatilag két szék közé estek. A pénzmozgás nem Steamen történt, így a Valve-nak semmilyen ráhatása nincs arra. Voltak kivételek, egy szaúdi gyűjtő, HFB három millió dolláros raktárát visszaállították. Szintén kiemelendő a millió dolláros raktárral rendelkező Qkss esete, aki nem volt ilyen szerencsés, sőt, a Valve egy kitiltással is megfűszerezte a skinek ellopását. Kettős mérce?

Megakadályozható?

Mzkshow úgy vélekedik, hogy megakadályozhatóak az ilyen jellegű támadások. A legfontosabb lépés az lehet, hogy a Valve nem szervezi ki az ilyen jellegű munkákat, hanem házon belül, ellenőrzött körülmények között próbálják megvalósítani a támogatást. Ez azonban szinte lehetetlen, több ezer munkatársara lenne szükség, régiónként és nyelvenként elkülönítve, kiválogatva.

Szintén hasznos tanács lehet időről időre bejelentkezni a Steam fiókunkba, akkor is, ha nem használjuk. Ebben az esetben a Valve nem látja inaktívnak azt, így kevesebb lehetőséget adunk a potenciális támadásra. Nem érdemes másodkézből fiókokat vásárolnunk, hiszen az eredeti tulajdonos bármikor könnyűszerrel visszaszerezheti. Ezt a pár lépést betartva máris sokat tettünk azért, hogy ne rabolhassák le az értékes raktárunkat.

Máshol is büntetik a csalókat:

Milliókat követel a Bungie a csaláskészítőktől – Ennyit kérnek egy csalás letöltéséért

 

×