Természetesen a Sony piaci részesedésével is érvelni szeretne a Microsoft.

Valóban azt feltételezzük, hogy a Sony PlayStation erősen uralja a világ konzolpiacát, elég csak arra gondolni, hogy milyen nagy érdeklődés volt a PS5-re megjelenéskor, illetve hogy nemrég hivatalosan is a PlayStation 1 lett a legtöbbet eladott konzol a világon. Arra azonban nem számítottunk, hogy maga a konkurencia, a Microsoft fog azzal „villogni”, hogy hozzájuk képest mekkora előnyben van a Sony. Persze jó okkal teszik ezt: szeretnék bizonyítani, hogy az Activision-Blizzard felvásárlás nem versenyellenes, és nincsenek ők olyan szinten, mint a Sony. A Microsoft nemrég azt mondta az EU szabályzó testületének, hogy

a Sony PlayStation világszinten a konzolpiac 70 százalékát uralja, az Xbox pedig 30-at.

Tehát még egyszer: a Microsoft biztos abban, hogy a konzolpiaci-részesedés így néz ki a világon ma:

  • 70% PlayStation – 30% Xbox világszinten
  • 80% PlayStation Európában
  • 96% PlayStation in Japánban

A Microsoft persze ezzel próbál érvelni a felvásárlás során, hiszen szerintük, ha az akvizíció meghiúsul, a Sony bebetonozza vezető pozícióját – írja a PSU.

 

Természetesen fontos megjegyezni, hogy ezek a számok egy olyan világot mutatnak be, ahol a Nintendo a konzolok piaci részesedésének 0%-át birtokolja. Vagy a Microsoft egyszerűen nem vette figyelembe a Nintendo részesedését, hogy jobban bizonyítsa az Xbox és a Sony közötti különbséget? Vagy csupán az otthoni konzolokra gondolnak?

„Ezek a számok két évtizede stabilak. Még tavaly is, amikor problémák voltak a Sony konzolok elérhetőségével, elég erős számokat produkáltak” – mondta Brad Smith, a Microsoft munkatársa.

A Sony számainak bemutatásán túl a Microsoft bejelentette az NVIDIA-val és a Nintendóval kötött megállapodások aláírását is, hogy játékai, köztük a Call Of Duty, Nintendo Switch-re és GeForce Now-ra is megjelenjenek, amennyiben az üzlet létrejön.

Mindezzel a Microsoft azt szeretné jelezni, hogy mennyire hajlandó lesz minden platformon elérhetővé tenni címeit, és nem szeretné például a Call of Duty-t exkluzívvá tenni, amennyiben megvenné az Activision-Blizzardot.

Természetesen a piaci részesedés pontossága így megkérdőjelezhető. A kérdés az, hogy ezekkel az érvekkel mennyire lesz elégedett a hatóság. Szerinted?

Ezt láttad már?

Semmivel se játszanánk, ha mindenen úgy moralizálnánk, mint a Hogwarts Legacy-n

 

×