A Sony profi versenyzőket is megszégyenítő kísérleti mesterséges intelligenciát rakott a Gran Turismo 7-be, amit most bárki kipróbálhat.

A Sony AI és a Polyphony Digital kutatói tavaly év elején a Nature tudományos szakfolyóiratban publikálták a legújabb fejlesztésüket, egy olyan fejlett és tanulékony mesterséges intelligenciát, ami világszintű autóversenyzők szintjén képes elvezetni egy autót. A GT Sophy-nak nevezett öntanuló programot a Sony saját fejlesztésű AAA versenyjátékán, a Gran Turismo 7-en edzették, a fejlesztés végére pedig már a legprofibb emberi versenyzők 95 százalékát is simán legyőzte.

A GT Sophy-t, mint minden önmagát (is) tanító AI-t minden előzetes tudás nélkül állították a játékra, amelyben magától megtanulta a versenypályákat, kitapasztalta a leghatékonyabb íveket és sebességet, egyre finomított a a gyorsítás és a fékezés taktikáján, illetve hogy mikor kell beállni az elöl haladó gyors autó mögé, és mikor kell kitörni a szélárnyékból, hogy megpróbáljon előzni.

Viszont bármilyen innovatívnak és meggyőzőnek is tűnt már akkor Sophy, a fejlesztők szerint még számos hibát vétett. Mostanra azonban már van olyan állapotban, hogy a nyilvános „tesztelését”, pontosabban demonstrációját is megejtsék, méghozzá egyenesen a Gran Turismo 7-ben. Ez pontosan azt jelenti, amire elsőre gondolnánk:

a Sony a február 21-én élesedő 1.29-es GT7 frissítéssel berakja a játékba Sophy-t, akivel szemben most a játékosokok is próbára tehetik a tudásukat.

A legmerészebbek egészen március végéig a GT Sophy Race Together négy különböző módjában izzadhatnak az izgalmas versenyeken, bár előre bocsátom, hogy a többség inkább kevesebb, mint több sikerrel. A Sony előre figyelmeztet, hogy a hagyományos beépített mesterséges intelligenciával ellentétben Sophy tényleg minden helyzethez alkalmazkodik, nem torpan meg, és kihasznál mindent, amit csak tud a győzelemért. Így az élmény tulajdonképpen olyan, mintha egy profi autóversenyzővel hadakoznánk a pályán.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Ettől ki fog rázni a hideg: Döbbenetes verset írt az AI a gépek lázadásáról

 

×