A Gran Turismoban készül a Skynet - Olyan AI-t csinált a Sony, ami simán elveri az embert

A Sony boszorkánykonyhájában készült öntanuló mesterséges intelligencia nemcsak a Gran Turismo legújabb versenyeiben, de a jövőben akár az önvezető technológiákban is hasznosnak bizonyulhat.

0
 

A Sony boszorkánykonyhájában készült öntanuló mesterséges intelligencia nemcsak a Gran Turismo legújabb versenyeiben, de a jövőben akár az önvezető technológiákban is hasznosnak bizonyulhat.

A Sony AI kutatói egy olyan mesterséges intelligenciát fejlesztettek ki, amely játszi könnyedséggel veri el a legjobb Grand Turismo játékosokat – számolt be róla a Nature kiadvány alapján a The Guardian. Az GT Sophy-nak nevezett öntanuló program mindössze két napot kellett a játékkal töltsön, hogy a legjobbnak vélt emberi ellenfelek 95 százalékát rongyosra verje a versenyeken.

A GT Sophy-t, mint minden önmagát (is) tanító AI-t minden előzetes tudás nélkül állították a játékra, amelyben magától megtanulta a versenypályákat, kitapasztalta a leghatékonyabb íveket és sebességet, egyre finomított a a gyorsítás és a fékezés taktikáján, illetve hogy mikor kell beállni az elöl haladó gyors autó mögé, és mikor kell kitörni a szélárnyékból, hogy megpróbáljon előzni.

A Peter Wurman, a Sony AI America igazgatója által vezetett csapat Sophy-t egy elterjedt mesterséges intelligencia technikára, a megerősítő tanulásra alapozta, amellyel a program folyamatosan elsajátította a játékot. Az AI-t több Gran Turismo játékból származó információkkal kezdték ellátni, majd a gyors köridőkért egyre több ilyen jutalmat adtak neki, a kevesebb elkövetett ütközésért és egyéb hibáért pedig a büntetését csökkentették.

Ez lehet a jövő Skynete, ami elvezeti az autókat?

A felvetés egyáltalán nem légből kapott, ugyanis a kutatók célja messze túlmutat a játékbeli köridőkkel való villogáson. A Sophy olyan eredményeket ért el, ami megközelíti azt a magasfokú alkalmazkodói képességet, amivel az ember is rendelkezik az utakon történő közlekedés során. Vagyis képes hirtelen döntéseket is hozni egy váratlan helyzetben, azokat pedig végre is tudja hajtani.

Sophy--nak viszont még nagyon sokat kell fejlődnie. A Sony szakemberei szerint az AI egyenes szakaszban például az első adandó alkalommal előzni próbál, a büntetések csökkentésével pedig egyre vakmerőbbé, agresszívabbá vált a vezetési stílusa. Ha ezeket sikerül a jövőben kiküszöbölni, akkor a Sophy és/vagy az ahhoz hasonló hálózatok óriási előrelépést jelenthetnek a közel tökéletes önvezetésre képes autók technológiájának kifejlesztésében.

Ami a legizgalmasabb, hogy a GT Sophy-t bárki kihívhatja a virtuális versenypályán, ugyanis a legújabb, hamarosan megjelenő Gran Turismoban ő is helyet kap majd.

 

A nőket szintetikus anyaméhekkel helyettesítené a népszerű kriptovaluta feltalálója

https://leet.hu/shop/gamerfebruar/

×