Egy kutatócsoport halott madarakat keltett életre olyan preparált drónok formájában, amelyek a szárnyukat csapkodják, sőt még repülnek is.

Abban talán mindenki egyetért, hogy a dróntechnológia rohamosan fejlődik. Már nálunk Magyarországon is tesztelik például annak a lehetőségét, hogy drónok szállítsanak ki csomagokat a házunkhoz. Tudósok egy csoportja még ennél is tovább ment, bár ez a megoldás egyesek számára visszataszító vagy bizarr lehet.

Tudósok most halott madarak testét használták fel egy új típusú drón létrehozásához, amelyet emberek vagy állatok megfigyelésére lehet használni.

Az új technológiát az Amerikai Repülési és Űrhajózási Intézet SciTech 2023 Fórumán leplezték le egy előadás keretében, ahol az új drónokat „ornitopternek” nevezték. Ezek a preparált drónok csapkodó szárnyakkal és mechanikus propellerekkel rendelkeznek, hogy a valódi madarak repülését tudják utánozni. A kutatók megjegyzik, hogy először nem ez volt a terv, de később úgy döntöttek, hogy elhunyt madarakat használnak, hogy a drónok valósághűbbnek tűnjenek.

A drónokat többféle célra is fel lehet használni. Az egyik, hogy a vadon élő állatokat meg lehet figyelni anélkül, hogy megzavarnánk az élővilágot, illetve a drónokat olyan helyre is el lehetne küldeni, ahová az emberek nehezen férnek hozzá. Az viszont, hogy a drónok úgy néznek ki, mint a madarak, a kutatók szerint hátránnyal is járhat, hiszen könnyen válhatnak zsákmánnyá. Bár bizonyára egyik ragadozó sem járna jól vele. A drónokat persze a hadiparban is lehetne használni, hiszen eléggé észrevétlen tudna maradni.

Ezt láttad már?

Nem fogod olcsón megúszni, ha Minecraft X Crocs klumpában flangálnál

 

×